29 C
Willemstad
• zondag 13 juni 2021 17:45

Laatste reacties

- Advertentie -

Ingezonden: Gebruik journalistiek archief voor legale aanpassing

Lezers Schrijven


Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN

Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.
De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal inhouden worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we ” Jeannette L. Cratz ” aan het woord…………..

Advertentie

- Advertentie -

Jeannette L. Cratz is presently engaged in research and setting up 2014 actions related to the growing number of senior citizens (60 plus). Having been active part of the international efforts to arrive at answers to a rapidly changing world community, Jeannette L. Cratz has used 2013 to accept senior citizenship and to present concepts carried by over 40 years of personal international experience.
A report on the new generation of senior citizens, has been presented. Her projection: the senior tourist and preparing challenges for the newest generation to become managers of the almost unpredictable future.

Vorig jaar volgde ik bij het bereiken van mijn pensioengerechtigde leeftijd, de internationale traditie om na te gaan waar je nu als burger staat. Ik kon geen antwoord krijgen op de meest elementaire vragen omdat de wetten niet aangepast waren aan de realiteit. Ik hield geen enquête maar maakte een opsomming van essentiële gebeurtenissen aan de hand van bevestigde publicaties en cijfermateriaal. De val van de gulden ging hand in hand met Chichi die geen tijd meer heeft om bejaardenverzorgster van de familie te zijn en de stopzetting van de traditie een huis te bouwen voor je trouwt indien je trouwt. Dat wij jong grijs zijn geworden, weten we allemaal.
De pensioenwet moet herschreven worden evenals de meeste wetten van het land Curaçao. De wetten zijn grotendeels in haastige spoed in het leven geroepen toen het Eilandgebied Curaçao en het land Nederlandse Antillen zijn geïntroduceerd samen met andere wijzigingen in de toenmalige constitutionele realiteit.
Zondag was ik te gast bij de nieuwe zestig plusser, Radio Hoyer. In een interview werd mij gevraagd wat de grootste taak was die Radio Hoyer had volbracht. De grootste algemene taak van Radio Hoyer was de verschaffing van informatie over het nieuwe staatsbestel aan de burger. De communicatie tussen politici, leiders, planners en de bevolking. Zonder media was het niet gelukt de burger behoorlijk in te lichten over de constitutionele veranderingen, die direct betrekking hadden op de mens in de democratie op het eiland en de maatschappij.
Wat is 60 jaar geleden naar voren gekomen toen men besloot wetten om situaties te regelen, in te voeren? Bekijk het journalistieke archief. Door geen rekening te houden met de wortels van de problemen waarmee men te kampen heeft gehad en tot wetgeving is gedwongen, blijven wij in cirkels rondlopen.
Journalisten zijn wandelende databanken. Vooral de groep die stamt uit de tijd toen de journalist tegen deuren hebben moeten bonken om aan informatie te komen en na alles de hebben ontleed aan het volk te brengen. Gebruik hun productie om gericht problemen aan te pakken.
Het journalistiek archief belicht de wortels van onze wetgeving en kan ook gevaarindicator worden gebruikt.
Om een lang verhaal kort te maken, zonder de media kon de democratie de intrede niet doen. De journalist die toen de wetgevers aanhoorde, moet nu gehoord of gelezen worden. Dan zal blijken hoe Curaçao juridisch bijgeschaafd moet worden.
Gouverneur Leito had de gewoonte journalisten uit te nodigen op de thee om ingelicht te worden. Eens per maand een uur lang gebeurtenissen analyseren op onpartijdige wijze. Een gewoonte, die door meer instanties werd gehandhaafd.
De journalistiek is verjongd. Mijn leeftijdsgroep biedt inzicht in de afkomst van onze realiteiten aan. Curaçao is aan modernisering en aanpak van onze basissituaties toe. Dus worteltrekken om tot een verheven machtspositie over problemen te raken.
Nogmaals, pabien Hoyer familie!

Jeannette L. Cratz
Curaçao

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Nieuwe premier Curaçao Gilmar Pisas zet relatie op scherp: ’Minder Koninkrijk’

’Nederlandse belastingbetaler draait niet op voor onze bekostiging’ | Edwin Timmer Willemstad - Duwt de nieuwe MFK-regering, die maandag wordt beëdigd, Curaçao opnieuw in politieke chaos en wrevel met...

Column Youp | Ruig van de richel

Begrijp ik nou dat de nieuwe dierenwet in eerste instantie voorschreef dat geen enkel beest de mogelijkheid mag worden ontnomen om natuurlijk gedrag te vertonen? Inmiddels is...

Column Hessels | Haleluja!

Door Armand Hessels In verschillende gelegenheden gaven zowel de regering als de beoogde nieuwe beheerder (Quanten) van het immense industrieterrein te San Nicolaas te kennen dat er halverwege...

PBC | Wie graaft in de grond van Sint-Eustatius vindt geschiedenis

Persbureau Curacao “Als je graaft in de grond van Sint-Eustatius, graaf je geschiedenis”. Sherees Timber is enthousiast over de ontdekking van een 17e eeuwse begraafplaats op het terrein...

NU | Curaçao begint tweede ronde WK-kwalificatie met kleine nederlaag

Curaçao is de play-offs in de tweede ronde van de WK-kwalificatie zaterdag (lokale tijd) begonnen met een 2-1-nederlaag tegen Panama. Dinsdag is de return in Willemstad. De ploeg...

NOS | 17e-eeuwse begraafplaats ontdekt op de voormalige Golden Rock Plantation op Sint- Eustatius

NOS correspondent Dick Drayer  Op Sint-Eustatius hebben archeologen een begraafplaats van tot slaaf gemaakte mensen ontdekt op een voormalige suikerplantage. Zij denken de grootste tot nu toe in...
- Advertentie -