30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

FD | ‘Sterker toezicht nodig op techbedrijven in financiële sector’

Wessel Gossink

Bv leenconcepten met een perverse prikkel, kunstmatige intelligentie, cryptomunten en/of blockchain

Amerikaanse techbedrijven zijn in opmars in de financiële sector.
Toezichtregels houden daar onvoldoende rekening mee, constateert DNB.
‘Amerikaanse big tech gevaar voor Europese financiële stabiliteit’.

In het kort

Er is sterker toezicht nodig op techbedrijven die zich mengen in de financiële sector, zoals de grote Amerikaanse techreuzen. Nu vallen bedrijven die van buiten de financiële sector komen vaak niet onder het toezichtsregime ook als ze in toenemende mate een rol in de sector spelen. Daardoor is er onvoldoende zicht op de risico’s.

Dat staat in een rapportage, die De Nederlandsche Bank (DNB) maandag naar buiten heeft gebracht. Het stuk is het resultaat van gesprekken tussen toezichthouders, banken, verzekeraars en fintechbedrijven over toezicht en innovatie.

De rapportage sluit aan bij uitspraken van de nieuwe directeur bankentoezicht Steven Maijoor onlangs tegen het FD. Hij waarschuwde dat Amerikaanse bigtechbedrijven een gevaar kunnen vormen voor de Europese financiële stabiliteit.

Opkomst big tech

De laatste jaren is sprake van zogeheten ‘ontbundeling’ in de financiële sector. Waar vroeger een bank bij bijvoorbeeld het verstrekken van een lening alle taken voor zijn rekening nam — van het klantencontact tot risicoanalyse tot administratie — zijn er nu steeds meer partijen die een kleine rol uitvoeren en met elkaar samenwerken.

Dat komt onder meer door uitbesteding door banken, maar ook door de opmars van (fin)techbedrijven. Ook grote techconcerns mengen zich in de strijd. Zo sloot Deutsche Bank een overeenkomst met Google voor het ontwikkelen van financiële producten, terwijl Apple met Goldman Sachs een dienst voor betalen op afbetaling aan het opzetten is.

En eerder dit jaar lanceerde Google in de Verenigde Staten al Google Plex, waarbij het bankrekeningen van Citi combineert met Google’s eigen betaaldienst en aanvullende zaken zoals een digitaal huishoudboekje en kortingsbonnen.

Toezicht voldoet niet

Volgens het rapport bieden dergelijke samenwerkingen voordelen voor klanten, zoals betere toegang tot financiële diensten of lagere kosten. Maar er zijn ook risico’s, zoals bij de beveiliging van privacygevoelige data. Ook kan onduidelijk zijn wie van de samenwerkende partijen verantwoordelijk is voor de naleving van regels.

Het huidige toezichtregime voldoet daartoe niet volgens de opstellers. Er zijn al wel Europese regels in aantocht om het toezicht beter mogelijk te maken zoals Dora, een richtlijn waarin geregeld is dat toezichthouders niet alleen vergunninghoudende partijen controleren, maar ook hun toeleveranciers.

Regels op de schop

Maar volgens de DNB-rapportage moeten ook de regels voor toezicht op financiële conglomeraten op de schop. Die regels zijn bedoeld om te voorkomen dat problemen bij één tak van een financieel concern de rest van de onderneming ook besmetten. Samenwerkingen tussen financiële instellingen en techbedrijven vallen daar nu doorgaans buiten.

De opstellers zeggen wel dat voorkomen moet worden dat aanscherpen van regelgeving innovatie hindert.

Onderzoek naar betere proeftuin

Een andere vervolgstap op de rapportage is dat DNB zijn innovatieprogramma om fintech te ondersteunen tegen het licht gaat houden. Onder de noemer Maatwerk voor Innovatie bieden de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en DNB al enkele jaren een soort proeftuin met lichter financieel toezicht aan om opkomende fintechbedrijven te helpen. Slechts een handvol bedrijven heeft daarvan gebruik gemaakt.

AFM en DNB starten dit kwartaal een onderzoek om te kijken hoe ze de proeftuin beter kunnen laten werken. Daarbij gaan de partijen onder meer kijken naar vergelijkbare, maar succesvollere initiatieven in andere landen.

Bron: Financieel Dagblad

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -