De mededingingsautoriteit is bedoeld ter bescherming van de consument, legde Palm gistermiddag uit. Zo kan kartelvorming worden tegengegaan, worden de prijzen redelijk gehouden en volgen er sancties voor wie niet aan de wetgeving voldoet.
Advertentie
Willemstad – Terwijl de Staten zich volgend jaar over wetgeving voor de oprichting van een mededingingsautoriteit gaan buigen, zal per 1 januari een implementatiemanager zich alvast gaan bezighouden met de invoering van zo’n autoriteit.
Dat maakte minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (PAIS) gistermiddag bekend tijdens de wekelijkse persconferentie van de Raad van Ministers.
Albert Scholten, bestuurslid van de Directie Mededinging van de Autoriteit Consument & Markt in Nederland is hiervoor aangesteld.
Op basis van zijn ervaring in Nederland kan Schouten een soortgelijk model opzetten op Curaçao, dat gereed is zodra de wetgeving van kracht is.
,,We gaan het wiel niet opnieuw uitvinden”, aldus Palm.
De mededingingsautoriteit is bedoeld ter bescherming van de consument, legde Palm gistermiddag uit.
Zo kan kartelvorming worden tegengegaan, worden de prijzen redelijk gehouden en volgen er sancties voor wie niet aan de wetgeving voldoet.
Daarmee heeft de mededingingsautoriteit, indien de wet is aangenomen, meer bevoegdheden dan bijvoorbeeld Fundashon pa Konsomidó (FpK), die slechts een informatieve taak heeft maar geen sancties mag opleggen.
Er is een aantal sectoren waarbij de mededingingsautoriteit meer dan welkom is, aldus Palm gistermiddag:
- internet,
- medicijnen,
- wegenbouw,
- maar ook de bancaire sector,
zo somde hij op.
Palm gaf een aantal voorbeelden waaruit blijkt dat de consument gebaat is bij een mededingingsautoriteit.
Zo werd in Nederland in 2004 een boete opgelegd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) aan Interpay voor het berekenen van excessieve tarieven voor de levering van netwerkdiensten voor pintransacties.
Dit zijn de tarieven die detailhandelaren per pintransactie aan Interpay betalen.
Ook werden in 2002 boetes opgelegd omdat telecombedrijven T-Mobile, Orange, KPN, Telfort en Vodafone hun gedrag onderling hadden afgestemd.
De afstemming had betrekking op een verlaging van de dealervergoeding voor de verkoop van mobiele telefonieabonnementen voor zowel prepaid als postpaid.