32 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Luchtvaartnieuws | Aruba wil af van ‘oude vliegtuigen’

HomeMediaLuchtvaartnieuws | Aruba wil af van 'oude vliegtuigen'
Een MD-80 van InselAIr

ORANJESTAD – Aruba wil af van oude vliegtuigen, zoals de MD-80’s die in gebruik zijn bij InselAir. De Directie Luchtvaart van Aruba wil bij verstrekking van vlieglicenties aan nieuwe luchtvaartmaatschappijen meer rekening gaan houden met de leeftijd van de vloot.

“Oude vliegtuigen zijn niet per direct onveilig. Maar het is een trend die je niet alleen in deze regio hebt – maar ook in Zuid-Amerika en andere landen – dat oude vliegtuigen goedkoop worden aangeschaft, met alle uitdagingen van dien”, zegt directeur Luchtvaart Aruba Edwin Kelly tegenover Caribisch Netwerk.

Het voordeel van oude vliegtuigen is dat die goedkoop in de aanloop zijn. “Maar die vliegtuigen zijn heel onderhoudsgevoelig en dat betekent hogere onderhoudskosten. Nieuwe vliegtuigen zijn duurder in het begin, maar kosten minder in onderhoud. Het is belangrijk om dit vooraf te bestuderen en zo te garanderen dat het goed blijft gaan.”

De Directie Luchtvaart reageert hiermee op de problemen die ontstonden bij InselAir, toen op hetzelfde moment diverse toestellen aan de grond moesten blijven vanwege onderhoud. De maatschappij kwam mede daardoor in ernstige problemen, omdat er geen geld was om nieuwe onderdelen aan te schaffen. Naast de MD-80’s staan ook de van KLM overgenomen Fokker 70’s aan de grond.

Oprichter Edward Heerenveen vindt evenwel dat de ouderdom van een vliegtuig “geen moer uitmaakt”. “Als ik een oud vliegtuig neem, dan weet ik ook wat mijn onderhoudsplan is. Dan weet ik ook wat het kost. Op basis daarvan maak ik een begroting. Als ik een nieuw vliegtuig aanschaf, heb ik weinig onderhoudskosten, maar ik heb wel meer leasekosten.”

Bovendien vindt hij dat een vliegtuig van dertig jaar ‘nieuwer kan zijn dan een van vijf jaar’. “Want het gaat om de parts. Er zijn parts die tijdsgebonden zijn, die mag je niet meer dan zes maanden tot een jaar gebruiken.”

InselAir op Curaçao besloot uitstel van betaling aan te vragen vanwege een dreigend faillissement. Eerder kreeg InselAir Aruba al uitstel van betaling. Bij de maatschappij verdwijnen 250 banen. Op dit moment vliegt InselAir vanaf Curaçao alleen naar Aruba, Bonaire en Sint Maarten, uitsluitend met Fokker 50’s.

Bron: Luchtvaartnieuws

5 reacties

  1. MD80 zijn inderdaad pase. en een AA of een Delta zullen zeker wel meer technische capaciteit hebben en backup in geval van problemen

  2. Een MD-80 is wel een MD-80, maar niet alle MD-80’s zijn gelijk. Zelfde als bij de B-737. Er vliegen zelfs nog B737-200’s rond, maar geen enkel onderdeel is uitwisselbaar met een B-737-800.
    Bij de MD-80 serie precies eender. Je kunt de 81, 82, 83,87 of 88 hebben.

    Momenteel heeft AA er nog 56 in dienst, waarvan het gros de 82 is. Delta heeft alleen nog 88’s in dienst en Insel heeft die niet. Beide maatschappijen zijn aan het afbouwen.
    SAS had er veel in dienst, tegenwoordig geen enkele meer.
    Alitalia ook niets meer en zelfs Avianca heeft ze uitgefaseerd.

    Het gevolg blijft dat onderdelen, service en personeel lastig te vinden zijn.

  3. Heerenveen laat weer duidelijk blijken geen benul van de luchtvaart te hebben. Oude vliegtuigen zijn inderdaad goedkoop in de aanschaf, maar leveren, met name voor kleine maatschappijen in acheraf gebieden, veel problemen op.

    Op de eerste plaats is daar het brandstofverbruik. Kun je natuurlijk geheel afwentelen op je passagiers, wat mogelijk is zolang je monopolist bent, maar niet wanneer je met concurrentie te maken hebt.

    Ten tweede is de Mean Time Between Failures vele malen korter dan bij een jonger vliegtuig oftewel het vliegschema moet daarop worden aangepast. Onderhoud tussen de vluchten in moet je mee gaan nemen, doe je dat niet dan heb je continu te maken met vertragingen.

    Ten derde zijn de onderdelen van oudere vliegtuigen ook steeds lastiger te krijgen. Van een modern type kun je overal de onderdelen krijgen, voor de oudere kisten kom je bij specialistische bedrijven uit en betaal je dus ook veel meer. Maar het is zelfs mogelijk dat er uberhaupt geen onderdelen meer kunnen worden geleverd. En dan ben je helemaal in de aap gelogeerd. Meestal kom je dit tegen bij de motoren. Zijn ze te oud dan worden er geen nieuwe parts meer gemaakt. Gaat de motor kapot dan moet je een nieuwe kopen. Kunt natuurlijk ook nog met gereviseerde onderdelen werken, is niet voor alle onderdelen mogelijk, maar ook dan betaal je eigenlijk teveel.

    Ten vierde is het steeds lastiger om monteurs te vinden die nog current zijn op de oude kisten. Velen hebben in het verleden er wel eens aan gewerkt, maar zijn inmiddels over op nieuwere types. We praten dus over oudere monteurs, met veel ervaring en nee, die zijn niet goedkoop. Kunt natuurlijk ook je eigen personeel op gaan leiden, doch dan heb je te maken met jongens zonder enige ervaring op het type. Die kennen de grappen en grollen van de kisten niet, zoeken zich dus wezenloos naar een klacht, terwijl een ervaren monteur kan putten uit zijn jarenlange historie met het type.

    Ten vijfde loop je in de problemen wanneer een kist kapot gaat op een ander eiland. Daar is meestal wel technische kennis (en soms onderdelen) aanwezig voor de meest gangbare types, maar voor de oude kisten is het meteen afgelopen. Die staan daar dan al snel een paar dagen vast, wachtend op onderdelen. Vervolgens moet technisch personeel worden ingevlogen, weer extra kosten. Met een gangbaar type heb je die problemen niet. Kun je onderdelen en technisch personeel veel sneller aan het werk krijgen.

    Ten zesde loop je in de problemen met de piloten. Steeds minder vliegers hebben nog een valid typerating op oude kisten. Dat zagen we ook bij de F-50 en F-70. Ze zijn zeer lastig te vinden, waardoor je als maatschappij gewoon problemen veroorzaakt wanneer je voor oude vliegtuigen kiest.

    Ten zevende werk je jezelf in de problemen op het gebied van planning. A.g.v. alle factoren welke hierboven zijn beschreven, veroorzaak je dus voor jezelf probleemsituaties welke je niet zou hebben met een meer gangbaar type. Kist kapot betekent vertraging, betekent onderhoudspersoneel er naartoe zien te krijgen, betekent onderdelen gaan opsporen, betekent passagiers omboeken etc etc. De ellende is niet te overzien.

    En omdat Heerenveen zoveel verstand van luchtvaart had koos hij niet voor 1 type oude vliegtuigen……………hij nam er meteen 4 ! En daarmee begon hij zijn eigen graf te graven nog voordat Insel uberhaupt van start ging.

    Inmiddels is er 11 miljoen van de 33 miljoen verdwenen, voornamelijk aan consultants en oude rekeningen, maar vliegt Insel nog altijd met oude rotzooi, teveel personeel en geen plannen om de boel om te gooien.
    Insel heeft dus nog een paar maanden te gaan en dan gaat het licht uit. Niet omdat er geen markt is, niet omdat het niet mogelijk is, maar puur door mismanagement.
    Bravo !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties