27 C
Willemstad
• zondag 28 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Last call

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Last call
Ingezonden-brief
Ingezonden brieven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Andres F. Casimiri aan het woord

Er is een haalbare kans dat een raffinaderij zich ver buiten Willemstad gaat vestigen die lichte olie uit het Midden Oosten hier naar toe transporteert om het vervolgens door ons te laten raffineren, waarna een deel van de geproduceerde bijna zwavelvrije brandstof voor lokale consumptie zal worden bestemd maar waarvan het grootste gedeelte op de internationale markt zal worden verhandeld. Het gaat hier om Brent olie, een zwavelarm licht olietype uit het Midden Oosten. Dit in tegenstelling tot de zware zwavel houdende ruwe olie die nu uit Venezuela wordt geïmporteerd.

Wanneer een nieuwe raffinaderij eenmaal haar poorten buiten Willemstad heeft geopend bied de vrijgevallen plek, na te zijn schoongemaakt en bouwrijp te zijn gemaakt de mogelijkheid voor een stedenbouwkundig, duurzaam economisch plan als GreenTown.

Dit project, eenmaal gereed zal aan tienduizenden werk bieden, het overheidsinkomen zal ongeveer 15x meer zijn dan wat de overheid nu aan huur voor de raffinaderij ontvangt, en het geeft de mogelijkheid om de bevolking te laten groeien naar 250,000. Het toerisme zal meer dan verdubbelen.

Met deze mededeling neem ik afscheid van GreenTown. De visie die ik de laatste zeven jaar heb mogen helpen ontwikkelen en uitdragen heeft met mijn persoonlijke toegift om een raffinaderij ver buiten Willemstad te bouwen, zoals Ecorys eerder heeft aangegeven, alle ingrediënten meegekregen om van GreenTown, op korte termijn een volledig succes te maken.

Curaçao zal de volgende 100 jaar op een duurzame economische koers afstevenen vanaf het moment dat de nieuwe schone moderne raffinaderij ver buiten de stad staat.

Deze realiseerbare optie heb ik in details aan de desbetreffende instanties op Curaçao doorgegeven. Het is te hopen dat zij er verder mee aan de slag gaan.

De GreenTown ontwikkeling is de meest solide duurzame fundering waar Curaçao verder op moet bouwen. GreenTown wordt het meest begeerde project in de Caribbean en zal met de laatste en nieuwste innovaties op gebied van alternatieve energie, waterbeheer, recirculatie, landbouw en visserij, en een schoon leefbaar milieu, een voorbeeld zijn voor de wereld.

Een nieuwe schone raffinaderij buiten de stad lijkt daar niet in te passen. Toch zullen we als land, indien we economisch minder afhankelijk van het moederland willen zijn, eigen middelen moeten vinden en aanwenden om vermogend te worden. De tijd die tussen het volledige verdwijnen van olie en de tijd die het neemt om volledig over te gaan op alternatieve energie geeft Curaçao een “window of opportunity” een gelegenheid om hierop in te haken. Onze geografische ligging en de buitenkans om een raffinaderij hier nu naar toe te trekken maakt dit op korte termijn mogelijk.

De werkgelegenheid op Curaçao zal door deze combinatie snel stijgen, de economie wordt omhoog getrokken en zal voor jaren een stijgende lijn laten zien. Het creëert aanzienlijk hogere inkomens -en deviezen en zal Willemstad, als door een snel draaiende propeller vooruit stuwen als schoonste, groenste, meest leefbare gezonde stad die zijn weerga in het Caribische gebied niet kent.

Peuters, de jeugd, tieners en jonge volwassenen zullen honderd jaar blijven profiteren van een aanwinst die wij hun vandaag schenken. Een mooiere, gezondere en duurzamere toekomst kan je bijna niet voorstellen.

Ik dank iedereen, aan beide kanten van de oceaan die me over de jaren hebben bijgestaan. Ik hoop van harte jullie in de toekomst een keer persoonlijk te mogen bedanken. Ik wens iedereen vrede, een Zalig en Gezegend kerstfeest en een Voorspoedig Nieuwjaar.

Andrés F. Casimiri

NASCHRIFT:
Voor de kleine man zal de combinatie GreenTown-kort termijn raffineren, een gelegenheid bieden snel emplooi te vinden. De jonge entrepreneur zal zich hierin succesvol kunnen ontwikkelen en voor grote en kleine ontwikkelaars liggen hier enorme mogelijkheden. Voor de zware industrie zoals CDM, COT, KTK, CPS, NEDEREX en de MARINE industrie liggen hier internationale export kansen.

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Olieraffinaderijen zijn de grootste milieuvervuilers die er bestaan. ”Schoon” produceren is gewoon onmogelijk. Naast zwavelgassen wordt er ook zwarte en grijze lijst stoffen uitgestoten die kankerverwekkend zijn.
    Het probleem wordt zo niet opgelost meneer, maar verschoven naar een ander gebied, een natuurgebied nota bene.

  2. Het is jammer dat de heer Casimiri nu toch in de fout gaat, zijn goede bedoelingen krijgen de overhand op zijn verstand.
    Brent olie is geen olie uit het Midden-Oosten maar uit de Noordzee tussen de UK en Nederland. Helaas ook bijna op. Andere lichte olie vind je in Afrika, Noorwegen.
    Waarom zou je de olie zover transporteren van de Noordzee naar Curaçao en dan weer terug? Dan kan er prima bij in de Pernis raffinaderij in Rotterdam.
    Ik zal het nog maar eens herhalen: de raffinaderijen van Curaçao en Aruba waren alleen voor de smerige zware zwavelhoudende olie uit Venezuela. Er is geen behoefte aan nieuwe raffinaderijen, er zijn er al meer dan genoeg in de wereld.

  3. Een raffinaderij produceert altijd zwavelgassen, waar de olie ook vandaan komt en waar de raffinaderij ook staat. Het is nu eindelijk duidelijk geworden dat het te doen is om ‘de grond’ waar de raffinaderij staat en om die spotgoedkoop proberen te krijgen. (?)
    Over een paar jaar verdwijnt die raffinaderij vanzelf omdat het niet meer rendabel is doordat de hele wereld is overgestapt op alternatieve brandstoffen als zon en wind.
    Laat het schone ongerepte platteland a.u.b. blijven zoals het is. Een buurt waar mens en dier nog frisse lucht en water hebben om van te leven en in te leven.

  4. Waarom zou je in hemelsnaam een raffinaderij willen bouwen wanneer je de brandstof ook gewoon per schip hier naartoe kunt brengen ?

  5. Ooit had een bekende Curacaoenaar gezegd: ”verkoop de Curaçaose zon.”
    Het gaat steeds meer op lijken dat Curacao een van de laadstations voor duurzame zonnepanelen gaan worden. Zonnepanelen die jarenlang meegaan, ook in de winter. Fossiele brandstoffen hebben echt hun langste tijd gehad.

  6. Casimiri, die zich jaren heeft ingezet voor het project Green Town, lijkt nu voorstander van een nieuwe (schone???) raffinaderij ‘ver buiten Willemstad’. Daarmee doelt hij waarschijnlijk op Bandabou. Nu zit Curaçao en de rest van de wereld helemaal niet te wachten op een nieuwe raffinaderij. Economisch levert de Curaçaose raffinaderij ons land weinig op en in de wereld is een raffinage overcapaciteit, zeker nu de raffinaderij op Aruba weer wordt opgestart (om overigens duistere economische redenen). Maar zeker hoort zo’n nieuwe raffinaderij niet op Bandabou, dat toeristisch een steeds grotere betekenis krijgt, thuis. Jammer dat Casimiri blijkbaar op deze wijze meer steun voor het Green Town project probeert te krijgen. Green Town is volgens mij goed voor Curaçao, maar dan wel zonder een nieuwe raffinaderij ‘ver van Willemstad’.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties