27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 07:35

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden: Universiteiten, snackbars en Chinese minimarkets

Brief
Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Harold Hollander aan het woord

- Advertentie -

In de veertien jaren waarin ik als executieve secretaris van het bestuur en de Universiteitsraad aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA) verbonden was, bleef voortdurend de vraag actueel of een universiteit op een klein eiland als het onze bestaansrecht had.
Gelukkig volgden in de loop der jaren ook de andere faculteiten het voorbeeld van de Technische Faculteit, waar vanaf het begin de regel bestond dat de student tijdens de studie gedurende een bepaalde periode een stage moest volgen buiten de Antillen, om internationale ervaring op te doen en elders kennis te nemen van de praktijk van hetgeen hij op het eiland had geleerd.
Met hogere technische scholen en technische universiteiten in Nederland bestonden samenwerkingsovereenkomsten en de voornoemde instituten hadden veel waardering voor het niveau van onze studenten, dat beschouwd werd als een hbo-plus-niveau.
Over het bestaansrecht en de bestaansreden van de UNA is veel gesproken en geschreven en mede door het organiseren van talloze internationale congressen, literaire en andere culturele activiteiten, concerten en lezingen genoot de UNA van een steeds toenemende belangstelling in brede lagen van onze samenleving. Sinds het vorig jaar is de UNA omgedoopt tot University of Curaçao (UoC), dr. Moises da Costa Gomez.
Thans, nog geen twintig jaren later, kennen wij op het eiland zeker vier universiteiten, en indien het voornemen dat de vorige week door minister Earl Balborda werd uitgesproken, inderdaad wordt uitgevoerd, spoedig een vijfde.
Al geruime tijd bestaat in het WTC de universiteit van dr. Di Stefano, die eens per jaar een kleurrijke buluitreiking houdt met foto’s in de lokale media; een hoogtepunt in het bestaan van deze universiteit was het toekennen van een eredoctoraat aan een niet-onbesproken politicus. Daarnaast kennen we de UDC, de University of the Dutch Caribbean. Na een richtingenstrijd binnen de UNA ontstond de Intercontinental Caribbean University Curaçao (ICUC), die zich aanvankelijk vooral toelegde op een hogere toeristische opleiding, maar zich thans ook meer zou gaan inzetten voor lerarenopleidingen, in navolging van de UoC.
Vorige week hoorde ik minister Balborda over de radio verkondigen dat hij met een Avalon (?) instituut een overeenkomst zou hebben bereikt voor het opzetten van een medische universiteit met een campus voor 350 studenten op een terrein in Tera Kòrá.
Zo vernam ik ook via de radio dat ex-PS-minister van Onderwijs dr. René Rosalia de coördinator zou zijn van een bestaande Akademia Popular, een soort ‘Volksuniversiteit’.
Met een populatie van amper 150.000 mensen, lijkt het mij een ongeloofwaardig, maar zeker een plaats in het Guinness Book of Records vermeldenswaardig fenomeen. Onze gemeenschap zal naast snackbars en Chinese minimarkets straks ook een overschot kennen van universiteiten en hogescholen.

Note:
Harold Hollander is oud-rector PSC (Peter Stuyvesant College voor havo en vwo), voormalig secretaris UNA en oud-bestuurslid van talloze onderwijscommissies en -instellingen op Curaçao.

Door: Harold Hollander
te, Curaçao

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Laat – verplicht – alle op alle universiteitszegels van de Curaçaose “Universiteiten” het devies aanbrengen: Mundus vult decipi, ergo decipiatur.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -