32 C
Willemstad
• zaterdag 27 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Curaçao Airport Expansion Project

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Curaçao Airport Expansion Project
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Robert Batista aan het woord

ONLANGS IS het startsein gegeven voor de uitbreiding van de luchthaven. Een uitbreiding, die onder andere de capaciteit van het gebouw gereed maakt voor het afhandelen van circa 2,5 miljoen passagiers per jaar. Ook zullen volgens CAP het huidige gebouw en de faciliteiten opgewaardeerd worden om zo concurrerend te blijven met luchthavens in de regio. De gekozen oplossingen hiervoor zijn mijns inziens helaas niet voldoende om die doelen te halen. De oorzaak hiervan ligt natuurlijk in het desastreuze terminalgebouw, dat in 2006 is opgeleverd. De huidige plannen om een nieuwe aankomsthal te creëren, de check-in hall en security screening uit te breiden en airconditioning toe te voegen en het creëren van een aankomstcorridor voor het efficiënter afhandelen van aankomende passagiers, zijn allemaal ingrepen die in het oorspronkelijke ontwerp aanwezig hadden moeten zijn en gebouwd. Dat CAP zo’n buitengewoon slecht ontworpen en gebouwd luchthavenpand heeft geërfd, daar kunnen zij natuurlijk niet veel aan doen en de stappen die zij zich hebben voorgenomen, zijn natuurlijk om toe te juichen. In tussentijd moeten wij helaas met lede ogen toezien hoe nagenoeg alle luchthavens in het Caribisch gebied zeer moderne toekomstgerichte gebouwen hebben neergezet. Gedane zaken nemen geen keer en CAP kan zich niet meer permitteren om nogmaals de kantjes eraf te lopen zoals hun voorgangers. De recensies op internet liegen er niet om, wij staan aangeschreven als de slechtste luchthaven in het Caribisch gebied. Een absolute wanpresentatie.

Wat zijn de stappen die CAP dient te nemen om ons gezichtsverlies enigszins te bepreken?

Om te beginnen moet het netto vloeroppervlak behoorlijk verhoogd worden. De geplande uitbreiding naar het westen zal niet voldoende zijn om de huidige 1,8 miljoen passagiers af te handelen, laat staan 2,5 miljoen. Antigua, een klein eiland dat jaarlijks nog geen miljoen passagiers afhandelt, heeft in de 2015 een hypermodern, architectonisch zeer verantwoord gebouw neergezet, twee keer zo groot als Hato. Hun luchthaven heeft bijvoorbeeld twintig bemande immigratiebalies, terwijl wij op Curaçao het aantal naar zes hebben teruggebracht. Een beslissing waarvan je je kunt afvragen of er wel capabele mensen bij CAP werken. Wij moeten het doen met twee bagagebanden, terwijl Antigua liefst vijf bagagebanden in de aankomsthal heeft. Om een idee te krijgen wat er nodig is om 2,5 miljoen passagiers per jaar af te handelen, verwijs ik eenieder naar Trinidad, dat nu met zijn 2,5 miljoen passagiers per jaar ruimte tekort komt, terwijl het gebouw minstens vier keer groter is dan Hato.

De check-in hall is vorig jaar uitgebreid en ook daar zie je dat bij piekuren enorme rijen ontstaan van passagiers, die naar de bovengelegen security screening area moeten. Passagiers die willen inchecken worden geblokkeerd door de enorme rijen, die bij de ingangen ontstaan. Ik adviseer CAP om ook het oostelijk deel, waar nu de taxi’s staan, uit te breiden. Maak daar de kiss and fly zone. De verdieping boven deze ruimte kan bestemd worden voor een wijds opgezette paspoortcontrole en de security screening. De huidige security screening hal in het midden van gebouw kan omgebouwd worden tot winkelgalerij en foodcourt, waarbij passagiers iets meer keuze hebben dan het huidige zeer beperkte aanbod.

Om de efficiëntie te verhogen komt er een aankomstcorridor. Een absolute noodzaak en standaard te vinden in alle luchthavens in de regio. De beoogde efficiëntieslag wordt tenietgedaan als alleen de westzijde voorzien wordt van een corridor. De inefficiënte opzet van gates 1, 2 en 3 blijft gehandhaafd. Passagiers kunnen niet bij gate 2 en 3 instappen, als gelijktijdig aankomende passagiers van gate 1 daar langslopen. Mijn advies is om ook de oostzijde te voorzien van een aankomstcorridor. Ook zal het aantal incheckbalies verhoogd en aangepast moeten worden. Zoals alle luchthavens in onze regio moet iedere balie zijn voorzien van een eigen bagageband, met een geïntegreerd weegschaalsysteem. Nu zijn er mensen speciaal voor aangenomen om de bagage van de vaste weegschaal over te plaatsten naar de achterliggende bagageband. Een zeer achterhaald systeem dat zeer armoedig oogt en nota bene niet eens in ons oude terminalgebouw voorkwam. De efficiëntie verhogen kan ook door veel zaken en handelingen te automatiseren. Zo bestaat het beroep van aircraft marshaller niet meer op St. Maarten. Deze is vervangen door een geautomatiseerd visual docking guidance systeem, dat vliegtuigen via sensoren naar de gate navigeert.

Ten slotte dient CAP gebruik te maken van hoogwaardig materiaal, wat zeker geen luxe is maar bittere noodzaak. De huidige terminal is vervaardigd uit zeer goedkope, inferieure materialen, waardoor roest binnen enkele maanden na voltooiing al optreedt. Dit is goed zichtbaar bij de zojuist opgeleverde Mirador, waar alle uit staal en aluminium vervaardigde materialen compleet verroest zijn. Roest is ook duidelijk zichtbaar op daken, hekwerk, balustrades, aluminium kozijnen en de slurven van het luchthavengebouw. Salpeter komt overal in onze regio voor en daarom wordt verstandig veelvuldig gebruikgemaakt van glas, kunststof panelen in plaats van schilderwerk, natuursteen en thermisch verzinkt en gepoedercoat staal en aluminium.

Een architectonisch verantwoord gebouw zal onze terminal nooit worden, tenzij er een compleet nieuw gebouw neergezet wordt. Indien de bovengenoemde suggesties geïmplementeerd worden, kunnen wij rekenen op een luchthaven, die mee kan concurreren met de omliggende luchthavens.

ROBERTO BATISTA

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Ja, dat heeft ons succes nummer Adriaans, van wie het contract zo onterecht niet werd verlengd, toch maar mooi voor ons achtergelaten, succes ermee Bonaire!

  2. Roberto Batista schrijft: Wij moeten het doen met twee bagagebanden, terwijl Antigua liefst vijf…….

    Ik schrijf, nog erger. Die bagagebanden zijn net speelgoed. Niet genoeg robust. Je voelt alsof het een soort prototypes zijn.

    Men heeft over niets negedacht. De parkeermeters wijzen richting waar de zon ondergaat. Als je na +/-13:00 weg moet, dan kun je de meter niet meer lezen vanwege de zon. Die dingen hadden richting de terminal of richting de heuvels moeten wijzen, dan heeft men geen probleem met het lezen van de meters.
    Ook had men de meters bij de terminal moeten plaatsen ipv op de parkeerplaatsen. Ik snap die mensen niet. Kijken die niet rond ? Bijvoeebeeld bij Chiphol het heeft gedaan ?

    Ze zijn constant bezig en kunnen de juiste formule niet vinden.
    Net als de airport van Aruba. Men is constant bezig en kan niet de juiste formule vinden. Want men had niet goed nagedacht.
    Tenminste zijn de bagagebanden van Aruba echte bagagebanden en geen speelgoed.

    .

  3. Als je minder lange rijen hebt, heb je ook minder ruimte nodig.
    Wat ik zie zijn lange rijen boven bij de security screening van de passagiers en lange rijen bij de aankomst door de immigratie.
    Kortom ligt het aan de ambtenaren of aan het gebouw?
    Ik hou het even op de ambtenaren. Nooit zijn alle hokjes zijn gevuld met amtenaren bij de immigratie en vaak is slechts 1 van de 2 screening tafels bemand bij vertrek. Daar kan CAP niet veel aan doen.
    Of denken we dat toeristen blijer zijn om 1,5 uur te wachten in een groot gebouw in plaats van 5 minuten in een klein gebouw?

  4. Goed stuk.

    Voeg daar aan toe de gebrekkige informatievoorziening over aankomst- en vertrektijden (volledig onjuist) en de beperkte en peperdure horecavoorzieningen voor passagiers die al 70 gulden (idioot) betalen om alleen op het vliegveld aanwezig te kunnen zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties