28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Fiscale hervormingen 2015

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Fiscale hervormingen 2015
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Franklin Esser aan het woord

Dr. Jardim heeft voor 2015 fiscale hervormingen aangekondigd. Op papier lijkt het allemaal mooi, maar is het in werkelijkheid ook zo? Nu is het zo dat als u elk jaar geen belastingverlaging krijgt, dan gaat u automatisch belasting betalen. U vraagt natuurlijk hoezo? Het is gewoonlijk zo dat u een aanpassing op uw loon krijgt voor de geleden inflatie. Indien de inflatie 3 procent was en u krijgt 3 procent erbij en als er geen belastingcorrectie is dan betaald u dus in feite meer aan belasting. Vroeger was er gedurende een aantal jaren een automatische inflatiecorrectie bij de belastingen ingebouwd, later omdat de overheid met haar financiën niet uitkwam werd dit uitgesteld en weer later is dit langzamerhand geheel afgeschaft. Wat eigenlijk belangrijk is, is niet of u meer geld in uw zak overhoudt. Indien u in januari voor 1.000 gulden aan inkopen deed en u vergelijkt dit met wat u op 1 januari van het volgend jaar kunt kopen dan is de vraag: kunt u nu dezelfde artikelen kopen? Kunt u nu meer of minder artikelen kopen met uw geld.
Dat is wat echt belangrijk is en niet of u een paar dubbeltjes meer overhoudt. Verder hebben we te maken met ob, deze is vorig jaar verhoogd tot 9 procent. Dus u kunt wel meer geld in uw loonzakje houden maar via ob wordt dit weer van u afgenomen. De regering heeft het vertikt om bijvoorbeeld een verschil te maken tussen de ob op auto’s van verschillende prijsklasse. Zoiets moet ook toepasselijk worden gemaakt op bijvoorbeeld wegenbelasting. Verder is er gewoon geen controle op de winst die gemaakt wordt. De euro is in vergelijking met de dollar behoorlijk in waarde gedaald. Het transport moet goedkoper zijn geworden, daar de prijs van de ruwe olie behoorlijk is gekelderd. Bepaalde producten uit Europa worden door Rusland geweerd. Toch zie je niet dat producten uit Europa goedkoper zijn geworden, zelf het tegenovergestelde is waar te nemen. Ra, ra, hoe kan dat?
Wat de belasting op rente betreft, al bestaat deze wet al langer, is gewoon een aanfluiting. Stelt u zich eens voor: u doet 1 januari 1.000 gulden op de bank, u krijgt na een jaar met de huidige 1 procent per jaar aan het einde 10 gulden erbij, hierover moet u dan nog belasting betalen. Terwijl de werkelijke waarde nu na een inflatie van bijvoorbeeld 3 procent minder is, dus 970 gulden. Men kan hiermee niet de mensen tot sparen aansporen. Iets wat in een land, waar de regering het goede voor heeft met de bevolking, beslist nodig is. Je krijgt door de lage rente en daarbovenop belasting het omgekeerde dat de mensen beter kunnen lenen dan sparen.
Een van de redenen voor de grote crash van banken enkele jaren terug. Een goed systeem voor het belasten van rente zou zijn: alleen dat gedeelte te belasten wat meer is dan het inflatiepercentage. Omgekeerd zou dit ook moeten kunnen: als u geld leent moet alleen dat gedeelte wat het inflatiepercentage te boven gaat aftrekbaar zijn. Nu vraagt u zich natuurlijk af waarom. U leent 1.000 gulden, aan het eind van het jaar betaalt u rente over dit bedrag, zeg 6 procent. De rente bestaat uit twee componenten. Een gedeelte om de inflatie te dekken en een gedeelte voor winst van de bank.
Als U 1.000 gulden leent, betaalt u eigenlijk als de inflatie 3 procent was maar 1.000 -3 procent terug in werkelijke waarde. U betaald wel 1.000 gulden terug, maar de waarde is nu 3 procent minder dan toen u in januari het geld leende. Door de gehele rente aftrekbaar te laten moet nu de gemeenschap voor de mindere waarde van uw geld opdraaien. Zoals het nu is, is het dus voordeliger om geld te lenen dan te sparen. Iets wat niet goed is voor een land en ook niet voor haar bewoners.
Het kan ook niet zo zijn dat als iemand geld voor zijn oude dag spaart, dit na jaren niets meer waard is. Dit is gewoon roof. Je bereikt hiermee dat mensen hun geld opmaken en je creëert een manier van leven van ‘wie dan leeft wie dan zorgt’ en als er iets gebeurt, dat iemand in nood komt, dan kan weer de maatschappij hiervoor opdraaien. Wij hebben de moed gehad om een geheel nieuw erfrecht naar onze inzichten te maken, een wet die nu door andere landen wordt gecoöpteerd. Laten we wat de belasting op rente betreft ook zo innovatief te werk gaan.

Door: Franklin Esser
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. Wat mij dwars zit is, dat men over nieuwe en jongere auto’s meer wegenbelasting moet betalen dan voor OUDERE en DIKWIJLS vervuilende auto’s, welke AL LANG vervangen hadden moeten worden en nu ons milieu vervuilen. Ik MOET dikwijls inhouden en mij terug laten vallen, omdat er weer zo’n ‘stinkauto’ voor mij rijdt. Helaas kan dat maar even, want bij een volgend stoplicht of zijstraat zit je er al weer achter en komt er weer een roetwalm op je af.

 2. In Nederland vrijstelling van erfbelasting voor wettelijke partner van de overledene in 2015 : euro 633.014,00 .
  ( circa ang 1.4oo.000,00).
  Of is dat appels en peren vergelijken?

 3. toch is het erfrecht niet zo ideaal als u stelt, immers nu de OZB van kracht is geworden zullen veel nabestaanden schrikken van de vrijstelling waarover geen belasting over hoeft worden betaald. Voor velen was de waarde van een huis niet bepaald, want woonde op erfpachtgrond dan betaalde je ook geen grondbelasting.
  echter nu de er OZB zullen de erven belasting moeten betalen over wat ze erven. De waarde van de erfpachtgrond doet zo ongeveer 50 gulden per vierkante meter. de waarde van een huis erbij dan heb je al aardig wat te erven.
  Nu heb ik het niet over mensen die geld hebben, maar over mensen die gewoon een stukje erfpacht hebben met een huis, in de jaren hebben uitgebouwd tot een geriefelijke woning een dat huis heeft nu een aanzienlijke waarde.
  nu krijgt de echtgenoot of echtgenote maar 12.000 gulden vrijstelling.over de rest van de erfenis moet ze belasting betalen.Als je dan alleen AOV krijgt zitten ze jaren met een belastingschuld of ze moeten huis huis verkopen. Dit kan toch nooit de bedoeling zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties