31 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Lichtpuntje economie in zicht | Antilliaans Dagblad

HomeMediaLichtpuntje economie in zicht | Antilliaans Dagblad
CBCS rekent in 2021 op +6,6% herstel economie Curaçao | Persbureau Curacao

Willemstad – Na regen komt er zonneschijn. Dat geldt ook voor de economie, hoewel dat met de huidige donkere wolken nog moeilijk is voor te stellen. De Centrale Bank CBCS verwacht in 2021, volgend jaar dus, een ‘positieve economische turnaround’ van +6,6 procent voor Curaçao.

Dat blijkt uit de ‘Outlook 2021’ in de onlangs op de website gepubliceerde ‘Note Economic Developments Curaçao’. De geprojecteerde groei komt na een desastreus economisch jaar 2020, waarvan de verwachting is dat de lokale economie vooral als gevolg van de coronacrisis met maar liefst een vijfde zal krimpen (-20,4 procent).

Dat is overigens 2,7 procentpunt meer (=slechter) dan de prognose van april dit jaar. De negatief bijgestelde projectie heeft alles te maken met de ‘enorme macro-economische impact’ van Covid-19 op zowel de binnenlandse als de buitenlandse vraag. Aldus de CBCS.

Momenteel speelt corona Curaçao en de hele wereld parten, maar ook in 2019 presteerde de lokale economie niet goed. En dat is al een paar achtereen het geval. Sinds 2016 heeft Curaçao te kampen met een recessie. Vorig jaar ging het om -3,4 procent nadat in 2018 -2,2 procent werd gemeten.

Een mogelijke ommekeer vanaf volgend jaar met +6,6 procent – velen zullen zeggen: eerst zien dan geloven – is zeer welkom, maar nog lang niet voldoende om de terugval van de afgelopen jaren ‘goed te maken’. Verre van zelfs.

De gezamenlijke krimp van 2019 en 2018 bedroeg alleen al 5,6 procent. En het zal tijden duren voordat de dramatische min van ruim 20 procent van crisisjaar 2020 hersteld is, laat staan dat het bruto binnenlands product (bbp) weer op niveau is.

De CBCS-outlook houdt in verband met de projectie van +6,6 procent voor volgend jaar rekening met de introductie per 1 januari 2021 van de algemene bestedingsbelasting (abb), die in de plaats komt van de omzetbelasting (ob). Dit jaagt de inflatie aan tot 3,4 procent.

De Centrale Bank rekent verder op herstel van het Curaçaose toerisme, hoewel deze sector ook dan nog lang niet zoals vóór de coronacrisis zal presteren. Verder, en dat is belangrijk en tevens bepalend voor de realisatie van de geprojecteerde economische groei, rekent de CBCS erop dat de Isla-raffinaderij vanaf 2021 weer geleidelijk gaat produceren. Ook dat is voor de meeste mensen op dit moment vooralsnog eerst zien en dan geloven.

De CBCS gaat er voorlopig van uit dat naast het toerisme en de olieraffinage er volgend jaar eveneens weer meer verdiend gaat worden aan bunkering-activiteiten, scheepsreparatie en transport. In lijn met meer toeristische vraag en private investeringen, zal ook de import weer stijgen volgend jaar.

De binnenlandse vraag zal volgens de Centrale Bank in 2021 echter afnemen, hoewel op een lager tempo dan in 2020. Particuliere investeringen in de toeristenindustrie zullen wel weer groeien, maar de particuliere bestedingen blijven achter als gevolg van de hogere inflatie (mede door de geplande invoering van de abb, red.) en de verslechterde arbeidsmarkt zorgt voor verdere afname van de koopkracht van consumenten.

Voorts zal het korten op de salarissen in de publieke sector ook volgend jaar van kracht blijven. Tevens zullen de overheidsbestedingen afnemen; zowel qua investeringen als consumptie, als gevolg van de bezuinigingsmaatregelen ten aanzien van de ambtenarensalarissen en de bestedingen aan goederen en diensten. Aldus de jongste ‘Note Economic Developments Curaçao’ van de CBCS.

Bron: Antilliaans Dagblad

14 reacties

  1. Curacao revisited, ben het weer met Trui eens.

    Begrijp alleen niet wat ze met Vidanova bedoelt, maar ik vermoed de tientallen miljoenen schade die Vidanova en haar pensioentrekkers hebben geleden door het frauduleuze faillissement van Blue Factor, de toko van Suzy Sushi Romer.

  2. Assumption is the mother of all fuckups.
    En er zitten nogal wat aannames in; de raffinaderij die weer gaat draaien herstel van tourisme.
    Wel frappant dat zoveel bestuurders de zelfde moeder hebben.

  3. Na regen komt zonneschijn???
    Na stortregens in 2020 komen er in 2021 vele stevige keiharde buien.
    Als je in jaar 1 een daling verwacht van minus 20,4% en het jaar daarop een stijging van plus 6,6% dan spreek je niet van zonneschijn. Dan is de economie over die 2 jaar gezamenlijk met 15,15% gekrompen!
    Zonneschijn?
    Ook CBCS is verpolitiekt en dus niet onafhankelijk. Die onafhankelijkheid is een eerste vereiste voor een betrouwbare Centrale Bank. Maar helaas.
    Bovendien zijn de prognoses op drijfzand gebaseerd.
    Heeft de nieuwe Nederlandse baas van het CBCS ook een say in deze prognose gehad?

  4. Als ik zie hoe de Centrale Bank gigantisch gefaald heeft met het toezicht op het heden (Girobank, Ennia, PSB, Vidanova) dan denk ik dat we haar voorspellende kwaliteiten al helemaal niet serieus moeten nemen.

    Waarom jaarlijks honderden miljoenen investeren in dit peperdure instituut terwijl de Girobanken, Ennias, PSB’s en Vidanovas omvallen waar zij bij staan?!

  5. Dus de centrale bank denkt dat het toerisme weer aan gaat trekken ? En waarop baseren ze dat ?
    Die conclusie is namelijk enigzins vreemd, daar vrijwel alle cruisemaatschappijen hun afvaarten hebben gecancelled tot eind februari 2021 oftewel het gehele hoogseizoen zal er hier geen cruiseschip komen. Daarna kwamen ze toch al niet, maar het wordt nog erger.

    Veel cruisemaatschappijen halen hun oude schepen uit de vloot oftewel de capaciteit wordt minder. Ja, er komen nieuwe schepen aan, doch er worden er momenteel meer verschroot dan dat er nieuwe komen. En dat zal inhouden dat Curacao niet zo snel meer in het cruiseschema opgenomen zal worden. M.a.w. zelfs wanneer de cruiseschepen weer gaan varen zullen we hier minder toeristen gaan zien.
    V.w.b. de toeristen vanuit Europa hebben we al gezien dat die niet al te happig zijn op lange vliegreizen. Dat zal wellicht iets gaan veranderen in de wintermaanden, maar wanneer men er achter gaat komen dat er hier ook corona is, dat de maatregelen streng zijn en dat veel activiteiten nog immer gesloten zijn (en wellicht ook nooit meer opengaan), zal het zeker geen storm gaan lopen. Oftewel, waar baseert de Centrale bank zich op ?

    En dan natuurlijk de fabel over de raffinaderij. Ook hier vraag ik me af wat voor informatie men heeft of denkt te hebben dat deze volgend jaar weer opgestart gaat worden ?
    Er zijn wellicht partijen die interesse hebben, maar dat hebben ze alleen omdat hier de mogelijkheid is om goedkoop (lees: zonder investeringen) olie te raffineren. Er zijn geen milieu eisen, onderhoud doen we hier niet aan, het is een oude roestbak en zolang als dat die meegaat vinden ze het prachtig. Maar reken er niet op dat men in deze tijden miljarden in deze schroothoop gaat steken.

    Conclusie ?
    Het optimisme van de Centrale Bank valt met de huidige feiten niet te ondersteunen. Zou graag weten waar men zich op baseert. Ik weet nog dat bij het begin van corona sommigen zeiden dat het tegen augustus / september wel voorbij zou zijn. Toen gaf ik al aan dat we moesten rekenen op minimaal 1 tot 1,5 jaar, maar na deze zomer, waar corona in het geheel niet tot stilstand is gebracht, durf ik bijna te gaan denken aan 1,5 tot 2 jaar eerdat er iets van een verbetering zichtbaar zal worden.

  6. Binnenlandse vraag neemt af, de overheidsbestedingen nemen af, de werkloosheid neemt toe, maar al deze effecten zouden teniet worden gedaan door een groei van het toerisme?
    Is hier de wens de vader van de gedachte?????

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties