33 C
Willemstad
• vrijdag 12 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NRC | ‘Moszkowicz vroeg cliënt om Jort Kelder een pak rammel te geven’

HomeMediaNRC | ‘Moszkowicz vroeg cliënt om Jort Kelder een pak rammel te...

door Tom Kreling en Jan Meeus

Bram Moszkowicz …aan de grond… | Foto ANP / Jerry Lampen
‘Moszkowicz vroeg cliënt om Jort Kelder een pak rammel te geven’ | Foto ANP / Jerry Lampen

Ex-advocaat Bram Moszkowicz heeft in 2007 zijn toenmalig cliënt Donald G. gevraagd om journalist Jort Kelder “een pak rammel” te geven. Dat zegt Donald G. vandaag in een interview in NRC Handelsblad. Moszkowicz had in 2007 een conflict met Kelder, die de advocaat een maffiamaatje noemde en hem beschuldigde van het aannemen van koffers vol zwart geld.

Donald G. heeft inmiddels zelf ook een conflict met de voormalig advocaat. Moszkowicz leende in 2007 35.000 euro van hem, maar weigert die terug te betalen. De voormalig strafpleiter ontkende afgelopen week op televisie dat hij geld heeft geleend van zijn ex-cliënt. Donald G. is woedend dat hij door Moszkowicz als leugenaar wordt neergezet en vertelt daarom zijn verhaal.

Bekend in crimineel milieu

De Amsterdammer Donald G. is een bekende in het criminele milieu. De 50-jarige G. groeide op met bekende criminelen als Dino S., de vermoorde Stanley Hillis, Mink Kok, Willem Holleeder en verschillende Hells Angels. Afgelopen zomer werd hij tot 30 maanden cel veroordeeld wegens afpersing en witwassen.

Onlangs kreeg G. van de rechter toestemming om bij Moszkowicz beslag te leggen, om zijn 35.000 euro terug te krijgen. Moszkowicz was niet bij de zaak aanwezig en tekende geen bezwaar aan. Zijn advocaat Herman Loonstein laat nu weten dat zijn cliënt binnenkort alsnog verzet aantekent tegen de beslissing van de rechter. Moszkowicz ontkent ooit geld van G. geleend te hebben. Die zegt op zijn beurt dat hij getuigen heeft die zijn verhaal kunnen bevestigen.

vertrouwensband

In het gesprek met NRC vertelt G. hoe hij een vertrouwensband met Moszkowicz opbouwde en hoe de strafpleiter hem een aantal keren belde voor “probleempjes”. Zo vroeg de strafpleiter hem in 2007 of hij iets aan Jort Kelder kon doen. Kort daarop bemiddelde G. naar eigen zeggen in een ruzie tussen crimineel Stanley Hillis en Moszkowicz.

“Hillis vertelde dat Moszkowicz fouten had gemaakt, afspraken niet was nagekomen en vrienden had benadeeld. Toen ik Bram vertelde dat Hillis het erbij liet zitten, zei hij dat ik zijn leven had gered.”

Geen interesse

Moszkowicz reageerde niet op verzoeken tot commentaar. Zijn advocaat Loonstein laat weten dat hij zijn cliënt ook niet kon bereiken. Twee vrienden van Donald G. bevestigen desgevraagd dat G. dit verhaal indertijd aan hen heeft verteld.

G. brak in 2013 met Moszkowicz omdat de strafpleiter volgens hem totaal geen interesse toonde in de strafzaak waarin hij toen verwikkeld was. Dat verhaal vertelden ook andere ex-cliënten van Moszkowicz vorig jaar in de tuchtzaak die toen tegen hem werd gevoerd. Hij werd uiteindelijk uit zijn ambt gezet onder meer vanwege het aannemen van grote sommen contant geld van cliënten zonder het te melden en het ontbreken van een deugdelijke administratie.

Lees ‘Bram zei dat ik zijn leven redde’ in NRC Handelsblad van vandaag (€).

Bron: NRC

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties