28 C
Willemstad
• woensdag 29 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | De duivel deed het, niet de pastor

HomeMediaNRC | De duivel deed het, niet de pastor

Christiaan Paauwe

Het kerkgebouw van Rains of Blessings in Willemstad, Curaçao. De leider van de kerk, Orlando B., stond dezer dagen terecht in, aldus het Openbaar Ministerie, de grootste zedenzaak die het eiland ooit trof. Foto Prince Victo

Rains of Blessings – Orlando B. is veroordeeld tot negen jaar cel. Ook mag hij veertien jaar niet meer voor de kerk staan. De broer van een slachtoffer vertelt. “Er heerst op Curaçao een taboe. Over misbruik praat je niet.”
Het kerkgebouw van Rains of Blessings in Willemstad, Curaçao. De leider van de kerk, Orlando B., stond dezer dagen terecht in, aldus het Openbaar Ministerie, de grootste zedenzaak die het eiland ooit trof. Foto Prince Victor

Tijdlijn Van aangifte tot veroordeling

Februari 2013
Een meisje van 16 wordt misbruikt in een hotel in Rotterdam. Ze durft pas een jaar later naar de politie te stappen.
19 februari 2016
Een tweede slachtoffer, 21 jaar oud, doet aangifte op Curaçao. Ze zegt vanaf haar elfde door B. te zijn misbruikt.
Eind februari 2016
Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland legt contact met Curaçao. Het wil B. horen over de misbruikzaak in Rotterdam. Dan wordt duidelijk dat er nog meer slachtoffers zijn.
Maart 2016
De aangifte in Curaçao komt in een lokale krant. Een advocaat roept slachtoffers op zich te melden. Tientallen vrouwen komen naar voren, vaak als minderjarige misbruikt. B. wordt op 13 maart, na een zondagsdienst, opgepakt.
5 juli 2017
Een rechter in Curaçao acht Orlando B. schuldig aan misbruik van drie tienermeisjes en vier jongvolwassen vrouwen. Hij krijgt negen jaar.

Roger Lodowica had veel kwalijke verhalen gehoord over pastor Orlando B., maar hij kon zich niet voorstellen dat zóiets ook met zijn zusje zou gebeuren. Rogers vader was vanaf de oprichting van de Rains of Blessingskerk op Curaçao een steunpilaar voor B. Als tiener moest Roger vaak helpen met klusjes voor de kerk.

De inmiddels 26-jarige Roger – groot, gouden hoektand, opgeschoren kroeshaar – blijft feitelijk en rustig wanneer hij over het misbruik praat. Hij vraagt de verslaggever de voornaam van zijn zusje niet te gebruiken. Daarvoor is ze nog te getraumatiseerd. De pastor noemt hij alleen bij zijn initialen, ‘OB’. Tijdens het gesprek, op een terras aan de boulevard in Vlissingen, stopt Roger soms en kijkt uit over het water.

In 2010 vertrok Roger naar Nederland. Om te studeren aan de zeevaartschool, maar vooral omdat hij klaar was met wat zich op Curaçao afspeelde. Klaar met het religieuze fanatisme. Zijn vader, elektrotechnicus en ooit een man zonder religie, was in de voorgaande jaren steeds meer in de ban geraakt van de pastor. Al zijn geld en tijd gingen op aan Lluvias de Bendición, de Spaanse naam van de kerkgemeenschap in Midden- en Zuid-Amerika waarvoor B. eerst predikte. Later zou de pastor zelfstandig verder gaan onder het Engelse equivalent Rains of Blessings.

Vuurwerkshow

Mede onder druk van de pastor waren Rogers ouders gescheiden. Vader kreeg de voogdij. Zijn zusje was bevriend met B.’s dochter en logeerde vaak bij de pastor thuis.

Roger vertelt over zijn jeugd: „Alles wat ik wilde doen, moest ik van mijn vader aan OB vragen. Als we naar de bios gingen – alles. Maar ik dacht, jij bent mijn vader, waarom moet ik dat dan aan hem vragen?”

Lees ook: Pastor Curaçao krijgt negen jaar voor misbruik

Toen Roger op een avond niet naar een vuurwerkshow in Willemstad mocht omdat volgens de pastor de „demonen los waren”, besloot hij uit huis te gaan. Kort daarna ging hij naar Nederland.

In Vlissingen hoorde hij van vrienden en familie opnieuw over seksschandalen binnen de kerk. Zo had een meisje in Rotterdam aangifte gedaan tegen de pastor. Sindsdien was B. niet meer in Nederland geweest. Roger had dat al verdacht gevonden; normaal gesproken kwam hij een paar keer per jaar.

Onder college op zijn zeevaartschool in februari 2016 kreeg Roger een appje van zijn zusje doorgestuurd. „Ik zag dat het niet aan mij, maar aan mijn vader was geadresseerd.” Kort en krachtig vertelde ze wat er volgens haar gebeurd was: dat ze op haar elfde voor het eerst door zelfverklaard apostel Orlando B. was verkracht. Dat ze jarenlang door hem was misbruikt, en dat de pastor haar vertelde dat niemand haar zou geloven. Dat ze het uiteindelijk gewend was geraakt. Zelfs dat ze op haar zeventiende verliefd werd op B.

Lees ook: De apostel wordt verdacht van veelvuldig misbruik

Roger: „Ik geloofde haar meteen en begreep: het is dus toch gebeurd.” Een deel van de aanklacht van zijn zusje achtte de rechter woensdag ook bewezen.

Vaak agressief

Sindsdien merkt Roger dat hij vaak agressief is, en ’s nachts wakker wordt. Hij loopt, net als zijn zusje en moeder, bij een psycholoog.
Hij legt uit waarom het misbruik van zijn zusje extra hard is aangekomen. Na een korte aarzeling: „Als jongen van dertien ben ik ook ooit door een man op Curaçao misbruikt.” Aangifte durfde hij niet te doen.

Daarom wil Roger naar buiten treden. Volgens hem doen de autoriteiten op het eiland niet genoeg tegen seksueel misbruik. Hij kent te veel vrienden en familie die slachtoffer werden. „Er heerst op Curaçao een taboe. Over misbruik praat je niet. Dat moet veranderen.”

Roger zag zijn vader voor het laatst toen hij afgelopen oktober voor op het eiland was, voor de rechtszaak en vakantie. Zijn vader was lichten aan het repareren op een pier in Caracasbaai en vroeg Roger langs te komen. Hij wilde praten. „Toen gaf hij toe dat alles in de kerk fout was gegaan.”

Toch zet zijn vader zich nog steeds in voor Rains of Blessings. Hij is geregeld te horen tijdens radio-uitzendingen van de kerk, vertelt Roger. „Volgens mijn vader was het niet de schuld van de pastor. De duivel was de dader. De schuld van demonen. God zou nog altijd houden van B.”

Ook andere kerkgangers leggen de schuld niet zozeer bij B, maar bij een kwade macht. Roger: „Ze snappen het niet. Pedofilie is gewoon iets psychisch.”

Lees ook: De kerk zingt, terwijl de leider terechtstaat

Behalve met Roger Lodowica is voor dit artikel gesproken met de moeder en een tante van het slachtoffer, wier naam bij de redactie bekend is. Ook is gesproken met het OM op Curaçao en in Nederland, en met advocaten van slachtoffers en verdachte.

Bron: NRC Handelsblad

2 reacties

  1. @ Luma; God zei altijd stop, niet alleen als je een kind ga misbruiken maar ook bij andere strafbare feiten.

    Ook bij uw schrijven zei God nee niet doen omdat je geen gelijk heb maar puur uit haat, maar je schreef het toch en je had bewust en met veel haat gevoelens op God op die knop reactie plaatsen geklikt.

    Als iedereen bezint eer gij begint en een goede overweging maakt of dat goed of fout is dan hebben wij een betere wereld.

    LuMa maakt ons nou wijs dat je zondevrij bent.

  2. De duivel deed het, de mens doet het maar GOD die doet geen flikker die zegt niet stop, kinderen zijn onschuldig , die worden gemaakt voor wat ze zijn door zieke volwassenen maar hun GOD zegt niet stop. In de kerk in Chili bedelen de priesters met een collectebus voor de paus maar buiten de kerk worden van honger stervende kindertjes niet door die zelfde priester geholpen GOD zegt niet stop, in die kerk mogen die armen die al bijna niets hebben weer in die kolektebus stopen GOD zegt niet stop en als klap op de vuurpijl vern..ken priesters kleine meisjes en jongetjes, maar GOD zegt niet stop. DIEP en diep droevig dat zelfs ontwikkelde mensen nog in deze onzin geloven, waarschijnlijk om hun eigen straatje te vegen. HELAAS mensen wordt wakker.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties