LC | ‘Krimp economieën Curaçao en Sint-Maarten tot 25 procent’

De beroemde pontjesbrug van Willemstad is uitgestorven nu Curaçaoënaars zoveel mogelijk binnen moeten blijven | Foto Prince Victor/ANP

De Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) heeft woensdag haar groeiprojectie voor 2020 drastisch naar beneden bijgesteld. Beide landen hebben sinds half maart hun lucht- en zeegrenzen gesloten en zitten sinds 29 maart (Curaçao) en 5 april (Sint-Maarten) in lockdown.

Als die lockdown drie maanden aanhoudt, voorspelt de CBCS voor Curaçao een krimp van de economie met 25,4 procent en voor Sint-Maarten een krimp van 21,1 procent. Mocht de lockdown na een maand worden opgeheven dan is de verwachte krimp op Curaçao met 17,7 procent en Sint-Maarten met 17 procent nog steeds aanzienlijk.

Volgens interim-president van de CBCS Jose Jardim geldt dat hoe langer de voorzorgmaatregelen duren, des te groter het negatieve effect zal zijn op de economie. Daarom moeten volgens hem belangrijke delen van de economische activiteiten die nu stilliggen, “op een verantwoorde wijze, maar wel zo spoedig mogelijk” worden gereactiveerd.

Bron: Leeuwarder Courant

18 Reacties op “LC | ‘Krimp economieën Curaçao en Sint-Maarten tot 25 procent’

 1. Commentpolis

  @Bert: niet te lang. (En hoe lang dat is bepaal ik.)

 2. Vooropgesteld:
  KKC is een Lezenswaardig Nieuwsgaringsforum.
  Een van de schaarse fora Waar meningen nog vrij en vooral veilig geventileerd kunnen worden.

  Snap het standpunt van @KKC aan de ene kant wel en kan me er best redelijk in vinden.
  .
  Aan de andere kant:
  Centraal moet staan of het waar is wat er gezegd wordt.

  Als je gewetenloos fraude pleegt, dan moet de fraudepleger er niet van opkijken dat er comments over het frauduleuze gedrag worden geplaatst.
  Idem voor directeuren die door politiek geplaatst zijn en walgelijk disgusting buitenproportionele salarissen opstrijkt.

  Als je een Heeren loper bent dan zul je comments over je Heeren-, hoer -en sloergedrag krijgen.

  Idem voor bysides,als je jezelf via de lakens rollebolt naar de top of een riant leven, en je wilt niet dat dat aan het licht komt, om dat je de heat niet verdraagt, get out of the kitchen…of beter gezegd, uit de slaapkamer.

  Als je in de kantoortuin van een accountantskantoor door de Officemanager betrapt wordt achter de gordijnen of tussen de audit dossiers, dan krijg je dat die mensen die een slechte beoordeling hebben gehad over hun werkmoraal ook een boekje open gaan doen over je erotische moraal als je ballen lyrisch leegspuit in de office garden van het telraamkantoor waar je je zo en hautain opstelt jegens ondergeschikten.

  Kortom, gedrag je volgend de code of ethis van je kantoor, ministerie, advocatenkantoor, parlement en je zult nergens last van hebben..

 3. Hoe lang mag je iemand bashen die al 20 jaar thuis zit en al die tijd een riant salaris opstrijkt, terwijl ze strafrechtelijk veroordeeld is, op non actief gezet wegens fraude bij de overheid en plagiaat pleegde bij de Amigoe?

 4. Commentpolis

  @Bert c.s.: daar heb je/jullie het zelf naar gemaakt.
  Blader de laatse 50 posts eens door.

  Als je/jullie het zo leuk vinden deze persoon meer dan continu te bashen, richt dan een “zielige mannetjes bashen Tilly Pickerie” forum op.
  In ieder geval niet meer op KKC.

 5. Ik vind de beeldspraak; economie een auto in de modder wel wat. Een beetje verder. Je bent met een pick-up zwaar beladen met brandhout onderweg en je blijft vast zitten in de modder. Je kan wachten tot je buurman je er uittrekt of je stapt uit, legt brandhout onder de wielen en gaat verder. Deze past beter en brandhout hebben we genoeg.

 6. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 7. Zo, comment polis, kritiek op T.P. mag niet meer?

  Reactie deels verwijderd.

  Commentpolis

 8. Commentpolis

  @Curacao Revisited, @Trui, @Wim, @Maurice e.a.: de naam Tilly Pickerie, of om het even welke verwijzing hier naar toe, wordt niet meer geaccepteerd.

 9. Ik denk dat het 45% zou worden als een bail-out komt van Nederland. Dat zijn dan gelijk de deviezen. Het ambtenaren apparaat blijft en daarop draait de volledige economie. Als de bail-out nu minder wordt zijn er minder deviezen en minder koopkracht en dus een grotere krimp. Als er geen “bedrijfstak” gevonden kan worden die de economie ondersteunt moeten we het hebben van:
  Ambtenaren, moet Nederland wel de kraan open laten
  Afgraven van de Tafelberg,
  Dok, gaat ook niet florissant
  Olie op/overslag, maar de Klesh deal?
  En dat was alles.
  Voor een nieuwe poot is investering nodig particuliere investeerders jagen we nu al weg, en dan hebben we onze elite die geldstromen alleen naar hun portemonnee willen zien gaan. En zo zijn we 100% afhankelijk van Nederland.

 10. Curacao revisited

  “Bovendien behouden zij dan de koopkracht die het bedrijfsleven zo hard nodig heeft.”
  een typische curacaose redenatie; betaal mensen (maakt niet uit wie) salaris om de economie te stimuleren, ipv mensen op basis van hun toegevoegde waarde te betalen. Hoe meer TIlly Pickeries, des te beter

 11. Het is goed dat de ambtenaren doorbetaald worden.

  Zij houden de organisatie van ons eiland in stand, zorgen voor regelmaat en orde.

  Is het 1 april? Tilly Pikerie is het wel met u eens

 12. Het is goed dat de ambtenaren doorbetaald worden.

  Zij houden de organisatie van ons eiland in stand, zorgen voor regelmaat en orde.

  Bovendien behouden zij dan de koopkracht die het bedrijfsleven zo hard nodig heeft.

 13. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 14. Abraham Mossel

  Krimp op curacrim kan zo maar 45% worden zolang de heren graaiers in de regering de kans krijgen om met hun kleef vingers in de staats kas kunnen komen die weer door de Nederlandse belastingbetaler gevuld is.

 15. De economie van Curacao heeft veel weg van een in de modder vastgelopen automobiel. Men maakt zich zelfs zorgen dat, net als bij een vastgelopen auto met een over zijn toeren draaiende motor en slippende wielen, de wielen blijven spinnen en onze economische mechanisme begint al tekenen te vertonen om onder de spanning te gaan bezwijken. En wij voelen allen de uitwerking. We moeten de economie in beweging krijgen, is de veelgehoorde kreet van de Curacaose regering. Wat is er mis? Hoe behoort de economie te functioneren is de vraag. Kijk, een economie die vooruitgang boekt of groeit, wordt essentieel geacht voor vooruitgang en zekerheid voor het eiland, en dit is niet het geval voor en met Corsow. Het probleem op Curacao is dat een wilde inflatie een boosaardige spiraal van stijgende prijzen veroorzaakte, en dát heeft de koopkracht aangetast. De produktie bleef achter bij de vraag, werkloosheid nam toe en de prijzen bleven stijgen. Resultaat??????? De kloof tussen rijken en armen werd steeds breder. Het systeem werd aldus “geschokt”, het werd door mekaar geschud, met alle gevolgen van dien. Onze economie zit vast en blijft nog steeds vast zitten. De wielen blijven spinnen. En nobody weet precies hoe er weer beweging in moet komen…………………………… het is een radeloze situatie.

 16. Haha wat een grap. Er steekt er hier iemand ook maar 1 vinger uit om daar wat aan te doen? Bijvoorbeeld salarissen verlagen, nutteloze ambtenaren ontslaan, kosten verlagen, inkomsten verhogen? Of mag nu plots nederland het weer oplossen ?

 17. Krimp van 20 procent maar ambtenaren en overheidsnv medewerkers houden hun dure salarissen

 18. Alles krimt en word naar beneden bijgesteld behalve de salarissen (en hebberigheid) van directeuren die telkenmale vertellen dat alles krimpt en minder wordt.

  Nederland geef snel hulp, maar niet om de 1 miljoen van deze CBCS directeur te betalen en zijn mede directeur secretaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *