30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

NOS | ‘Miljoen vluchtelingen klaar voor de oversteek naar Italië’

HomeMediaNOS | 'Miljoen vluchtelingen klaar voor de oversteek naar Italië'
Vluchtelingen op Lampedusa | Foto NOS / Rop Zoutberg
Vluchtelingen op Lampedusa | Foto NOS / Rop Zoutberg

Tussen 500.000 en een miljoen vluchtelingen maken zich op om komende maanden vanuit Libië de oversteek naar Italië te maken. Fabrice Leggeri, de nieuwe directeur van het Europese grensagentschap Frontex, noemt die alarmerende cijfers in een interview met het Italiaanse persbureau Ansa.

Volgens Leggeri moet Europa zich in 2015 voorbereiden op een moeilijker situatie dan in 2014. “Komende lente en zomer zal de stroom vluchtelingen tot een hoogtepunt komen.”

Leggeri waarschuwt ook voor de inmenging van terreurgroep Islamitische Staat bij de vluchtelingenstroom. “Je kunt niet stellen dat zij de illegale immigrantenstroom al volledig in handen hebben. Maar wat nu niet zo is kan in de toekomst zeker gebeuren.”

Arabische Lente

In 2014 werden tussen Libië en Italië 166.000 immigranten van bootjes uit de Middellandse Zee gehaald. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de Arabische Lente in december 2010. De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, Eritrea en Mali. Naar schatting 3.000 mensen verdronken tijdens de oversteek. Afgelopen woensdag zijn vermoedelijk opnieuw vijftig mensen verdronken nadat een rubberboot met vluchtelingen omsloeg.

Ondanks de winter werden in januari en februari 30 procent meer bootvluchtelingen opgepikt dan in dezelfde periode vorig jaar. Gemiddeld worden 133 mensen per dag gevonden.

Alarmisme

In een reactie op de uitspraken van Leggeri waarschuwt de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Gentiloni voor al te groot alarmisme. Vorige maand pleitte premier Renzi voor militair ingrijpen onder VN-vlag in Libië om de stroom aan vluchtelingenboten te stoppen en de mensenhandel ter plekke aan te pakken.

Een Europese bewakingsoperatie onder de vlag van het grensagentschap Frontex leidt op dit moment de reddingsoperaties op de Middellandse Zee. Dat gaat nog door tot eind 2015. Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek op de operatie, waarvan ze de omvang te beperkt vinden.

Geen controle

Laurens Jolles, regionaal vertegenwoordiger van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Rome, noemt de cijfers van Frontex over de te verwachten vluchtelingenstroom niet realistisch. “Niemand weet hoeveel mensen klaarstaan om vanuit Libië richting Italië te vertrekken. Er is geen enkele controle meer mogelijk door de chaos in Libië, alle ambassades zijn gesloten.”

Wel vindt Jolles dat er snel een nieuwe reddingsmissie rond Italië moet worden opgezet. “Frontex kan de situatie overduidelijk niet aan. Ze zijn niet in staat de reddingsoperaties te leiden.”

In mei zal de Europese Commissie de situatie rond de vluchtelingenstroom opnieuw bekijken.

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties