30 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NOS | Vreemdelingenadvocaten: ‘Curaçao zet Venezolanen collectief uit’

HomeMediaNOS | Vreemdelingenadvocaten: 'Curaçao zet Venezolanen collectief uit’
Venezolanen worden onderschept door de Kustwacht

Vreemdelingenadvocaten op Curaçao zeggen dat de regering van het eiland opgepakte Venezolanen collectief uitzet. De beschuldiging komt op een moment dat de cellen voor vreemdelingen in de SDKK-gevangenis overvol zitten.

In de afgelopen twee weken zijn 97 Venezolanen in drie bootjes op zee onderschept door de kustwacht en door de politie gevangengezet.

Sinds president Maduro in februari van dit jaar de grenzen tussen de Caribische eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire sloot, is het relatief rustig op zee en werden vaak alleen maar drugstransporten onderschept. Maar daar is afgelopen maand verandering ingekomen.

Johan Rodrigues van de Fundación Barcos de Venezuela zegt vanuit het Venezolaanse kustplaatsje Vela di Coro dat Curaçao meer mensen kan verwachten. “Wij demonstreren elke dag op het strand tegen het sluiten van de grenzen, waar wij de dupe van zijn. Dit stadje is afhankelijk van de schippers en fruitverkopers die normaal gesproken met geld terugkomen uit Curaçao. Daar kun je geld verdienen, dollars. Hier niet, er is hier niets meer wat geld oplevert.”
Venezolanen worden onderschept door de Kustwacht Kustwacht

Vreemdelingenadvocaat Adir Ajubi bevestigt op Curaçao dat veel Venezolanen die vastzitten Papiaments spreken of het eiland erg goed kennen. “Sommigen zijn hier vaker geweest en veel van hen komen de volgende keer weer als ze worden uitgezet.”

Zijn collega, advocaat Maya Elzinga-Soumah zegt dat 22 van de Venezolanen die afgelopen weken zijn opgepakt en overgedragen aan de vreemdelingendienst om bescherming hebben gevraagd op grond van artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM).

Curaçao kent geen asielprocedure, maar heeft onder druk van Nederland nu wel een ambtelijke instructie uitgegeven die moet toezien op naleving van onder andere dat artikel 3 EVRM. Daarin is bepaald dat iemand niet mag worden teruggestuurd als zijn veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Herplaatsing

“Die instructie vereist een zorgvuldige procedure waarin Venezolanen ook wordt gewezen op de mogelijkheid juridische bijstand te krijgen”, zegt Elzinga-Soumah. “De meesten krijgen direct een zogeheten verwijderingsbeschikking zonder dat er naar hun vluchtverhaal geluisterd wordt. Dat is een schending van de mensenrechten zoals bepaald is in het EVRM.” Haar collega Ajubi bevestigt dat zijn cliënten over het algemeen niet weten hoe zij bescherming kunnen aanvragen.

Minister van Justitie, Quincy Girigorie, ontkent de beschuldiging van de vreemdelingenadvocaten dat Venezolanen collectief worden uitgezet. “De door de Vreemdelingendienst gehanteerde procedure heeft de toets van het gerecht in het verleden doorstaan en elke ongedocumenteerde is ook nu persoonlijk gehoord”, aldus Girigorie.

Bron: NOS

4 reacties

 1. Vreemdelingenadvocaat Adir Ajubi en advocaat Maya Elzinga-Soumah.

  Opvallend dat er buitenlandse advocaten hier komen en ons gaan vertellen wat wij moeten doen. En ondertussen is het voor hun. Uurtje factuurtje!

  Net als die in Nederland mislukte advocaat bij Stichting Human Rights Caribbean

 2. @Wim. Heb je wel leren lezen. Ik denk het niet. Hier zijn een paar letters voor je. b.i.d.l.n. Maak daar maar een woord van. Dan weet je wat je bent.

 3. John Bash draait als een drol in een toiletpot.

  Nog maar een paar weken geleden wilde hij onze grenzen wijd open gooien voor alle Venezuelanen.

  Misschien zat zijn haarbandje toen te strak.

 4. Een zich economisch vluchteling noemend persoon, is geen vluchteling maar een gelukszoeker. Hij of zij dient dan via de normale weg een aanvraag in te dienen. Doet hij of zij dit niet, dan is die persoon illegaal en dient uitgezet te worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties