26 C
Willemstad
• zondag 9 mei 2021 09:19

PBC | Coronamaatregelen eerder dan verwacht versoepeld

Persbureau Curacao Vanaf dinsdag 11 mei zullen de coronamaatregelen op Curaçao worden versoepeld. Eerst zou dat over negen dagen, op 17 mei zijn. Volgens demissionair premier Eugene Rhuggenaath...

PBC | Zondag kans op regen en onweer

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een storing die naar verwachting de lokale eilanden in de komende 24 tot 36 uur zal treffen, bevindt zich momenteel boven het zuidoosten van...

AVC | ‘Toezicht op financiële instellingen Curaçao is te vrijblijvend’

Servaas Houben en Ronald Ketellapper | Achterkant van Curacao Het toezicht in Curaçao op financiële instellingen is te vrijblijvend, verouderd en houdt onvoldoende rekening met de risico’s waaraan...

ParadiseFM | “Eiland heropent dinsdag”

De meeste sectoren op het eiland mogen dinsdag weer open. Dat melden bronnen aan Paradise FM. Om 16 uur worden de details bekendgemaakt tijdens een ‘relato di...

Nu.cw | Curaçao eerder dan verwacht uit lockdown

Na weken op slot te hebben gezeten, gaat Curaçao uit lockdown. "De cijfers van de afgelopen weken zijn dermate positief dat verdere versoepelingen verantwoord zijn", aldus demissionair...

NOS | Premier Rutte: Europese covid-reispas misschien pas in augustus

Sander van Hoorn De covid-pas, de QR-code waarmee Europeanen deze zomer makkelijker op reis moeten kunnen in de EU, is er misschien pas in augustus. Dat heeft premier...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNOS | Coronahulp aan Nederlands-Caribische eilanden kan oplopen tot 1 miljard

NOS | Coronahulp aan Nederlands-Caribische eilanden kan oplopen tot 1 miljard

Lege stranden op Curaçao | ANP

De financiële steun aan de zes Caribische eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius om de gevolgen van de coronacrisis te boven te komen kan oplopen tot een miljard euro. Dat heeft staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezegd in een gesprek met de NOS.

Tot nu toe is er door Nederland ruim 150 miljoen euro gegeven, maar dat kan de komende tijd nog fors oplopen. Knops: “Het gaat om veel geld, zeker als het langer gaat duren.”

De eilanden zijn economisch afhankelijk van het toerisme, en het is maar de vraag wanneer dat weer op gang komt. Knops: “Die economieën waren al zwak, en die zwakte wordt door de coronacrisis extra blootgelegd.” Ook het feit dat het kleine eilanden zijn maakt ze kwetsbaar voor nieuwe uitbraken. De grenzen zijn zo weer bereikt, zegt Knops.
Strenge voorwaarden

Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn drie zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Zij hebben een eigen regering en parlement en zijn zelf verantwoordelijk voor bestuur en wetgeving. “Die kloppen nu bij Nederland aan voor hulp”, zegt Knops. “Dat betekent dat we aan economische steun in de vorm van leningen zeker strenge voorwaarden stellen.”

Een daarvan is dat de landen de hulp wel door moeten geven aan ondernemers en werknemers om de economie draaiende te houden. Ook zal Nederland eisen stellen aan de overheidsfinanciën. “De drie landen hadden voor de crisis hun begrotingen al niet op orde”, zegt Knops.

Dat Nederland humanitaire en medische hulp geeft, vindt Knops vanzelfsprekend. Bonaire, Saba en Sint Eustatius zijn gemeenten van Nederland, die ook recht hebben op financiële ondersteuning. De gezondheidssituatie op de eilanden is nu onder controle, zegt de staatssecretaris. “Maar het blijft opletten.”

Bron: NOS

6 reacties

 1. Hoog tijd voor het starten van een nieuwe partij op alle “onafhankelijke” eilanden : WKW. Wat Krijgen We? Zeker weten wordt die overal direct de grootste!

 2. NB
  De tijd van pappen, nathouden roven en zakkenvullen heeft consequenties.

  @William en anderen: graag ophouden met het plaatsen van emoticons. Ik krijg hierdoor onnodige meldingen. We zijn aan het uitzoeken dat emoticons niet geplaatst kunnen worden, maar tot die tijd, graag geen emoticons.

  Bedankt,

  Commentpolis

 3. Ik denk dat Knops niet gek is en het Nl parlement nog minder.
  Ze kennen inmiddels hun pappenheimers op AC en SXZ wel. Zeker op Vuracao en DXM moeten ze met hun billen bloot-:)

 4. Wat staat er nu? Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn drie zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Zij hebben een eigen regering en parlement en zijn zelf verantwoordelijk voor bestuur en wetgeving. .
  En
  De drie landen hadden voor de crisis hun begrotingen al niet op orde.
  Wat dus betekent dat nu eerst de begroting op orde gemaakt moet worden gebaseerd op de huidige situatie.
  Voor dat er steun geven gaat worden.
  Met andere woorden;
  De gijsbertha norm voldoet niet!
  Het is of radicaal anders, en verhoging van belasting is geen optie, of geen steun.
  De enige oplossing is volledige reorganisatie van de overheid met al zijn entiteiten. Waarbij alle verworven rechten opnieuw beoordeeld moeten worden. En als daar de kosten en baten in evenwicht zijn gekomen kan er steun gevraagd worden voor het opzetten van economische initiatieven om de economie weer een impuls te geven.

 5. Suzy Romer haalt als ze dit leest het plan van 26 miljoen voor consultants weer uit de kast en verdubbelt het tot 52 miljoen.

  Haar schoothondje Aal-vin Daal huurt meteen een grotere bus om maandelijks meer vriedjes naar Bureau Post te kunnen rijden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties