30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Column Van Aller – De Vries | Blast from the past

HomeLandenCuraçaoColumn Van Aller – De Vries | Blast from the past

©2017 Renée van Aller en John de Vries

Albert Heijn scoort met ‘Buik, Billen, Bonus’-hunk

Door ons ouder worden, wordt de tijd eindig. De toekomst krimpt en wordt verleden tijd. Met de snel veranderende samenleving, de allesoverheersende macht van Facebook en Google, die alles over ons weten, blijft er minder dan een schim van ons zelf over. We veranderen in een digitaal verlengstuk van de media.

Media zijn de nieuwe machthebbers door datamining. Wij worden onderworpen aan algoritmes en zijn super voorspelbaar. Zelfs SGP-leider Kees van der Staay zocht een internationaal podium. Hij schreefop 20 juli 2017 in de Wall Street Journal over de in zijn ogen ontoelaatbare euthanasiepraktijken in Nederland. Youp van ’t Hek brandde daarop Van der Staay weer af in zijn column van het NRC van 22 juli 2017. Youp staat boven de algemeen aanvaarde fatsoensnormen, volgens de NRC Ombudsman op 29 juli 2017. Kennelijk is welgemanierdheid op zijn retour. Maar dat lijkt een voortrazend fenomeen in Nederland. Ik eerst.

Jong en flitsend moet de illusie van de maakbare samenleving en een steeds verlengde toekomst in stand houden. Als u maar consumeert. Albert Heijn (AH) had 10 jaren een brave huisvader als vertrouwd boegbeeld, Harry Piekema. Hij gaf vorm aan de heer Van Dalen, filiaal manager van AH. Dat werd kennelijk een tikje gedateerd voor de snelle jongens en meisjes. Jumbo heeft een echtpaar van stand Maike Meijer en Frank Lammers. Piekema is acteur en cabaretier, schreef Christiaan Weijts in NRC van 21 juli 2017. Hij is vervangen door een macho volgens het recept van de Chippendales.

Aruba heeft zijn eigen politieke innemende en superslimme hunk. De nieuwste verkiezingsaanwinst van de AVP, is Giovanni Arends, eigenaar van de fitness en bodybuilding Hardcore. Politieke tegenstanders kan hij direct uitschakelen. Een win-winsituatie!

Buik, Billen, Bonus… https://www.metronieuws.nl/good-vibes/2017/05/albert-heijn-scoort-met-buik-billen-bonus-hunk en Giovanni Arends (AVP) Facebook

Weijts zegt het volgende over de AH kanjer. “Nu Albert Heijn een afgetrainde gigolo-hunk heeft ingehuurd om – wulps in de weer met wasverzachters, yoghurtbakjes en watermeloenen – de buik-billenbonus aan te bevelen, krijg ik ineens heimwee naar Harry Piekema.” Wij ook.

De hunk is ook een acteur. Davy Eduard King met Surinaamse roots. Kennelijk gaat AH ervan uit dat vrouwen nog altijd de boodschappen doen en onder de indruk zijn van een sixpack met korting. Banaal seksisme, meenden wij. “Dus waar is hier het verschil tussen bikinitopje en boerka”, vraagt Weijts zich af. De tentoon gespreide progressiviteit komt over als aartsconservatief. Een leeg lustobject spreekt vrouwen, noch mannen aan. De rook kwam ons uit de oren, toen we deze beelden moesten verwerken. En dat in de tijd dat onze roergangers dames en heren afschaffen en ons aanspreken met beste reizigers (NS) of brave burgers (uw gemeente). Andersvoelenden zijn LHBTQWERTY’ers.

Onze gebruikelijk overzichtelijke indeling in mannelijk of vrouwelijk, is kennelijk vervangen door ontelbare mogelijke seksuele geaardheden. We kunnen toch gewoon twee etiketten houden en ondertussen voelen we ons wat we willen? Eisen Lolita liefhebbers nu ook hun eigen identiteit en erkenning op? Een ingewikkelde modemanie geeft schijnzekerheid. Iedereen ongeacht zijn geaardheid menselijk behandelen, lijkt ons een beter uitgangspunt. Gezonder, dan andersdenkenden platmaken op de digitale media. Steeds vaker fungeren die als een riool van boosheid, onfatsoenlijk optreden, en een gebrek aan beschaving en terughoudendheid. Emoties regeren in plaats van (af en toe) gezond verstand.

Alles is te voorspelbaar en te overijld, ook Arubaanse politieke tegenstellingen. We worden geregeerd door onze (on)bewuste wensen. Grootgrutters, banken, politieke partijen en de rest van de maatschappij passen zich postmodern aan om de bevolking te verleiden tot meer aankopen voor de eigen bestwil. De terugtredende overheid stuurt op zelfredzaamheid. U mag alles zelf doen, met steeds minder dienstverlening.

Binnenkort mag u overal afrekenen via oogscanning en is er nergens meer een mens bereikbaar om een vraag aan te stellen, die ook onmiddellijk kan rekenen op een degelijk antwoord. Dat is vooruitgang. We worden digitaal geleefd, maar hebben het nog niet door. In Aruba is iedereen politicus geworden. Het eigen belang regeert. Renée van Aller & John de Vries

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2017

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties