Door John Samson
LEIDEN – Europese Nederlanders en buitenlanders zijn niet altijd zo welkom op Aruba, Bonaire en Curaçao. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV).
De onderzoekers hebben aan inwoners van de Caribische rijksdelen gevraagd wat zij van de aanwezigheid van immigranten en toeristen vinden. Zo’n 54 procent op Curaçao en 42 procent op Aruba zegt dat er te veel Europese Nederlanders op het eiland wonen. Op Bonaire is de stemming duidelijk het negatiefst: 73 procent. Dat zou volgens het KITLV vooral te maken hebben met de nieuwe staatkundige verhoudingen sinds 2010.
John Samson in gesprek met dr. Wouter Veenendaal van het KITLV
Nederlandse toeristen
Als het specifiek gaat over Nederlandse toeristen, zijn de inwoners ook niet zo positief. Op Bonaire en Curaçao vindt 45 procent dat er te veel toeristen uit Nederland komen. Volgens onderzoeker Wouter Veendendaal wordt er opvallend veel geklaagd over hoe Nederlandse toeristen zich op de eilanden gedragen. Op Aruba is bijna 58 procent juist positief over Nederlandse toeristen op het eiland.
Buitenlanders
De onderzoekers hebben ook aan de inwoners gevraagd of zij vinden dat er te veel buitenlanders op het eiland wonen. 95 procent is het op Aruba mee eens met de stelling. Ook Bonaire (80 procent) en Curaçao (83) blijken moeite met de aanwezigheid van buitenlanders op hun eiland.
Er is rekening gehouden met de wereldwijde weerstand tegen migranten en de spanningen die rond 10-10-’10 zijn ontstaan. Dat de cijfers hoog liggen, hebben de wetenschappers zelf niet verwacht. Zij gaan de onderzoeksresultaten verder analyseren.
Bovenwinden
Wat verder opvalt is dat de weerstand tegen Europese Nederlanders op Saba en Sint Eustatius een stuk gematigder is. “We zien wel dat er weerstand is tegen andere buitenlanders, zoals Haïtianen en Dominicanen die op de eilanden zijn gaan wonen”, zegt Veenendaal.
Cijfers over Sint Maarten ontbreken, omdat de wetenschappers een sterk vermoeden hebben dat lokale enquêteurs gefraudeerd hebben met de data.
Bron: Caribisch Netwerk/NTR
maar nog erger verafschuwen ze de YDK die jaren in nederland heeft gewoond en terug komen. want die hebben het beter.
Het Nederlands is gewoon een officiële taal, dus snap het probleem niet zo. En wellicht komt het wonen op een resort (dus met beveiliging) wel doordat onze Dushi Hende hun handen niet thuis kunnen houden en keer op keer spullen van anderen jatten.
Dus steek eerst eens de hand in eigen boezem alvorens je met de vinger gaat wijzen.
.
“In Bonaire en Curaçao vindt 45 procent dat er te veel toeristen uit Nederland komen.”
.
Wellicht een goed idee om de subsidie aan de toeristen-bureaus tijdelijk te stoppen en deze gelden aan plaatselijke stichtingen – die gericht zijn op het het plaatselijke welzijn – uit te keren?
zodat je dan beter hoort dat bodybaggs eigenlijk de zak van zwarte piet is.
nee wij moeten vooral ons afkeren van de europese nederlanders.
Door de 80_20 regeling zal het aantal toeristen( ouders van de stage lopers aanzienlijk minder worden
Voordat ik op Curacao kwam wonen heb ik me op de emigratiebeurs in Houten door de daar aanwezige vertegenwoordigers van Curacao laten informeren of ik als pensionado welkom zou zijn. Ik vind het namelijk belangrijk dat je dat bent als je je vestigt in een ander land. Anders begin ik er niet aan. Mij werd te kennen gegeven dat ik, gezien o.a. het feit dat ik geen arbeidsplaats van een Curacaoenaar inneem, ik middels de bouw van een huisje door een locale aannemer bij zou gaan dragen aan de economie van het eiland, plus het feit dat ik hier mijn AOW en pensioen uit ging geven, meer dan welkom zou zijn. Ik woon hier inmiddels dan ook naar grote tevredenheid, overigens niet op een afgesloten resort, maar in een woonwijk met prima Curacaose buren. En, o ja, ik heb inmiddels ook een cursus Papiaments gevolgd.
Nederlands is ook een officiele landstaal.
Maar ja, de afkeer is wederzijds. Toeristen en immigranten zijn ook niet blij met de bewoners van de ABC eilanden.
Ze moeten die mensen vragen die van de ¨buitenlanders¨eten wat zij ervan denken.
Als het andersom was en in NL men te kennen gaf niet blij te zijn met Curacaose immigranten dan was de wereld te klein. dan was dat rasisme.
Quincy Gario lees je mee?
Waarom niet. Het is toch uitermate interessant je in een taal te verdiepen.
Het verschil it ‘m in de nieuwe EN die het verdommen, en opvallend mensen die hier al decennia wonen het duidelijk wel interessant genoeg vinden om te spreken.
Dat is het verschil, nl
De goeie ouwe handjesophouden-tijd is voorbij. Gelukkig maar eignlijk.
https://www.werk.nl/werk_nl/werknemer/uitkering-aanvragen/bijstandsuitkering
Over de 120 andere nationaliteiten op de eilanden wordt met geen woord gerept. Hoe zou zo’n onzinnig onderzoek uitvallen voor Chinezen?
Waarom is de instroom van Venezolanen niet meegerekend en onderzocht ?
Waarom zou iemand die Frans, Duits , Engels en een beetje Spaans spreekt, zich verdiepen in een taal die door maximaal 300 K mensen wordt gebruikt, en waarvan de meesten gewoon Nederlands spreken.
Hoe jammerlijk ook veel EN gedragen zich als oud kolonialen. Spreken de taal niet, verdommen het eigenlijk de taal te spreken, en sluiten zich op op hun resorts.
Een uitermate zorgwekkende situatie.
Europese Nederlanders die naar de eilanden komen brengen geld mee om daar uit te geven. Het merendeel van de mensen die van de eilanden naar Nederland komen staan er gelijk hun hand op te houden voor een uitkering.
ach het zal wel wederzijds zijn.