32 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | 1 miljoen Nederlands ontwikkelingsgeld naar Arubaanse kinderbescherming

HomeMediaNTR | 1 miljoen Nederlands ontwikkelingsgeld naar Arubaanse kinderbescherming
Ondertekening Fondo Desaroyo Aruba met Knops Wever Bikker

ORANJESTAD – 1 miljoen florin ofwel bijna 5 ton euro van het Nederlandse geld dat rest in het ontwikkelingsfonds Fondo Desaroyo Aruba (FDA) gaat naar de versterking van de kinderbescherming op het eiland.

Dat kondigt de Nederlandse staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties aan samen met de Arubaanse premier tijdens zijn bezoek aan Aruba.

Bij de Arubaanse rechtbank (die ook is gerestaureerd met FDA-geld) tekenden Aruba en Nederland een protocol voor de verdeling van het laatste ontwikkelingsgeld. Hiermee komt officieel een einde aan het fonds dat in 2000 is opgericht.

De resterende 4 miljoen florin van Nederland (bijna 2 miljoen euro), overweegt Knops te besteden aan verbetering van de rechtshandhaving op het eiland. “Je ziet dat daar, ondanks goede stappen die al zijn gezet, nog stappen te maken zijn. Dat kunnen we samen.”

Over waar het geld concreet naartoe gaat, is hij nog in gesprek met de Arubaanse justitie-minister Andin Bikker.

staatssecretaris Raymond Knops

De 1 miljoen wordt in ieder geval al gestoken in het sociale crisisplan om Arubaanse kinderen te beschermen volgens de richtlijnen van Unicef. Een eerder Unicef-rapport toonde aan dat het met de rechten van de kinderen veel beter kan.

Aruba besluit om haar deel van het laatste ontwikkelingsgeld te gebruiken voor de restauratie van het oude gedeelte van het Bestuurskantoor. Premier Evelyn Wever-Croes: “Hiermee wordt een monument behouden voor onze volgende generaties.”

Fondo Desaroyo Aruba

Het fonds is opgericht om Aruba onder andere ‘financieel zelfredzaam’ te maken. Geld moest naar de verbetering van de kwaliteit van bestuur, duurzame economische ontwikkeling, onderwijs en gezondheidszorg. Nederland stortte van 2000 tot en met 2015 rond de 287 miljoen florin (bijna 138 miljoen euro) in het fonds. De Arubaanse bijdrage bedroeg ruim 238 miljoen florin (rond de 114 miljoen euro).

Aruba Investment Bank (AIB) beheert het geld dat ging naar overheidsprojecten als de restauratie van hoofdstad Oranjestad, de bouw van het nieuwe Bestuurskantoor Cocolishi, de aanleg van rioolzuiveringsinstallaties bij Bubali, Zeewijk en Parkietenbos en de middelbare school Colegio EPI.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties