28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

NOS | Coronahulp aan Nederlands-Caribische eilanden kan oplopen tot 1 miljard

Lege stranden op Curaçao | ANP

De financiële steun aan de zes Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius om de gevolgen van de coronacrisis te boven te komen kan oplopen tot een miljard euro. Dat heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezegd in een gesprek met de NOS.

Tot nu toe is er door Nederland ruim 150 miljoen euro gegeven, maar dat kan de komende tijd nog fors oplopen. Knops: “Het gaat om veel geld, zeker als het langer gaat duren.”

De eilanden zijn economisch afhankelijk van het toerisme, en het is maar de vraag wanneer dat weer op gang komt. Knops: “Die economieën waren al zwak, en die zwakte wordt door de coronacrisis extra blootgelegd.” Ook het feit dat het kleine eilanden zijn maakt ze kwetsbaar voor nieuwe uitbraken. De grenzen zijn zo weer bereikt, zegt Knops.
Strenge voorwaarden

Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn drie zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Zij hebben een eigen regering en parlement en zijn zelf verantwoordelijk voor bestuur en wetgeving. “Die kloppen nu bij Nederland aan voor hulp”, zegt Knops. “Dat betekent dat we aan economische steun in de vorm van leningen zeker strenge voorwaarden stellen.”

Een daarvan is dat de landen de hulp wel door moeten geven aan ondernemers en werknemers om de economie draaiende te houden. Ook zal Nederland eisen stellen aan de overheidsfinanciën. “De drie landen hadden voor de crisis hun begrotingen al niet op orde”, zegt Knops.

Dat Nederland humanitaire en medische hulp geeft, vindt Knops vanzelfsprekend. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn gemeenten van Nederland, die ook recht hebben op financiële ondersteuning. De gezondheidssituatie op de eilanden is nu onder controle, zegt de staatssecretaris. “Maar het blijft opletten.”

Bron: NOS

Artikel delen

6 reacties

 1. Hoog tijd voor het starten van een nieuwe partij op alle “onafhankelijke” eilanden : WKW. Wat Krijgen We? Zeker weten wordt die overal direct de grootste!

 2. NB
  De tijd van pappen, nathouden roven en zakkenvullen heeft consequenties.

  @William en anderen: graag ophouden met het plaatsen van emoticons. Ik krijg hierdoor onnodige meldingen. We zijn aan het uitzoeken dat emoticons niet geplaatst kunnen worden, maar tot die tijd, graag geen emoticons.

  Bedankt,

  Commentpolis

 3. Ik denk dat Knops niet gek is en het Nl parlement nog minder.
  Ze kennen inmiddels hun pappenheimers op AC en SXZ wel. Zeker op Vuracao en DXM moeten ze met hun billen bloot-:)

 4. Wat staat er nu? Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn drie zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Zij hebben een eigen regering en parlement en zijn zelf verantwoordelijk voor bestuur en wetgeving. .
  En
  De drie landen hadden voor de crisis hun begrotingen al niet op orde.
  Wat dus betekent dat nu eerst de begroting op orde gemaakt moet worden gebaseerd op de huidige situatie.
  Voor dat er steun geven gaat worden.
  Met andere woorden;
  De gijsbertha norm voldoet niet!
  Het is of radicaal anders, en verhoging van belasting is geen optie, of geen steun.
  De enige oplossing is volledige reorganisatie van de overheid met al zijn entiteiten. Waarbij alle verworven rechten opnieuw beoordeeld moeten worden. En als daar de kosten en baten in evenwicht zijn gekomen kan er steun gevraagd worden voor het opzetten van economische initiatieven om de economie weer een impuls te geven.

 5. Suzy Romer haalt als ze dit leest het plan van 26 miljoen voor consultants weer uit de kast en verdubbelt het tot 52 miljoen.

  Haar schoothondje Aal-vin Daal huurt meteen een grotere bus om maandelijks meer vriedjes naar Bureau Post te kunnen rijden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...