28 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 06:18

Laatste reacties

- Advertentie -

Integraal plan voor denguebestrijding

WILLEMSTAD — Curaçao heeft sinds kort een Intregrated Management Strategy for Dengue Prevention and Control, het zogenaamde IMS-plan voor denguebestrijding. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) heeft dit plan samen met vertegenwoordigers van de Pan American Health Organization (Paho) opgesteld.

Het IMS-plan is een praktische gids voor de gezondheidssector die te gebruiken is door alle stakeholders op Curaçao die betrokken zijn bij de preventie en controle van dengue.
Volgens Jorge Jenkins, delegatiechef van de Pahovertegenwoordigers, moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en zich houden aan de procedures die in het plan zijn opgenomen.
Een integraal dengueplan op zich is niet voldoende, aldus Jenkins. Dengue bestrijd je niet alleen door cijfers te analyseren en actie te ondernemen als het aantal denguegevallen gestegen zijn, maar draait om de bereidwilligheid van de professionals om het controlesysteem te verbeteren.
Volgens het ministerie van GMN moet de gegevensbewaking van virale infecties beter. Hierdoor krijgt het eiland een duidelijker beeld van de werkelijke infecties en wordt het niet geconfronteerd met een onverhoedse uitbraak van dengue.
Daarom moet de synchronisatie van de gezondheidsafdelingen op Curaçao goed zijn. Sociale communicatie speelt ook een belangrijke rol omdat de mens vanwege zijn gedrag, houding en gewoontes zelf verantwoordelijk is voor de preventie van dengue. Daarom moet er meer voorlichting over preventie worden gegeven.
De bevolking moet zich ervan bewust worden dat zij zelf de verantwoordelijkheid draagt om haar gewoontes te veranderen, aldus het ministerie in een persbericht.
Dengue wordt verspreid door een drager, ook wel vector genoemd. De Aedes Egypti mug die met het virus geïnfecteerd is, draagt de ziekte over op mensen door bloed te zuigen.
Het klimaat op Curaçao is ideaal voor dit type mug.
Bovendien komen mensen dagelijks het eiland binnen, daardoor is de dengueproblematiek reëel. Volgens het ministerie moet de passieve houding die de gezondheidssector zich vroeger aanmat, agressiever. Ook moeten andere type virussen zoals Chikungunia (CHIKV), dat bijna dezelfde symptomen heeft als dengue, aangepakt worden. Het IMS-plan kan dan ook ingezet worden bij de bestrijding van type ziektes identiek aan dengue.
Met het IMS-plan kan de overheid een structureel beleid voeren voor de preventie en controle van virale infecties.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Aruba krijgt geen coronageld van Nederland: ‘niet genoeg bezuinigd op zorg’

Sharina Henriquez ORANJESTAD – De Arubaanse regering laat weten dat ze voor de laatste drie maanden van dit jaar nog geen coronalening krijgt van Nederland. De reden is...

Democracy now! | Friday, September 24, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Trailer van de film Casa Coco is in première gegaan

Persbureau Curacao De trailer van de film Casa Coco is in première gegaan. De film werd afgelopen januari op Bonaire opgenomen en is vanaf donderdag 13 januari 2022...

PBC | Niet meteen genezen wanneer je uit quarantaine mag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als mensen van de afdeling epidemiologie bericht krijgen dat zij uit isolatie mogen, betekent dat niet per definitie dat zij genezen zijn. De medische...

PBC | Premier Pisas naar Algemene Vergadering van de Verenigde Naties

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Premier Gilmar Pisas is op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bij te wonen. Naast Pisas...
- Advertentie -