28 C
Willemstad
• zaterdag 13 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Laatste brief over chikungunya

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Laatste brief over chikungunya
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Dr. Kenrick Berend aan het woord

Het is boeiend om te zien hoe een eenvoudige stellingname zo veel merkwaardige reacties kan veroorzaken, waarbij opmerkingen geheel uit zijn verband worden gehaald. Dit is hopelijk het laatste dat ik hierover schrijf. Ter verduidelijking in hoofdletters de essentie mijn standpunt: ik vind dat De Telegraaf zondag 18 januari niet had moeten schrijven dat er een KILLERMUG op Curaçao is die 20.000 DOODZIEKE mensen heeft veroorzaakt. Waarom is het geen killermug?: omdat er minder dan 1 op de 6.000 mensen overlijden; de sterfte bij griep ligt al hoger. De Gezondheidsraad in Nederland noemt als schatting gemiddeld 2.000 sterfgevallen aan griep per jaar. Als De Telegraaf consequent is noemen zij dit dan ook de ‘killergriep’. Waarom zijn de mensen niet doodziek?: omdat meestal de belangrijke organen goed blijven functioneren en er volgens onze telling minder dan ca. 100 mensen zijn opgenomen op m.n. de interne en de kinderafdeling. Dus slechts een relatief klein deel van de misschien wel meer dan 30.000 ziektegevallen is zo ziek dat ze opgenomen moeten worden. Exacte getallen zijn overigens niet te produceren, omdat ‘elke’ klacht op het hoogtepunt van de epidemie het etiket chikungunya kreeg. Daarnaast kent iedereen veel individuele gevallen waar mensen zich doodziek hebben gevoeld en heel veel vervelende symptomen hebben gehad of nog hebben zoals bij fam. Grimm (Amigoe, 21 januari). In het Sehos hebben wij doodzieke mensen gezien met zeer ernstige hart-, interne of neurologische problemen, waarbij er diversen naar de intensive care moesten. Ook zijn er helaas patiënten overleden. Iedereen weet daarom, dat het zeker geen epidemie is om licht over te praten en zeker ook omdat naast de ellende bij aanvang van de ziekte ook nog gewrichtspijnen maandenlang zullen aanhouden.
Echter, voor alle duidelijkheid: de ENIGE reden waarom ik de opmerkingen nar aanleiding van het artikel in De Telegraaf schreef, is omdat ik mij ernstige zorgen maakte om de mogelijke negatieve gevolgen van onjuiste, paniekzaaiende informatie op het TOERISME. Dit, omdat ik wist wat er met het toerisme is gebeurd bij een Frans eiland: in La Réunion was er rond 2005 een chikungunya-epidemie waarbij 30 procent van de bevolking werd geïnfecteerd. Dit had volgens de WHO een daling van 60 procent van het toerisme tot gevolg! Dat wilde ik Curaçao besparen, vooral ook omdat het ongenuanceerde bericht in De Telegraaf kwam op een moment dat de piek van de epidemie al voorbij was en de risico’s van besmetting voor toeristen al laag waren en met de dag minder werden. Na het artikel over de zogenaamde ‘killermug’ in De Telegraaf zijn er diverse afzeggingen van toeristen geweest en ook de afzegging van Jan Smit zorgde voor negatieve publiciteit. Zo is het volgende bericht medio december op de klachtenwebsite van Arke te vinden: ,,Naar aanleiding van de berichtgeving in De Telegraaf over de uitbraak van een chikungunya-epidemie en de gevoeligheid van mijn echtgenote voor muggensteken heb ik dinsdag besloten om onze reis te annuleren.”

Door: Dr. Kenrick Berend,
internist,
hoofd afdeling interne geneeskunde St. Elisabeth Hospital Curaçao
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Jammer dat mensen zoals de “toerist uit Ned” zoveel onzin uitkramen. En nog triester dat bepaalde mensen zich door een sensatiekrant als de Tel. laten ophitsen.
  Helaas kan de ‘tijgermug’ (killermug slaat werkelijk nergens op) op alle plekken waar ook maar een beeetje water is te bespeuren eitjes leggen een vrouwtje legt zo’n 80-90 eitjes,
  oa. in kleine stilstaande waterpoeltjes zoals bloempotten, gebruikte banden, emmertjes, vaasjes, dakgoten en regentonnen.
  De tijgmug komt oorspronkelijk uit ZO Azie en heeft zich al zo’n beetje vanaf de 50er jaren door toerisme via bijv. schepen en lucky bamboo planten.uit China etc kunnen verplaatsen. In Ned. worden ze direct bestreden met bioiden die bijv in Belgie en nog een aantal Europese landen verboden zijn.
  In Italie werd overigens in 2007 al een ‘kleine epidemie’ gesignaleerd veel komt in bagage mee naar Europa.
  Mensen reizen de wereld rond dus alles is mogelijk.
  @Sander
  Je hebt helemaal gelijk hoor. De planes puilen uit met Nederlanders, dus zo’n vaart heeft het niet gelopen en zal het ook niet lopen.
  Iedereen raad ik gewoon aan zich altijd goed in te smeren danwel te spuiten. Dat zijn nu eenmaal dingen die bij een tropisch land horen Mijn vrouw en ik hebben 2 jr geleden beide knokkelkoorts in Thailand opgelopen, wat ook hier had kunnen gebeuren.

 2. @sander

  De dengue-mug heeft zich tot op heden ,zo ver mijn kennis reikt, nog niet gemeld in West Europa . Dus ook deze killermug zal zich waarschijnlijk niet melden. Klimatologische omstandigheden?

 3. beste toerist uit nederland,
  de vliegtuigen zit nog steeds vol,
  De meeste mensen laten zich niet gek maken door een lullig artikel in de telegraaf.
  en straks is deze killermug ook in heel europa actief…dus …..waar zeur je over.

 4. Heel vervelend die Chikungunja mug, maar toeristen komen niet naar een eiland voor vakantie als ze dagen tot weken/maanden ziek kunnen worden, of pijn hebben aan gewrichten. Laat de bevolking van Curacao maar een keer stoppen om hun smerige rotzooi overal te dumpen., dat zijn allemaal broedplaatsen voor die killermug!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties