26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 02:18

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie Ingezonden | Medegelding kinderbeschermingsverdragen, nee mevrouw

Ingezonden | Medegelding kinderbeschermingsverdragen, nee mevrouw

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Derk Cools aan het woord.

Blijkens een artikel in het Antilliaans Dagblad heeft de president van het Hof gepleit voor medegelding van kinderbeschermingsverdragen in het Koninkrijk. In zijn algemeenheid zal hiervoor wel iets te zeggen zijn. In het geval van het Haags Kind Ontvoering Verdrag (HKOV) is dit niet van toepassing. Immers, dit HKOV is door het Hof in Den Haag teruggebracht tot de simpele interne afspraak ‘eerst terugkeer (uitzetting van het kind) en dan praten.’

In feite heeft het Hof daarmee alle zgn. weigeringsgronden voor uitzetting van het kind geschrapt uit het verdrag. Het gevolg daarvan is, zo blijkt uit onderzoek, dat er een groot aantal schrijnende uitzettingen zijn voltrokken ten koste (van de rechten) van het kind, dat daarvan de dupe is.

Immers, de meeste zgn. kindontvoeringen vinden plaats door moeders, die bescherming zoeken voor hun kind en zichzelf tegen de vaders. Bij rechterlijke uitspraak tot gedwongen terugkeer brengt het HKOV het kind in gevaar, doordat het gedwongen terugkeert naar een onveilige of onwenselijke situatie. Het kind wordt in principe uitgewezen naar het land, maar in de praktijk naar de achtergebleven partner of een kindertehuis.

Beide zijn onwenselijk. De thuissituatie is doorgaans juist de grond geweest voor de zgn. ontvoering. Bij plaatsing in het kindertehuis berooft men het kind van beide ouders, ook van degene die het kind wilde beschermen tegen de andere partner.

Het motto ‘eerst terugkeer en dan praten’ is niet alleen gemakzucht van het Haagse Hof, maar ook regelrechte schending van de rechten van het kind. Het belang van het kind is juist gediend met het omgekeerde van de huidige praktijk. De zgn. weigeringsgronden tot uitzetting zouden juist moeten worden uitgebreid en grondig door het Haagse Hof moeten worden onderzocht alvorens überhaupt van uitzetting van een kind sprake zou mogen zijn.

Het HKOV tenslotte dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, een periode waarin vooral (buitenlandse) vaders kinderen ontvoerden.

Nu keert het HKOV zich door het devies ‘eerst terugkeer’ tegen de moeders, die het kind beschermen. In het Koninkrijk lijkt dat een uiterst onwenselijke situatie. Op dit punt is het pleidooi van de president van het Hof op Curacao volstrekt achterhaald door de tijd en door het emancipatieproces van de vrouw.

Derk Cools,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Volgens mij speelt dit probleem zich meer in Nederland daar zie je toch wel mooie gezonde blanke Nederlandse vrouwen die zomaar een blanke man kunnen krijgen maar persé een donkere man willen hebben.

  Met als gevolg dat als de liefde voorbij is de man de kinderen naar een ver land meeneemt.

  Dat speelt vooral bij Arabische mannen want in Nederland en ook hier zie je heel veel single white mommies met mixed kids.

 2. Weet niet of wij hier het probleem hebben dat één van de ouders een kind ontvoeren. Meestal wilt de vader toch niet financieel bijdragen dus blijven de moeders met de kinderen achter.

  Volgens mij speelt dit probleem zich meer in Nederland daar zie je toch wel mooie gezonde blanke Nederlandse vrouwen die zomaar een blanke man kunnen krijgen maar persé een donkere man willen hebben.

  Met als gevolg dat als de liefde voorbij is de man de kinderen naar een ver land meeneemt.

 3. ….”Op dit punt is het pleidooi van de president van het Hof op Curacao volstrekt achterhaald door de tijd en door het emancipatieproces van de vrouw”…..

  Ik ben benieuwd of dit door haar vader (ex president van het Hof) is ingefluisterd of dat ze zelf op dit idee is gekomen.

 4. Helemaal terecht.
  Kinderbescherming, het woord zegt het al…gaat om de BESCHERMING van het KIND.
  NIET om praten oftewel in geval van Nederland het zgn. polderen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties