30 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 15:13

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoCuroil herfinanciert schuld aan PdVSA

Curoil herfinanciert schuld aan PdVSA

Voorstel betalingsregeling voor Aqualectra

WILLEMSTAD — Brandstofdistributeur Curoil heeft een akkoord bereikt met een lokale bank voor de herfinanciering van een gedeelte van de schuld aan leverancier PdVSA. Curoil-directeur Yamil Lasten bevestigt de herfinanciering. Het gaat om een bedrag van 70 miljoen gulden.

Volgens het eind vorig jaar uitgebrachte Soab-rapport was de kans aanwezig dat Curoil zowel op korte als op lange termijn niet aan zijn financiële verplichtingen zou kunnen voldoen.
De verslechterde financiële positie van de onderneming wordt mede veroorzaakt door het slechte betalingsgedrag van nutsbedrijf Aqualectra.
De vordering op Aqualectra bedroeg per 30 september 2012 meer dan 95 miljoen gulden. Doordat Aqualectra niet over voldoende financiële middelen beschikt kan het de achterstand niet betalen.
Met als gevolg dat de schuld van Curoil aan brandstofleverancier PdVSA per eind september 2012 179 miljoen gulden bedroeg, waarvan 117 miljoen ouder dan dertig dagen.
De afgesproken betalingstermijn tussen PdVSA en Curoil is dertig dagen. Het Venezolaanse staatsbedrijf brengt 1,5 procent rente per maand in rekening (18 op jaarbasis) over het openstaande saldo. Curoil, aldus het Soab-rapport, was in onderhandeling met een bank om de schuld aan PdVSA te herfinancieren, middels een lening van 60 miljoen gulden.
Curoil komt volgens Soab alleen in aanmerking voor deze lening als het de langlopende investeringen als onderpand inbrengt.
Terwijl Curoil stelt dat in de prijs van Mogas en LSD een reserve opgenomen is om deze 60 miljoen gulden in vijf jaar terug te verdienen.

Akkoord
Inmiddels is het Curoil dus gelukt om de herfinanciering te krijgen voor 70 miljoen gulden. Daarmee lost Curoil grotendeels de oude schuld af.
Ook is hiermee een dispuut opgelost over een verkeerde facturering, waarbij PdVSA een verkeerd tarief heeft gebruikt, aldus Lasten.
Lasten was verheugd over het bereiken van het akkoord en noemde het positief nieuws, niet alleen voor Curoil, maar voor de gehele energieketen. Ook noemde hij de situatie bij Curgas, dat binnen vijf dagen gascilinders levert nadat deze besteld zijn.

“Mijn beleid is om tot structurele oplossingen te komen.
Dat heb ik ook bij Curgas gedaan.”

Lasten wilde echter niet vertellen bij welke bank de lening is aangegaan.
Naar verluidt gaat het om de Maduro & Curiel’s Bank.
De rente die Curoil heeft gekregen is 4,5 procent per jaar, hetgeen aanzienlijk minder is dan de 18 procent die aan PdVSA betaald moet worden.
Door de herfinanciering werd het ook mogelijk voor Curoil om een betalingsregeling te treffen met de belastingdienst voor de opgebouwde schuld.
Die achterstand wordt in zes betalingen weggewerkt.
Om hoeveel geld het gaat kon Lasten niet zeggen.
Ook deze schuld werd veroorzaakt doordat Aqualectra niet aan de verplichtingen kon voldoen. Daarnaast heeft Curoil ook een betalingsregeling aangeboden aan Aqualectra voor de schuld van het nutsbedrijf aan de brandstofleverancier.
Deze schuld bedroeg per eind september vorig jaar 95 miljoen gulden.
Lasten hoopt binnenkort antwoord te krijgen van Aqualectra over het voorstel.
Nadat Lasten vorig jaar juni in dienst trad bij Curoil merkte hij dat – terwijl PdVSA 18 procent rente op jaarbasis in rekening bracht bij achterstallige betalingen – Curoil dit niet doorberekende aan de debiteurs.

“Dat ben ik meteen gaan doen.
Sindsdien wil Aqualectra onderhandelen over het rentepercentage.
Nogmaals, ik werk aan structurele oplossingen.
Met het voorstel om tot een betalingsregeling te komen wil ik bereiken dat de schuld van Aqualectra aan Curoil nooit meer oploopt.
Ook mag het nooit meer voorkomen dat Curoil andere bedrijven voorfinanciert.
Dit legt een enorme druk op het bedrijf.”

Naar verluidt is Curoil bereid om Aqualectra een veel lager percentage dan de 18 procent in rekening te brengen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties