Nederlandse noodhulp meteen naar Noord-Irak

yezidi-6

De door IS (voorheen ISI) omsingelde en gevluchte Yezidi in Sinjar-gebergte krijgen nu noodhulp via de grond. De situatie rond de yezidi’s in het Sinjar-gebergte in de loop van de week minder dramatisch geworden. De omsingeling door milities van de Islamitische Staat (ISIS) is ook ten einde.

DEN HAAG – De noodhulp die Nederland aan ontheemden in Noord-Irak wil geven is aangepast. De hulpgoederen worden niet langer, zoals eerder gepland via de Verenigde Arabische Emiraten door de Australische luchtmacht gedropt boven het Sinjar-gebergte, maar door een Nederlands transportvliegtuig naar de Noord-Iraakse stad Arbil gebracht en daar overhandigd aan de Verenigde Naties.

De woordvoerder van minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat zaterdag gezegd. De verwachting is dat het Hercules-transportvliegtuig maandag van Eindhoven naar Arbil vliegt.

Reden voor de wijziging is dat de situatie rond de yezidi’s in het Sinjar-gebergte in de loop van de week duidelijk minder dramatisch is geworden. De omsingeling door milities van de Islamitische Staat is daar ook ten einde. Tegelijk zijn er elders in Noord-Irak nog steeds honderdduizenden op de vlucht.

De VN-organisatie voor humanitaire hulp (Ocha) zal de goederen in het noorden van Irak verdelen. De inhoud van de Nederlandse noodhulp is ook aangepast. Het gaat nu vooral om veel dekens, biscuits met een extra hoge voedingswaarde en led-lampen. De parachutes, bedoeld voor de droppings boven Sinjar, zijn niet meer nodig.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *