30 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Aanpak sociale media in de pre-planningsfase van een crisis

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Aanpak sociale media in de pre-planningsfase van een crisis
Ingezonden brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we SHARNON ISENIA aan het woord

DIT ARTIKEL is vooral gebaseerd op adviezen en goede tips van sprekers die bij het Seminar ‘Prevent Now’ hebben optreden. Ik noem er een paar die mij het meest aanspreken. Een ervan is van David Preus die zegt: ‘verspreid het woord aan iedereen die vandaag niet naar dit seminar is gekomen.

Je hebt vandaag iets geleerd. Deel wat je geleerd hebt met anderen, die zich niet de kans hebben gegeven om iets te leren’. Het publiek dient van de juiste informatie te worden voorzien. Niet informeren is geen optie. Interessant is de uitspraak ‘druk niet op de paniek-knop’, van de spreker Johnson Johnrose. Hij legt uit hoe door autoriteiten op een adequate manier kan worden gecommuniceerd, in geval van een crisissituatie.

Door verkeerde reacties kunnen autoriteiten ook onnodig paniek zaaien, welke een funeste uitwerking kan hebben op de economie. Bijvoorbeeld doordat bepaald slecht nieuws via de media is gekomen, gaan toeristen hun geplande vliegreis naar Curaçao annuleren. Denk aan ‘chikungunya’ als voorbeeld. Enkele type uitspraken, die mogelijk paniek kunnen veroorzaken volgens Johnrose zijn: We hebben controle verloren over de situatie; het virus verspreidt zich als wildvuur; dit is een nachtmerriescenario, die staat al om de hoek van de straat; dit is een rampsituatie; de situatie is veel erger dan de cijfers zeggen; dit is een gezondheidsprobleem dat buiten alle proporties is getreden, en als laatste uitspraak: de situatie is totaal uit de hand gelopen.

Hoe kan Curaçao zijn goede naam en imago in het buitenland beschermen? Johnrose geeft de volgende tips. Reeds gedurende een crisis in wording dienen autoriteiten een antwoord-persbericht panklaar te hebben. Vroeger moesten autoriteiten binnen een uur een boodschap klaar hebben. Maar vandaag de dag dient men al tijdens het verloop van een crisis over panklare antwoordboodschappen te beschikken, om het publiek van juiste informatie te voorzien over het gebeurde. Tegenwoordig zit iedereen op de sociale media.

Autoriteiten moeten zich snel kunnen begeven op de sociale media, in geval van crisis. Als men geen controle heeft op het geven van juiste informatie, dan zal iemand anders het van hen overnemen en via de sociale media de paniekknop indrukken. Kortom, gebruik van sociale media is geen vrijblijvende zaak maar een ‘must’. Ook moet een geheel ‘crisis-communicatieteam’ geïnstalleerd zijn met mensen met specifieke vaardigheden.

Ten eerste iemand die heldere en duidelijke teksten kan schrijven; ten tweede een woordvoerder, die goed kan spreken; ten derde ten minste een iemand die met sociale media kan omgaan, eventueel ondersteund door een apart ‘sociale mediateam’ en ten vierde persberichten met juiste informatie moeten planklaar liggen.

Tijdens de pre-planningsfase is ook het continu repeteren op een mogelijke crisis belangrijk. Tot slot vergeet niet aan nazorg te doen in communicatie na de crisis, zodat de geschrokken toeristen weer terugkeren.

Om te eindigen wil ik bij deze Ennia bedanken voor zijn inzet en voor een goed georganiseerd seminar. Voor mij een goed voorbeeld van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. Dus, hoe een (groot) bedrijf met concrete daden ‘Sociaal Corporate Responsiblity’ op een positieve manier kan vervullen. Mij idee is, indien het eiland zo’n zes ‘best practices’ erbij zou krijgen van (grote) bedrijven naast Ennia, die particulier leiderschap tonen in het aanpakken van algemeen maatschappelijke problemen, zou dit voor zeer positieve ‘rimpel effecten’ kunnen zorgen in het transformatieproces van Curaçao. Ik zou zeggen, neem de aandachtspunten uit ‘the National Development Plan for Curaçao’ als speerpunt. De overheid heeft vaak niet de financiële middelen, maar door publiek en privaat samen te werken, kunnen de beoogde doelen toch worden bereikt!

SHARNON ISENIA

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties