28.8 C
Willemstad
• woensdag 22 september 2021 14:29

Laatste reacties

- Advertentie -

NRC | Temidden van chaotische en massale rouw vindt Maradona alsnog eeuwige rust

Nina Jurna

Maradona met de wereldbeker voor Argentinië, gewonnen bij het WK 1986 in Mexico. Foto AP

Uitvaart Maradona Na een korte publieke rouwwake en zonder staatsbegrafenis werd Diego Maradona donderdag in kleine kring ter aarde besteld. Veel Argentijnen hadden meer verwacht.

Met een roos in zijn hand en tranen in de ogen staat Lucas Osmán (40) voor de ingang van begraafplaats Jardín Bella Vista. „Diego, je bent mijn leven”, roept hij en kijkt op naar de gitzwarte hemel. Zijn 9-jarige zoontje Nazareno kruipt dicht tegen zijn vader aan. „Mogen we de rozen al neerleggen, papa?”

- Advertentie -

Luchtfoto van de begraafplaats Jardín Bella Vista waar Diego Maradona donderdag in kleine kring begraven werd. Foto Carlos REYES / AFP

Een paar uur eerder, rond 7 uur ’s avonds lokale tijd, is hier Diego Maradona in besloten kring begraven, een dag nadat de Argentijnse voetbalheld op zestigjarige leeftijd overleed aan een hartstilstand. De grote mensenmassa’s zijn al vertrokken, na de grote hectiek waarin duizenden Argentijnen donderdag probeerden toch persoonlijk hun laatste eer te bewijzen.

Eerder op de dag was het ook onrustig rond het presidentiële werkpaleis Casa Rosada in Buenos Aires, waar Maradona opgebaard lag in een gesloten doodskist. Toen (een deel van) de familie haast bleek te willen maken met de uitvaart, braken onlusten uit onder rouwende fans die ontstemd waren dat zij geen kans kregen afscheid te nemen van hun held. Ook de linkse president Alberto Fernández, die had gehoopt mooie sier te kunnen maken met een grootse staatsbegrafenis, leek overvallen.

Een deel van de donderdag lag Diego Maradona opgebaard in het Casa Rosada, het presidentiële paleis in Buenos Aires. Duizenden kwamen afscheid nemen. Foto Leandro BLANCO / TELAM / AFP

- Advertisement -

Voor veel Argentijnen stond namelijk buiten kijf dat de ‘God van Argentinië’ een groots, meeslepend en onvergetelijk afscheid verdiende. „Hij zou gebalsemd moeten worden. Of op z’n minst in een mausoleum worden geplaatst”, zegt een vrouw die op een afstandje tuurt naar de haag van zwaar bewapende agenten die de wacht houdt voor de ingang van de begraafplaats.

„Links vooraan ligt hij”, weet Lucas Osmán uit de tv-beelden. Als hij iets te dicht bij de agenten gaat staan dwingen ze hem onmiddellijk door te lopen. De roos mag hij verderop tegen het hek aan leggen.

Teleurstelling onder fans

De razendsnelle, intieme begrafenis van Maradona en de chaos die er uitbrak tijdens de wake in het Casa Rosada hebben tot teleurstelling en ontgoocheling geleid bij veel Argentijnen. Ook Osmán is zwaar teleurgesteld. „Vijf jaar geleden verloor ik mijn vrouw, de moeder van mijn zoontje”, zegt hij. „Het is het ergste wat me is overkomen. De tweede grootste tragedie in mijn leven is het overlijden van Diego Maradona. Van mijn vrouw heb ik goed afscheid kunnen nemen, van Diego niet. Dit zal blijven knagen, voor eeuwig.”

Duizenden fans waren eerder op donderdag naar het Casa Rosada getrokken om afscheid te nemen van hun idool. Toen duidelijk werd dat velen niet meer bij de kist zouden komen, liepen de emoties snel op. Fans probeerden over de dranghekken te klimmen en het paleis binnen te komen. De politie greep in met traangas en rubberen kogels. Uiteindelijk werd de familie van Maradona, onder wie zijn ex-vrouw Claudia Villafañe en twee van zijn dochters, afgevoerd uit het Casa Rosada en ging de kist in een snelle stoet richting de begraafplaats.

Oproerpolitie moest ingrijpen tijdens onlusten rond het Casa Rosada. Foto Ricardo Moraes/Reuters

De emoties over Maradona liepen in Argentinië altijd al hoog op. Maar dat het de regering niet gelukt is zo’n belangrijke gebeurtenis ordelijk te organiseren, is ook veelzeggend voor de wankele stand van het door financiële crisis en corona getroffen land. Maradona overleed op een moment dat Argentijnen net uit een maandenlange lockdown komen. Dit lijkt te hebben bijgedragen aan een extra chaotische ontlading van de publieke rouw.

Rust voor Diego

„Gracias Diego”, staat er op lichtborden langs de snelweg. „Zijn leven was een godsgeschenk, maar er was ook veel strijd en leed”, zegt Milton Pérez, die met een biertje in zijn hand een dranghek opzij schuift en richting de ingang van de begraafplaats loopt. „Het is jammer dat hij zo kapot is gegaan aan de cocaïne. Maar wat hij voor ons Argentijnen heeft betekend, zal iemand die geen Argentijn is moeilijk kunnen begrijpen. Hij heeft ons eigenwaarde en trots gegeven. Hopelijk komt Maradona nu tot rust. Als hij daar in de hemel ook maar kan genieten van mooie vrouwen”, lacht Pérez.

Stilstaan bij Diego Maradona zullen de Argentijnen nog lange tijd. Hoewel hun held inmiddels ter aarde is besteld, zullen de emoties voorlopig nog intens blijven. Ook bij Lucas Osmán. „ Zolang we Maradona’s doelpunten nog op tv kunnen bewonderen heeft hij het eeuwige leven.”

Bron: NRC Handelsblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

 1. Tattoo van Che, bevriend met Fidel, maar zijn vroegste periode is altijd weinig belicht geweest. Terwijl die zo contrasterend is daarmee.

  In 1979 moest hij zijn militaire dienst vervullen en in datzelfde jaar pleegde Videla zijn staatsgreep. Videla ging zeer bloedig te werk zoals iedereen weet. Maradona kreeg allerlei voorrechten en mocht uiteindelijk aan de wereldjeugdkampioenschappen voetbal meedoen. De dictator gebruikte hem voor zijn public relations. Als soldaat moest hij gehoorzamen, maar in Argentina wist iedereen wat er gebeurde.
  “Ich habe es nicht gewust”, is dus niet aan de orde.

  Toen hij en zijn team wereldkampioen jeugdvoetbal werden, werden ze feestelijk ontvangen door Videla en opgetrommelde fans van de dictator en van voetbal. Die bijeenkomst was bewust gekozen tegelijk met de aankomst van het Internationaal Hof voor de Mensenrechten.

  Of hij zich volstrekt onwetend opstelde (zoals hij later verklaarde), of bang was en dus maar meedeed, of misschien toch wel als soldaat actief was, is niet duidelijk. Voer voor onderzoekers.
  Ik ken genoeg jongeren van 17-18 jaar die heel goed weten wat er gebeurt in de wereld en om hen heen.

 2. Hij was in zijn tijd geniaal met de bal. En daarom een idool geworden die niet daarmee goed kon omgaan. Maar ook addict aan alle drugs en alcohol, dictators, vrouwen en kinderen verweken (8 kinderen!), 6 buitenechtelijk waarvan 3 eindelijk erkent en noch 3 in erkenning’s proceduren die bijna klaar zijn. Dat de mensen dit soort “idolen” alles vergeven is niet te begrijpen. R.I.P.

 3. Een goddelijk wezen was het, zeggen ze. Ik ken geen God die verslaafd was van alcohol en coke. The man had a way with the ball, but was just a potbelly fat broke mortal at the end.
  Next hero, please.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Mijmeringen…

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | ‘Aanpassing toeristenbelasting Bonaire’

Kralendijk - De toeristenbelasting op Bonaire gaat, als het aan het Bestuurscollege (BC) ligt, vanaf 1 januari 2022 naar 50 dollar per jaar. Tegelijkertijd komen de zogenoemde...

AntilliaansDagblad | Ruim 80.000 bezoekers Sint Maarten in zomermaanden

Philipsburg - Sint Maarten heeft in de maanden juni, juli en augustus in totaal 80.000 bezoekers ontvangen. 72 Procent hiervan kwam uit de Verenigde Staten. Dat maakt...

AntilliaansDagblad | Rijksbegroting: Zorgelijke toename armoede

Den Haag - De conceptbegroting 2022 voor Koninkrijksrelaties en het BES-fonds wordt sterk beïnvloed door de plannen van de Nederlandse regering voor hervormingen in Curaçao, Aruba en...

AntilliaansDagblad | Ook in augustus herstel toerismecijfers

Willemstad - Hospitalityvereniging Chata blikt blij en tevreden terug op de hotelbezettingscijfers van augustus. Juli liet al een hogere bezettingsgraad zien ten opzichte van dezelfde maand in...

AntilliaansDagblad | Ruim 1.000 zaken Slachtofferhulp

Willemstad - Stichting Slachtofferhulp Curaçao nam vorig jaar in totaal 1.075 zaken in behandeling. Bij de meeste zaken ging het om het verstrekken van voedselpakketten. Daarvoor ontving...
- Advertentie -