29 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...

Nu.cw | Jong koraal op Curaçao niet verbleekt

Britt van Garderen Jong koraal, afkomstig van in het wild gevangen gameten (geslachtelijke voortplantingscellen), blijkt geen tekenen van verbleking te vertonen op Curaçao, zelfs niet tijdens de voortdurende...
- Advertisement -spot_img

NOS | Inwoners Curaçao de straat op voor schone lucht

HomeMediaNOS | Inwoners Curaçao de straat op voor schone lucht
Demonstranten eisen schone lucht | Foto Dick Drayer / NOS
Demonstranten eisen schone lucht | Foto Dick Drayer / NOS

Ruim 250 mensen die onder de rook van een raffinaderij in Curaçao wonen, zijn zaterdag de straat opgegaan om te demonstreren tegen de vervuiling door de fabriek.

Gekleed in het wit en met mondkapjes op liepen bewoners en sympathisanten vanaf de wijk waar de vervuiling het ergst is tot aan de ingang van de Isla, zoals de raffinaderij in de volksmond heet. Zij eisen schone lucht.

Ernstige gezondheidsproblemen

De bewoners rond de raffinaderij kampen met ernstige gezondheidsproblemen. Van astma en luchtwegaandoeningen tot huidirritaties en tranende ogen. Een van de demonstranten vraagt zich af hoe het komt dat in zijn straat zeven tot acht mensen op relatief jonge leeftijd zijn overleden aan kanker en hart- en vaatziekten.

Demonstranten bij de raffinaderij Foto Dick Drayer / NOS
Demonstranten bij de raffinaderij Foto Dick Drayer / NOS

Hoe de gezondheidsklachten en de uitstoot van de raffinaderij zich tot elkaar verhouden, weet huisarts in ruste Alex Roose niet. “Daar is nog nooit onderzoek naar gedaan, maar dat er een relatie is, is duidelijk”.

Roose was 37 jaar huisarts in de wijk onder de rook. Deskundigen hebben berekend dat er jaarlijks zeker 18 mensen vroegtijdig sterven als gevolg van de vervuiling.

Overheid

De demonstranten wijzen vooral naar de Curaçaose overheid. Die weigert, ondanks aantoonbare overschrijdingen van de vergunningsnormen, op te treden tegen het Venezolaanse oliebedrijf dat de raffinaderij bezit. Waarschijnlijk is dat uit angst voor verlies van werkgelegenheid en andere economische belangen. De raffinaderij en toeleveranciers zijn verantwoordelijk voor acht procent van het bruto nationaal product van Curaçao.

Milieugroeperingen betogen dat schoner produceren wel kan, maar dat er geen wil is bij de raffinaderij om daarin te investeren. Bewoners smeken de overheid nu om in te grijpen.

De demonstranten zien de vervuiling als een mensenrechtenschending | foto Dick Drayer / NOS
De demonstranten zien de vervuiling als een mensenrechtenschending | foto Dick Drayer / NOS

“Dat is mijn hoop”, zegt een oudere vrouw tijdens de mars naar de poorten van de Isla. “Ik hoop dat er een moment komt dat ik een normaal leven kan leiden.”

Bron: NOS

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties