29 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

Curaçao en St. Maarten voorlopig samen verder in Centrale Bank

HomeMediaCuraçao en St. Maarten voorlopig samen verder in Centrale Bank

Slotdocument opgesteld om crisis te bezweren

WILLEMSTAD — De regeringen van Curaçao en St. Maarten hebben afgelopen zaterdag een slotdocument ondertekend over het functioneren van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS). Voorlopig wordt er niet gewerkt naar ‘decentralisatie’ oftewel splitsing van de CBCS, omdat de beide partijen gehouden zijn aan het akkoord uit 2006. Vanwege de demissionaire status van het kabinet-Schotte kunnen er geen grote veranderingen doorgevoerd worden.

De pers op Curaçao en St. Maarten (de laatsten op afstand via het videoscherm) luisteren naar premiers Gerrit Schotte en Sarah Wescot-Williams van St. Maarten en hun secondanten Roland Tuitt (minister van Financiën St. Maarten, links) en Elmer Wilsoe (minister van Justitie Curaçao, rechts) tijdens een persconferentie over het zaterdag opgestelde slotdocument aangaande de Centrale Bank.

Dat werd verteld tijdens een persconferentie na bilateraal overleg tussen premier Gerrit Schotte (MFK) en premier Sarah Wescot-Williams van St. Maarten, afgelopen zaterdag.

Schotte werd hierbij bijgestaan door minister Elmer ‘Kadè’ Wilsoe van Justitie (PS), minister George ‘Jorge’ Jamaloodin van Financiën (MFK) en minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Ordening (MAN).
Wescot-Williams was samen met haar minister van Financiën Roland Tuitt.
In de verklaring (zie onder: kkc.red.)  staat:

Partijen zeggen toe zich vooralsnog te zullen houden aan het slotakkoord van 2 november 2006 met betrekking tot de oprichting van één centrale bank voor Curaçao en St. Maarten met één set wetgeving en één toezichthouder voor het monetair toezicht, het financieel toezicht en het integriteitstoezicht.”

Wel zal er zo spoedig mogelijk worden gestart met het optuigen van een door St. Maarten zo gewenst volwaardig eigen filiaal van de bank, omdat wat er nu is volgens het slotdocument ‘nauwelijks geëquipeerd is en derhalve de haar wettelijk toebedeelde taken ten behoeve van St. Maarten niet adequaat kan vervullen’.

Rijksministerraad
Met het slotdocument willen de beide regeringen bereidheid laten zien om de samenwerking die er nu is, zo goed mogelijk te laten verlopen, en om uit de impasse te komen die al enige tijd bestaat rond het functioneren van de Centrale Bank. St. Maarten en Curaçao zullen de Rijksministerraad van 24 augustus over het akkoord informeren om te laten zien dat er een ‘serieuze poging is ondernomen om de bestaande knelpunten op te lossen en dat er in dit opzicht enkele conclusies zijn opgesteld die daarvoor gaan zorgen’, aldus Wescot-Williams tijdens de persconferentie.

Zevende lid
Tijdens de vergadering van zaterdag werd afgesproken dat er vaker een bilateraal overleg zal worden gehouden door de twee landen, te beginnen met een vervolgoverleg op 27 augustus in Philipsburg.
Dan wordt verder gesproken over de benoeming van het zevende lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van de CBCS. Momenteel hebben allebei de landen drie commissarissen.
In april dit jaar werd Robert Pietersz tijdelijk door de president van het Hof van Justitie aangesteld als zevende lid van de RvC, omdat St. Maarten en Curaçao hierover steeds geen overeenstemming konden bereiken.
Er bestaat controverse over de benoeming van Pietersz.
De regeringen zijn overeengekomen dat er haast moet worden gemaakt met de benoeming van het permanente zevende lid.

De voordracht van deze persoon moet gebaseerd zijn op een aanbeveling door een 5/6 meerderheid van de RvC.
Ook gaat er tijdens het overleg van 27 augustus verder worden gesproken over de vertrouwensbreuk tussen CBCS-directeur Emsley Tromp en de Curaçaose regering.

Audit en begroting
Het slotakkoord vermeldt ook dat er een ‘operational audit’ zal worden uitgevoerd naar het functioneren van de Centrale Bank.
Die audit zal worden uitgevoerd door een neutrale, onafhankelijke partij die volgens de premiers nog te benoemen is conform reguliere voorwaarden.
Ten slotte kwamen de beide partijen overeen dat er haast gemaakt moet worden met de goedkeuring van de begroting 2012.
De RvC is met deze goedkeuring belast.
Op vrijdag kwam de RvC op St. Maarten bij elkaar voor een overleg.
De goedkeuring van de begroting stond hierbij op de agenda.
Echter, op het moment van het opstellen van het slotakkoord was er nog geen duidelijkheid over deze goedkeuring.

KADER:
Volgens de Sintmaartense minister van Financiën Roland Tuitt is er een hoop misinformatie over een lening van 100 miljoen dollar die volgens bepaalde media door de Centrale Bank aan St. Maarten zou worden verstrekt. Volgens Tuitt gaat het hierbij om een bedrag dat St. Maarten dit jaar nodig heeft voor investeringen in het eiland, onder meer voor wegen en scholen, waarvoor financiering wordt gezocht. De Centrale Bank kan faciliterend voorwerk doen om een leningfinanciering mogelijk te maken.

Slotdo-Cur-SXM_20120818152937

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties