27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 00:12

Laatste reacties

- Advertentie -

CC | Notary accused of taking funds from escrow account for private use

Notary accused of taking funds from escrow account for private use

WILLEMSTAD – On Friday, August 20, 2021, a notary was on trial in the Court of First Instance in Curaçao. He is suspected of having transferred funds from his office without a legal basis from the escrow account of the notary’s office to his private account and to have used these funds for private purposes.

The amounts deposited into the escrow account were amounts from the clients of the notary’s office. According to the notary himself, it was money that no longer had a destination. However, the Public Prosecution Service believes that this is not relevant, and in that case, the money should also have been returned to the rightful owners. After all, the characteristic of a third-party account is that funds held by others for those others are held in safekeeping by the civil-law notary and may not be used for one’s own benefit.

An investigation by the National Investigation Department, in collaboration with the Tax Authorities and the TIO, has shown that funds from the trust account have been used for years as a kind of internal bank for private purposes.

The suspect seriously abused his position as a civil-law notary and the trust that the clients were allowed to place in him. A civil-law notary must act incorruptible and act as such. With his actions, he has seriously damaged the trust one can place in a notary.

- Advertentie -

For these accusations, the Public Prosecution Service (OM) demands a prison sentence of 18 months, of which 6 months are conditional with a probation period of 3 years. Also, removal from the office of notary for 5 years. The judge will rule in this case on September 10.

The National Investigation Department is an independent investigative agency with a special task. It focuses on the investigation of crimes committed by government and semi-government officials. The National Criminal Investigation Department mainly operates in the field of criminal conduct that seriously affects the integrity of the administration of justice and the integrity of public administration.

Bron: Curacao Chronicle

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. Wat een bekende reacties .
  Ook ik heb een ervaring met een notaris die op een frauduleuze manier handelingen verrichte.
  7 jaar geleden heeft notaris Burgers zijn medewerking gegeven aan een verkoop van twee percelen grond met een waarde van naf 600.000.
  Deze verkoop kwam tot stand met een akte van levering waarin men een kvknr van een bv vermeldde, die niet toebehoorde aan de bv die verkocht. Even een nummer geleend van een andere bv.Gewoon een valse akte opgemaakt, Sandra Leal, de zgn bevoegde verkoopster heeft via een abc verkoop een smerig spelletje gespeeld.
  En de notaris speelde mee. Wat verdiende hij eraan?
  In een rechtszaak over een nalatenschap werd deze frauduleuze akte ingediend, met bewijs van de KVK.

  En de rechter accepteerde de valse akte!!
  Dat zijn de notarissen en rechters op Curaçao.

 2. Kleinmoedig is heus niet de enige notaris die van de derdenrekening heeft gesnoept. Notarissen willen maar al te graag en dringen erop aan, dat kopers van onroerend goed de koopsom op hun derdenrekening storten. Na het passeren van de akte moet de verkoper soms wekenlang bedelen om z’n geld.
  Het is niet ondenkbeeldig dat sommige notarissen gelden van derden voor zichzelf prive gebruiken en daarna wanneer de volgende klient geld stort, de uitkering doet aan verkoper. Een gat graven om daarmee de andere gat te vullen. Typisch piramide spel.

 3. @LaStiwz

  Quote

  Die derdengeldenrekening is technisch gezien niet van de notaris. Deze is van een apparte stichting. Puur en alleen om, in geval van faillissement van de notaris, de gelden die niet aan de notaris toebehoren buiten het faillissement te houden.

  Unquote

  De derdengeldrekening alhoewel technisch gezien niet van de notaris is, biedt geen garantie dat je je geld terug ontvangt.

  Notaris Johnny Kleinmoedig, die kennelijk op grote voet leefde, dekte het gat op zijn privérekening met de derdengeldrekening. Volgens de Èxtra van zaterdag waren dat o.a.: Huis voor zijn ex in Bottelier, aankoop pianovleugel, 2 mio overgemaakt naar de rekening van zijn moeder etc. etc.

  Deze notaris wordt hoogstwaarschijnlijk failliet verklaard want de schulden hebben zich in de loop der jaren alsmaar opgestapeld. Hij heeft o.a. ook belastingschulden etc.

  Wat voor garantie heb je als cliënt wanneer deze notaris failliet wordt verklaard…..

  Ten slotte is de vraag of dit het ‘topje van de ijsberg’ v.w.b. de malafide praktijken van notarissen op het eiland?

 4. @Lamoenchi:
  Precies dat! Bij de recente verkoop van mijn huis op Curaçao hanteerde de notaris (uiteraard aangesteld door de kopers, want,’kosten koper’) ook het argument ‘probleem bij kadaster’. Tussen de dag dat de kopers de koopsom stortten en de dag dat ik het geld ontving, lagen 6 weken.
  Intussen was ik al naar Nederland vertrokken en had ik de notaris gemachtigd namens mij de akte te tekenen.
  Hoewel ik een uittreksel van Kranshi had overhandigd waarin mijn burgerlijke staat (gescheiden) stond vermeld, eiste de notaris ook een uittreksel van de gemeente in Nederland waar ik mij had ingeschreven, met daarin, jawel, mijn burgerlijke staat.
  Tussen uit- en inschrijving lagen nl 14 dagen. Theoretisch zou immers de mogelijkheid bestaan dat ik bij aankomst op Schiphol snel in ondertrouw zou zijn gegaan en met gezwinde spoed zou zijn hertrouwd, haha!
  Zelfs bij zo’n bizar scenario zou het m.i. geen verschil hebben uitgemaakt voor het storten van mijn geld.
  Al met al heeft de notaris dus 6 weken bankrente kunnen incasseren over de koopsom.
  Weliswaar maar een paar duizend winst voor hem, maar doe zoiets met iedere verkoopakte en je wordt slapende rijk.

 5. Na de ratvocaat, De R(at) A. Accountant, hebben we nu ook Notarissen die de boel flessen?
  Tijd om eens al die accounts goed door te lichten.

  Wie weet hoeveel geld er is weggeroofd.

 6. @Reminder: in het stuk op KKC gaat het over een derdengeldenrekening bij de notaris. Deze derdengeldenrekening is absoluut onmisbaar.
  Ik zou mijn huis niet durven verkopen en het geld op via de normale rekening van de notaris laten lopen.

  Die derdengeldenrekening is technisch gezien niet van de notaris. Deze is van een apparte stichting. Puur en alleen om, in geval van faillissement van de notaris, de gelden die niet aan de notaris toebehoren buiten het faillissement te houden.

  Voor de advocatuur weet ik niet of een derdengeldenrekening noodzakelijk is.

 7. Ik vertrouw sommige notarissen alhier niet 100%
  Kort geleden heb ik een notaris gehad die veel teveel informatie vroeg, absoluut meer dan nodig waarop ik weigerde. Daarop wilde de notaris niet werken voor mij (ministrieplicht hadden ze nog nooit van gehoord) ook bleek alle correspondentie naar de tegen partij gestuurd te zijn (geheimhoudingsplicht, blijkbaar ook nog nooit van gehoord) waarop ik een klacht heb ingediend bij het gemeenschappelijke hof van justitie (tucht & toezichtzaken notariaat) de klacht is intussen “in behandeling”

 8. DERDENREKENING ONMISBAAR OF OVERBODIG?

  Het vraagt het nodige geld en moeite en levert per saldo weinig op. De derdenrekening raakt verder uit de gratie. ‘Er zijn goede alternatieven.’

  De grote fraudezaak rondom Frank Oranje, de voormalig notaris en bestuursvoorzitter van Pels Rijcken, vestigde weer de aandacht op de risico’s die gepaard kunnen gaan met het beheer van andermans geld.

  Als zogeheten escrow-agent sluisde Oranje jarenlang miljoenen van cliënten weg. Kort nadat het naar hem lopende strafrechtelijk onderzoek bij het kantoor bekend werd, pleegde hij zelfmoord. De Haagse orde van advocaten heeft inmiddels een driekoppige commissie aangesteld die onderzoekt hoe en waar het misging. Vooralsnog blijft het gissen naar de motieven van Oranje. Mogelijk maakte de gelegenheid de dief.

  Link: https://www.advocatenblad.nl/2021/04/14/derdenrekening-onmisbaar-of-overbodig/

 9. Na het passeren van een notariele koopakte tonen de meeste notarissen op Curacao grote moeite om de op hun derdenrekening door de koper gestorte geld, aan de verkoper uit te keren. Ze blijven de tijd rekken en zeggen steeds dat het probleem bij het Kadaster ligt. Zogenaamd omdat die geen tijdige na-inzage geeft. Bullshit!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | VS scherpt regels aan voor reizigers

Wie vanaf nu vanuit Curaçao naar Miami of New York reist moet aan strengere regels voldoen. De VS hebben de inreismaatregelen aangescherpt vanwege de Omicron variant van...

ParadiseFM | Moordzaak Poentje Castro pro-forma voor de rechter

Na 11 jaar verschijnt er eindelijk een verdachte voor de rechter voor moord op Poentje Castro. De Arubaanse reporter werd in 2010 dood gevonden in zijn huis....

Democracy now! | Tuesday, December 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Amnesty International en VluchtelingenWerk op werkbezoek naar Curaçao en Aruba

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Amnesty International en Vluchtelingenwerk bezoeken volgende week Curaçao en Aruba. Zij voeren dan gesprekken met de autoriteiten, Venezolanen en activisten naar aanleiding van hun...

PBC | Curaçao heeft dringend pro-actief en rules-based toezicht nodig op de financiële sector

Door Servaas Houben en Ronald Ketellapper Financiële instellingen in kleine staten worden vaak niet ‘gecontroleerd’ door onafhankelijke (financiële) media, ratingbureaus en consumentenbescherming organisaties. Toezichthouders moeten daarom een ​​actievere...
- Advertentie -