Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.
Vandaag laten we Elisabeth Hollander aan het woord.
Historicus en Bedrijfskundige Eugene Bodok roemt Tula, in het Nederlandse dagblad Trouw van 5 oktober 2023, om zijn ethisch leiderschap, zijn integriteit en zijn zuiver afgesteld moreel kompas. Bodok kreeg kippenvel bij het lezen van het enige bewaard gebleven verslag, waarin Tula daadwerkelijk zelf aan het woord komt en dat is opgeschreven door de franciscaanse pater Schinck, bemiddelaar aan de vooravond van de opstand, op 19 augustus 1795.
Ook Izaline Calister baseert zich in de Volkskrant van 1 maart 2023 op dit verslag, waarbij zij Tula letterlijk citeert met de volgende indrukwekkende woorden:
“Wij zoeken niemand kwaad te doen, maar zoeken onze vrijheid, de fransche negers hebben hunne vrijdom bekoomen, Holland is ingenoomen door de franschen, vervolgens moeten wij hier ook vrij zijn.”
Hier spreekt een logisch denkend, goed geïnformeerde leider met een plan. Maar hoe kon Tula, vanuit zijn positie als slaaf op plantage Knip, zo goed op de hoogte zijn van de geopolitieke situatie in Europa? Er was in die tijd immers geen sprake van internet, geen telefoon en geen sociale media. Het enig denkbare antwoord is, dat de slaven onderling een sterk netwerk hadden opgebouwd, waarin alle informatie die ze opvingen gedeeld werd. Tula trok daaruit de juiste conclusie en startte een vredelievende opstand gebaseerd op de correcte argumentatie.
Vergelijk dit beeld nu eens met het beeld dat van Tula geschapen werd in de zeer gewelddadige film The Revolt, die 10 jaar geleden verplichte kost was voor onze jeugd.
De waarheid lag al die tijd in het Nationaal Historisch Archief, want uit de archieven blijkt, dat Tula inderdaad een echte leider was. Hij was goed geïnformeerd, had een netwerk, kon analytisch denken, maakte een plan, wist mensen te overtuigen en volgde een zelf bedachte strategie met alle gevolgen van dien.
Maar onze beleidsmakers kwamen bij de officiële rehabilitatie van Tula niet verder dan een imitatie van het verfoeilijke koloniale gedrag door de onthoofding van Tula in al zijn gruwelijkheid na te bootsen. Daarna werden onze notabelen letterlijk met donder en bliksem van de Koningin Emmabrug weggevaagd.
De Amigoe meldde op 4 oktober 2023 dat een aanwezige op het Rif verklaarde: ”Dit is niet goed. Tula is niet blij”, wat weer tot felle discussies leidde. Een vaak aangehaald spreekwoord luidt echter: “Bij God en op Curaçao is alles mogelijk!”
Feit is dat Tula een leider was, die geleden heeft, maar bij zijn rehabilitatie is er klaarblijkelijk een verkeerd accent gelegd.
Elisabeth Hollander,
Curaçao