28 C
Willemstad
• zaterdag 9 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Kentekenplaatcontrole voorkant

HomeAuteursIngezonden | Kentekenplaatcontrole voorkant
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord.

Van de 50 Staten in de Verenigde Staten (VS) zijn er 19 die geen kentekenplaat aan de voorkant vereisen. Het Openbaar Ministerie (OM) waarschuwt dat hierop gecontroleerd zal worden, met als mogelijk gevolg inbeslagname. Wij proberen met zijn allen naar een veiliger verkeer toe te gaan. In het regeerprogramma staat zelfs dat de regering ernaar streeft om Curaçao in 2030 in de top tien landen met het meest veilige verkeerssysteem ter wereld te laten behoren.

De aanpak hiertoe is vastgelegd in het landsbesluit 16/0305 van 15 februari 2016. Hierin staat onder andere dat er een Coördinatieplatform Verkeersveiligheid genaamd ‘platform’ is opgericht. Waaraan moet nu een voertuig voldoen op de openbare weg? De bestuurder moet een rijbewijs, verzekerings- en keuringsbewijs hebben, belasting betaald hebben en zich aan de regels houden.

We moeten dus nog twaalf jaar wachten tot we tot de top tien landen met veilig verkeer behoren, mits het platform zijn werk doet, maar helaas is die al uit elkaar gevallen heb ik begrepen. Elke dag hoor ik diverse keren de sirene, televisiekanalen hebben in het nieuws elke dag de rubriek botsingen, bij elke controle van de politie lees ik weer het ontbreken van een geldige verzekering.

Wat is er nu belangrijker als ik alleen maar kijk naar twee punten van veilig verkeer: een auto in beslag nemen voor het ontbreken van de voornummerplaat of het in beslag nemen van een onverzekerde auto? Wat zijn de gevolgen van een aanrijding zonder verzekering? Al meer dan 40 jaar praten we over een verkeersfonds. We hoeven alleen maar het bestand van de computer te raadplegen en we weten precies welke auto niet verzekerd is. Al deze auto’s kunnen we meteen in beslag nemen en samen met de auto, zonder kentekenplaat aan de voorkant, opslaan.

Maar dat doen we niet, behalve de auto met kentekenplaat en dat kan alleen maar langs de weg gecontroleerd worden. Een ander voorbeeld: we plaatsen borden van 80 km/uur op plaatsen waar dit een te hoge snelheid is en waar eerst de infrastructuur op aangepast moet worden. We plaatsen adviessnelheidsborden van 50 km/uur, waarvan 99,9 procent van de automobilist niet weet wat een adviessnelheidsbord betekent, omdat dit nooit eerder op Curaçao is toegepast.

Ter bescherming van overstekende voetgangers bij Promenade is er ook een adviessnelheidsbord geplaatst. De voetgangers moeten vier banen oversteken van en naar de bushalte. Hier rijdt 99,9 procent van de auto’s harder dan deze 50 km/uur omdat even daarvoor er een bord van 80 km/uur staat. Als je nu echt deze overstekende voetgangers wil beschermen, dan is een veel logischer oplossing een zebrapad met stoplichten.

Mensen vragen mij vaak of dit soort ingezonden stukken wel helpen. In het geval van veilig verkeer heeft het wel geresulteerd dat ik uitgenodigd ben door het OM en nu in gesprek ben met Openbare Werken, gesproken heb met de verkeerspolitie en ik gisteren ben uitgenodigd om uitleg te geven aan de vaste Statencommissie die gaat over Veilig Verkeer.

Maar er moet nog heel wat gebeuren om tot de tien veiligste verkeerslanden te behoren. Ik heb nog geen uitnodiging van de minister of onze minister-president mogen ontvangen. Deze laatste heb ik het advies gegeven veilig verkeer door hem te laten trekken, aangezien het over meerdere ministeries gaat en het al jaren steeds maar niet van de grond komt en ook nu weer niet omdat het platform alweer ter ziele is.

Henk Pasman,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties