30 C
Willemstad
• woensdag 5 oktober 2022

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

NRC commentaar | Hoogste tijd voor heldere verhoudingen met Curaçao

NRC commentaar

Curaçao wordt alsnog onder curatele gesteld. In april van dit jaar leek het erop dat het Antilliaanse eiland aan deze strafmaatregel zou ontkomen, maar de Rijksministerraad besliste op de laatste vergadering voor de zomer toch anders.

Nederland wil met extra bevoegdheden orde op zaken gaan stellen om de aanhoudende en oplopende tekorten op de begroting van Curaçao terug te dringen. Het gaat inmiddels om een bedrag van 100 miljoen euro.

Volgens premier Rutte (VVD) moet de zogeheten ‘aanwijzing’ waardoor Nederland zich meer direct kan bemoeien met het bestuur van Curaçao niet worden beschouwd als oordeel over de huidige regering van het eiland. ,,We hebben veel vertrouwen in dit kabinet”, zei hij na afloop van de ministerraad. Nederland wilde slechts helpen, was zijn boodschap.

Dat dit op Curaçao anders wordt opgevat, blijkt uit de reactie van de regering in Willemstad. Die gaat tegen de aangekondigde maatregel in beroep. Volgens de bestuurders in Curaçao zijn de budgettaire problemen veroorzaakt door overmacht. Het land wordt direct getroffen door de crisis in buurland Venezuela die een vluchtelingenstroom naar het eiland op gang heeft gebracht.

Wanneer sprake is van buitengewone omstandigheden kan volgens de Rijkswet financieel toezicht een land van het koninkrijk afwijken van de begrotingsregels. Maar het College financieel toezicht concludeerde dat de begrotingsproblemen juist niet op het conto van de onrust in Venezuela kunnen worden geschreven. De tekorten van Curaçao zijn over een lange reeks van jaren ontstaan. Noodzakelijke maatregelen om de economie te hervormen en de overheidsfinanciën in het gareel te brengen zijn onvoldoende geweest, aldus de toezichthouder.

Ook nu weer spreekt de verantwoordelijke bewindspersoon voor het grotendeels autonome eiland, staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijkrelaties, CDA) over een structurele aanpak die nodig is. Alleen blijft dat krachtige voornemen altijd in goede bedoelingen steken. Wat dit betreft heeft de brief van Knops aan de Tweede Kamer waarin hij de aanwijzing aankondigt een hoog déjà vu-gehalte.

In 2012, twee jaar na de inwerkingtreding van het nieuwe Koninkrijksstatuut, kreeg Curaçao eveneens te maken met een aanwijzing als gevolg van financiële overschrijdingen. En ook toen was dit nodig om een structurele verbetering van de overheidsfinanciën tot stand te brengen. De vorderingen zouden worden bijgehouden (,,gemonitord”) maar dit heeft niet kunnen verhinderen dat de uitgaven opnieuw ontspoord zijn. Het roept wel de vraag op hoe effectief het toezicht is.

Het verschil met de vorige aanwijzing is dat Nederland Curaçao nu ook daadwerkelijk hulp in de vorm van technische assistentie aanbiedt om de vereiste structurele hervormingen tot stand te brengen. Die hulp moet dan komen bovenop het al eerder tussen Nederland en Curaçao overeengekomen samenwerkingsconvenant. Maar als de oorzaak van het probleem niet wordt erkend valt te betwijfelen wat hulp kan betekenen.

En zo houden Nederland en Curaçao elkaar vast zonder een stap verder te komen. De nieuwe staatkundige structuur die op 10 oktober 2010 van kracht werd, heeft de beloofde helderheid in de onderlinge verhoudingen niet gebracht. Integendeel. Dat er bijna negen jaar na dato nog altijd geen afdoende regeling tot stand is gekomen om geschillen in het Koninkrijk te beslechten zegt alles. Zoekgeraakte verantwoordelijkheden leiden tot zoekgeraakt geld.

Brief van staatssecretaris Knops over begrotingsproblemen op het eiland heeft een hoog déjà vu-gehalte

Bron: NRC

Artikel delen

8 reacties

 1. Part II

  Dignitarionan Kurasoleño meritorio i laudabel ku meresé un trato, dekoro i título nobiliario ku ta proportioná i konmensurá ku e kondukto ku respektivo dignitarionan a ekshibí durante e periodo ku respektivo dignitarionan a ostentá e kargo/puesto di polítiko / direktor / funktionario públiko etc.

  Títulonan Nobilario otorgá na:

  Alcala = Señora Biahadora
  Mozes = Señora Feria di Tráfiko
  Secco = Señor Pastor Okultador
  Menki = Señor Instigador
  Monk = Señor Bentana di Informashon
  Dos Santos = Señor Santu
  Chong = Señor La Palma
  Schotte = Señor Bon Futuro
  Cooper = Señor Blooper
  Doran = Señor Kantador
  Constancia 1 = Señora Ladrona
  Constancia 2 = Señora Máskara
  Constancia 3 = Señora Piskadora
  Constancia 4 = Señora Piskalat
  Constancia 5 = Señora Moketa
  Mc William = Señora Reseptora
  Rozendaal = Señora Inaseptabel
  Carla Omayra = Señora Pegadora di Barku
  Glen Camelia = Señor Fakturador
  Schobb = Señor Signatario
  Neysa = Señora Giratoria
  Matroos = Señora Kampañera
  Marvelyne Wiels = Señora Opresora
  Walroud = Señor Bailador
  Is(la)idora = Señor Soborno
  Calmes = Señor Absento
  Zita 1 = Señora Gritadora
  Zita 2 = Señora Kitadora di Playa Parasasa
  Zita 3 = Señor Destruidora di Pali’ Mangel
  Gijsbertha = Señor (Bon?) Kalkulador
  Steven Martina = Señor Intachábel
  Tromp = Señor Pago ekstraordinario
  Ruggenaath = Señor Dudador
  Ys = Señor Re-(De)strukturador
  Suzy = Señora (Bon?) Finansiadora
  Zus = Señora Estudiadora
  Garcia = Señor Estafador Giratorio
  Sluis = Señor Postkantór Impostor
  Chiku = Señor Fasilitador
  Ulrich = Señor Kumplidor
  Lucille = Señora (Bon?) Gobernadora

 2. Een volk krijgt wat ze verdient en kiest. Als het volk er een bende van wil maken dan zou het een heel goede keuze van Nederland zijn om ze daar veel succes mee te wensen en de banden te verbreken. Dan zal Haiti voor de vele egocentrische parasieten alhier plots een paradijs lijken. Dan blijven wellicht alleen degenen over die er hier werkelijk iets van willen maken. Dan pas zijn we op de goede weg.

 3. Erratum : Título Meritorio pa dignitario i Minister suplente Ekonómiko Gijsberta = Señor Mal Kalulador, en bes di Señor Ekonómiko.

 4. Dignitarionan Kurasoleño meritorio i laudabel ku meresé un trato, dekoro i título nobiliario ku ta proportioná i konmensurá ku e kondukto ku nan a ekshibí durante e periodo ku nan a ostentá e kargo/puesto di polítiko / direktor / funktionario públiko

  Títulonan Nobilario otorgá na:

  Zita = Señora Gritadora
  Gijsbertha = Señor Ekonómiko
  Steven Martina = Señor Intachábel
  Tromp = Señor Pago ekstraordinario
  Ruggenaath = Señor Dudador
  Ys = Señor Re-organisador
  Suzy = Señora Refinansiadora
  Zus = Señora estudiadora
  Garcia = Señor Estafador
  Sluis = Señor Impostor
  Chiku = Señor Fasilitador
  Lucille = Señora (Bon?) Gobernadora

 5. Bovengenoemde issues zijn peanuts vergeleken met 500 mljn achterover gedrukt geld mfk-bandieten. Dat zijn de oorzaken vanaf 2010 eiland naar de knoppen.

 6. ‘We hebben veel vertrouwen in dit kabinet’

  Wat een payaso.

  Een continu op snoepreis zijnde Aviancala Walle.

  Een ruggengraatloze Ruggenaath die Alex Rosariaans geen beslissingen durft te nemen en de Tilly Pikeries en Stella van Rijns hun gang laat gaan, om over de beloofde terugdraaiing van de Pik Pisas benoemingen nog maar niet te spreken.

  Minfin Kenenee Gijsbertha wiens eerste daad het indienstnemen van zijn dochter Vanessa was.

  Naar goed voorbeeld daarvan benoemt lola Leito haar gepensioneerde man in een lucratieve functie bij de Isla en ook nog eens haar dochter in het doorgedraaide salarishuis Bureau Post van fraudeur Franklin Sluis. Zus de Lannooyiaans zonder vacature en zonder sollicitatieprocedure.

  PIN bitch Suzy Romer loodst de gladde aal Alvin (‘Aal-vin) Daal overal binnen om er als change manager zijn zakken te vullen, waarna hij bij vertrek overal een grote puinhoop achter laat.

  ‘We hebben veel vertrouwen in dit kabinet’

 7. Er zijn zoveel tegenkrachten tot in de hoogste regionen dat het Groeiakkoord bij voorbaat als mislukt kan worden beschouwd. Helaas. Het Groeiakkoord : een papieren tijger.

 8. Maar als de oorzaak van het probleem niet wordt erkend valt te betwijfelen wat hulp kan betekenen.

  En als ik de reacties lees van Nederland en van Kabinet Kennedy dan heeft niemand het over de echte oorzaken..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -