Details herdenking MH17 bekend

De bloemenzee bij vertrekhal drie | ANP .

De bloemenzee bij vertrekhal drie | ANP .

De details van de nationale herdenking voor de slachtoffers van MH17 zijn bekendgemaakt.

De herdenking wordt op 10 november in de RAI in Amsterdam gehouden. De bijeenkomst is samen met de nabestaanden georganiseerd en vormgegeven. Alleen genodigden mogen bij de herdenking zijn.

Namen slachtoffers
Tijdens de herdenkingsceremonie noemen dertig nabestaanden de namen van alle 298 slachtoffers. Vier nabestaanden voeren persoonlijk het woord of dragen een gedicht voor. Namens de regering spreekt premier Rutte. Ook wordt een minuut stilte gehouden.

De muziek tijdens de herdenking wordt verzorgd door het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Nationaal Kinderkoor. Ook treden Marco Borsato, Lenette van Dongen, Douwe Bob en Glennis Grace op. Maartje van Weegen leidt de herdenkingsbijeenkomst.

Koning Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn bij de plechtigheid aanwezig. Ook prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven wonen de herdenking bij.

Daarnaast zijn onder anderen de meest betrokken leden van het kabinet, Kamerleden en buitenlandse ambassadeurs aanwezig. Ook burgemeesters van gemeenten waar slachtoffers woonden zijn erbij.

Het officiële programma begint om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. Daarna is er een informele bijeenkomst die rond 16.30 uur is afgelopen.

De NOS zendt de herdenkingsbijeenkomst rechtstreeks uit op radio en televisie.

Schiphol
Vandaag is de laatste dag dat de herdenkingsplek voor de slachtoffers van MH17 op Schiphol officieel open is. De condoleanceboeken, steunbetuigingen, foto’s en knuffels worden bewaard tot er in een later stadium een bestemming voor is gevonden. De herdenkingsplek gaat nog wel een aantal dagen open, speciaal voor de nationale herdenking.

Audio: Nieuws over stoffelijke resten MH17 kwam onverwachts
Nederlandse onderzoekers hebben op de rampplek van vlucht MH17 in Oekraïne nieuwe stoffelijke resten geborgen. Dat heeft minister-president Rutte bekendgemaakt op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Een gesprek met verslaggever Karin Alberts.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *