25 C
Willemstad
• zaterdag 1 oktober 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

KRR | Koninklijk Besluit dwingt Curaçao in 150 dagen 112 miljoen gulden te bezuinigen

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

In totaal gaat het om 169,5 miljoen gulden

Willemstad – De Curaçaose regering moet in de 5 resterende maanden van dit jaar een gat van 112 miljoen gulden dichten; ruim 750.000 gulden per dag.

Dat blijkt uit het Koninklijk Besluit dat de op 12 juli aan Curaçao door de Rijksministerraad (lees: Nederland) opgelegde aanwijzing bekrachtigt. De aanwijzing bevat drie eisen. Naast het wegwerken van het dreigende tekort van 112 miljoen moeten de tekorten van 2017 en 2018 worden gecompenseerd.

In totaal gaat het om 169,5 miljoen gulden. Dat bedrag moet worden gecompenseerd door het realiseren van begrotingsoverschotten over de jaren 2020, 2021 en 2022. De derde eis die Nederland aan Curaçao stelt is dat de achterstanden van afdrachten aan het Algemeen Pensioenfonds Curaçao en de Sociale Verzekeringsbank per 31 december 2022 zijn afgelost.

In reactie op het Koninklijk Besluit meldt het Kabinet Rhuggenaath bij de Raad van State van het Koninkrijk in beroep te gaan. Het heeft daartoe 30 dagen de tijd. Het in beroep gaan tegen de aanwijzing gebeurt via een formele beroepsprocedure bij de Kroon, zoals beschreven in de Rijkswet financieel toezicht.

De Curaçaose zal een beroepschrift indienen, waarna eventueel een hoorzitting volgt. Daarna is het aan de Raad van State advies uit te brengen in de vorm van ontwerpbesluit. Dat advies wordt uitgebracht aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) die vervolgens twee maanden de tijd heeft om te besluiten of hij de Rijksministerraad voorstelt om het advies tot het geven van een aanwijzing te heroverwegen.

Van het beroep gaat geen schorsende werking uit. Dat betekent dat de regering in Willemstad zich met onmiddellijke ingang aan de aanwijzing moet houden en dus al op heel korte termijn maatregelen moet nemen om het gat in de begroting te dichten. Daarvoor is het nodig vrijwel per direct fors (extra) te bezuinigen op overheidsuitgaven en tegelijkertijd de inkomsten – zoals belastingen – te verhogen.

Het bedrijfsleven en de vakbonden hebben al gewaarschuwd voor sociale onrust.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

Artikel delen

11 reacties

 1. @henk1, een eeuwenoud trukje en het werkt nog elke keer omdat de toezichthouders geen toezicht houden! Gewoon geen afdracht doen en ondertussen blijven leven als een koning. En als de zaak failliet is. Niemand gaat de cel in maar de werknemers en de belastingbetaler is de klos.

 2. “De derde eis die Nederland aan Curaçao stelt is dat de achterstanden van afdrachten aan het Algemeen Pensioenfonds Curaçao en de Sociale Verzekeringsbank per 31 december 2022 zijn afgelost”.

  Niet om het 1 of anders maar waar zouden de failliete bedrijven de pensioenafdrachten ‘alsnog’ moeten afdragen.
  Idd zou je een flink aantal overheids NV’s kunnen verplichten dit alsnog te doen. Maar dan worden tekorten weer op de burger afgewend. InselAir, betaalde geen sov afdrachten en aan pensioenfonds(en), ALM destijds ook niet, en zo kunnen we een lijst samenstellen van al die schurken bedrijven die dit niet hebben gedaan.
  Aqualectra, UTS, Capriles, Skuchami??? etc etc.
  Medewerkers C en S kunnen fluiten naar hun pensioen(en).

 3. Rechtstaat, dat is omdat AlKLM Walle dan toeristenklasse moet vliegen, net als de bursalen.

  Daarom vliegt ze volgende week, gewoon weer businessklasse.

 4. Wel Air Alcala heeft een start gemaakt (aan de bezuinigingen).

  Met oorverdovende tegenzin vliegt zij vandaag niet naar Nederland, met de bursalen.

  ?

 5. Er is in elk geval één onderneming die het uitzonderlijk goed doet ondanks de economische malaise op het eiland!

  Het reisbureau waar Alkalaka Walle haar reistickets boekt.

 6. @Brian S: als ENNIA polishouder hoor ik dat slechte nieuws liever nu dan 1 jaar voor mijn pensionering. Nu kan ik nog maatregelen nemen (meer sparen, minder consumeren) 1 jaar voor pensionering ben ik te laat.
  Maar Reinald, kop in het zand hopen dat het overwaait, Curiel is waarschijnlijk drukker met het aflopen van (Rotary) happy hours dan met de jaarrekening.

 7. @lapas: die negers hadden inderdaad bij insel air, isla (Wiels), hno, giro en ennia allang eerder transparantie moeten vragen. Helaas zijn de meeste negers van het niveau drechi en vertrouwen die eerst in het bestuur (bv APC) om vervolgens als het misgaat autobanden en matrassen in de fik te steken.

 8. Prima dat de broekriem wordt aangehaald: minder snoepreizen en benoemingen van vriendjes.
  Iemand enig idee of ennia (ooit?) nog een jaarrekening gaat publiceren?

 9. “Het bedrijfsleven en de vakbonden hebben al gewaarschuwd voor sociale onrust”. Ik wil deze negers niet zwart maken maar moeten ze niet demonstreren op moment dat het geld over de balk wordt gegooid?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -