NTR | ‘Arubaanse klanten Mossack Fonseca worden aangepakt in geval van belastingontduiking’

Door Ariën Rasmijn

Angel Bermudez | foto: Ariën Rasmijn

Financienminister Aruba Angel Bermudez | foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Mocht blijken dat Arubaanse klanten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca geld hebben weggesluisd om belasting te ontduiken, dan zal er hard tegen hen worden opgetreden door de belastingdienst.

Dit zegt minister van Financiën Angel Bermudez in reactie op het uitlekken van de zogeheten Panama Papers.

“In geval dit gebeurt ter ontduiking van Arubaanse belastingheffing, zal bij ontdekking hiervan hard opgetreden worden door de belastingdienst aan de hand van naheffing en hoge boetes. Indien nodig zal ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden”, aldus de minister.

Begin mei wordt de volledige lijst van klanten van Mossack Fonseca gepubliceerd. Het is al wel bekend dat Mossack Fonseca drie Arubaanse klanten heeft. Bovendien heeft het kantoor 27 bedrijven op Aruba opgezet met een totaal van 30 aandeelhouders.

Er is nog geen melding gemaakt van eindbegunstigden van deze bedrijven. Ook is niet bekend of deze bedrijven gebruik hebben gemaakt van de speciaal voor offshorebedrijven in het leven geroepen rechtspersoonsvorm Arubaanse Vrijgestelde Vennootschap (AVV).

Op Curaçao heeft Mossack Fonseca twee klanten, 30 bedrijven met 95 aandeelhouders en 11 begunstigden. Bermudez zegt dat zijn ministerie komende officiële publicaties rond de Panama Papers in de gaten zal houden.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

3 Reacties op “NTR | ‘Arubaanse klanten Mossack Fonseca worden aangepakt in geval van belastingontduiking’

 1. Is die pedofiel die de vader was van het eerste kind van Aruba van 2016 ook hard aangepakt?

 2. De AVV (Arubaanse Vrijgestelde Vennootschap) is een vehikel dat is ontworpen in de negentiger jaren. De bedoeling was om te concurreren met de Curaçaose trust/offshore. Dat heeft uiteindelijk niet de geldstroom opgebracht die verwacht werd. De AVV is wel een prachtig mooi instrument om belastingen te ontwijken. Speciaal voor Belgen, andere EU-onderdanen en Aziaten. Het is echter niet geschikt voor Arubanen, die mogen geen aandeelhouder nog bestuurder zijn. Bovendien vertrouwt geen enkele Arubaan de Arubaanse trust.

  Via een SPF (Stichting Particulier Fonds) zou de Arubaan mogelijk wel belastingen kunnen ontwijken. De SPF werd door Curaçao ontwikkeld in de negentiger jaren, om de verhoogde drempels in de offshore te kunnen slechten.

  Arubanen die een SPF opgericht hebben, konden via dit vehikel in tal van andere entiteiten hun afkomst verzwijgen. Een entiteit in de Cayman Islands bijvoorbeeld.

  Bermudez kan redelijk veilig stellen – als het gaat om Mossack Fonseca – ” in geval dit gebeurt ter ontduiking van Arubaanse belastingheffing, zal bij ontdekking hiervan hard opgetreden worden door de belastingdienst aan de hand van naheffing en hoge boetes. Indien nodig zal ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden”

  Arubanen hebben immers voor andere constructies gekozen. Die hadden Mossack Fonseca absoluut niet nodig. Arubanen kunnen en konden rechtstreeks naar de Cayman Islands gaan. Dat weet de minister ook.

  Laat hij even dezelfde harde woorden zeggen over de SPF of constructies buiten Panama, zoals de Cayman Islands. Hij zal zwijgen.

 3. Renee van Aller

  Klinkt vertrouwenwekkend als aanstaand Gouverneur. Ook als het om (ex)-friends &family en (ex)-bestuurders gaat? Een slag om de arm houden voor de zekerheid lijkt gewenst. Voorwaarden stellen zoals willen en wetens en boos opzet is ook niet gek. Het voorbeeld van Clarence Seedorf dat hij van niets wist is een aanstekelijk argument. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *