Column Youp | Losersbus

Youp-van-t-Hek-2

Column Youp van ‘t Hek  voor NRC Handelsblad| Losersbus

Donderdag belde Maupie Hendriks naar Peter Bosz en vertelde hem dat hij in Rio zoveel succes heeft gehad met zijn zogenaamde lose rsvlucht en dat hij in 2020 in Tokio de zogenaamde lose rsbus wil invoeren. Hij wil de verliezers sneller straffen.

Na een nederlaag mag je gewoon niet meer terug naar het Olympisch Dorp. Je gaat dan met een debielenbusje linea recta naar een kneuzenkamp om daar te wachten op de eerstvolgende losersvlucht. In het geval van het deporteren van een heel elftal is een busje uiteraard te klein en wordt het een touringcar. Zeker als je weet wat de omvang van de beide bondscoaches van de hockeyers is.

En voor dit groepsvervoer wil Maupie in Tokio de spelersbus van Ajax lenen. Omdat daarin al lekker die sfeer van diepe frustratie en zware teleurstellingen hangt. Ook in 2020? Ja! Bosz legde aan Maupie uit dat hij daar niet over gaat. Domweg omdat hij in 2020 zo goed als zeker geen trainer van Ajax meer is. Sterker nog: Peter denkt zelf dat zijn klusje eind september van dit jaar al klaar is. En ten tweede wil Ajax-directeur Overmars ongetwijfeld weten wat het schuift. Het woord lenen komt in zijn vocabulaire namelijk niet voor. Huren! Leasen! En liefst voor zoveel mogelijk. De Amsterdamse knip moet nog voller. Het geld moet tegen de reclameborden klotsen.

Afgelopen woensdagavond zat ik met tranen in mijn ogen voor de televisie naar het kinderlijke gestuntel van mijn ooit zo roemruchte Mokumse cluppie te kijken. Mijn broer belde in de rust om te zeggen dat hij het niet langer trok en ging tukken. Dromen over vroeger. Ik zei dat ik de beker tot de bodem wilde leegdrinken. Hij voorspelde 4-1 en dat werd het ook. Hiervoor hoefde je geen begenadigd voetbalanalyticus te zijn. Zelfs mijn goudvis zag deze uitslag aankomen. En niet alleen mijn goudvis. Wij kijken in de Arena al twee jaar naar een soort slowmotion borduren. Iedere wedstrijd gaat de bal vijfenvijftig keer terug op de keeper.

Wat dat betreft zal die Cillessen raar opkijken als hij binnenkort in Camp Nou ziet dat de bal steeds naar voren gaat. Waarschijnlijk vindt hij het heel vreemd dat Messi en consorten voortdurend bezig zijn om te proberen een doelpunt te maken. Sterker nog: zoveel mogelijk doelpunten. Dus dat ze niet na een 1-0 voorsprong elf fauteuils het veld in trekken om eens even lekker te gaan zitten genieten van de comfortabele voorsprong.

Wat Ajax moet doen? Jari Litmanen bellen. Die is dit weekend toevallig in Amsterdam om zijn boek te signeren. En Jari moet vanaf komende maandag de trainingen gaan leiden en die lieve jochies uitleggen wat de bedoeling van het spelletje is. Meer goaltjes scoren dan de tegenstander. En die tegenstander herken je aan een shirt met een andere kleur dan je zelf aan hebt. Dus aan hem moet je de bal niet geven. Vooral die Veltman zou ik dat nog een keer goed in zijn ogen knopen.

En de jongens moeten een keer per week met Sjakie Swart aan de limonade. Lullen over vroeger. Ouwehoeren over toen. Heb je ook nog wat te lachen. Maar het gaat dus slecht met mijn club. Zelfs mijn Eindhovense en Rotterdamse vrienden hebben medelijden met me. Eentje raadde me aan me voorlopig onherkenbaar in boerkini te verplaatsen. Dan begint niemand tegen je over voetbal. Ik zei dat dat ingewikkeld is omdat ik nog een weekje naar het vrije Frankrijk met vakantie wil en ook al is het verbod opgeheven, iedereen weet… Daarop kreeg ik de tip in een surfwinkel een wetsuit met capuchon te kopen. Dat vindt iedereen daar prima. Als non verkleed was ook een optie in het rijke Roomse Frankrijk. Ik zei dat ik dat best wel wil, maar dat te veel kleding niet mag van ons Nationaal Hitteplan. Zo goed dat dat deze dagen is ingegaan.

Wat ben ik de overheid toch dankbaar dat ze dit plan openbaar hebben gemaakt. Vooral de tip luchtig kleden was goud waard. Mijn vrouw zei dat gisterochtend toen ik in mijn coltrui en ski-jack de trap af kwam. Was te warm volgens haar en het Nationale Hitteplan. En ik moest drinken. Veel drinken. Weet eerlijk gezegd niet of dit ook uit het plan kwam of dat het gewoon een tip van onze eigen Yuri van Gelder was. Proost. Op Ajax!

Een Reactie op “Column Youp | Losersbus

  1. —–youp verdient er wat zuipgeld bij door totaal onzinnige coloms te schrijven–zielig hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *