CBS: Capaciteitstekort zorgt voor uitdaging

208 views

CBSWILLEMSTAD — Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is onderbemand en kampt daardoor soms met uitdagingen bij het leveren van statistieken. Dat meldde CBS-directeur Sean de Boer gisteren tijdens het seminar ‘From data to statistics’ in het WTC.

Advertentie

Tijdens zijn introductie legde hij uit dat statistieken onafhankelijk en betrouwbaar dienen te zijn en uit adequate databronnen moeten komen om waardevol te kunnen zijn.
Volgens De Boer kampt het CBS met een capaciteitstekort ‘van ongeveer 33 procent’. Er werken 23 mensen, dit aantal zou idealiter naar de 40 gaan.
Ondanks dat presteert het CBS volgens hem goed: de website staat vol informatie, de organisatie is veelvuldig in de media en is goed aanwezig op diverse dataplatforms. Tijdens het seminar sprak de uit Trinidad en Tobago afkomstige Philomen Harrison als keynote speaker.
Zij werkt bij Caricom als projectdirecteur regionale statistieken.
Volgens haar is het een regionaal probleem; de landen in het Caribisch gebied zijn klein en daarom is er te weinig goed getraind statistisch personeel.
En dat terwijl er steeds meer vraag is naar gegevens.
Volgens haar zijn adequate statistieken essentieel voor de overheid bij het formuleren van haar beleid en het maken van planningen.
Harrison pleit voor statistische coördinatie binnen Caricom-verband.
Het CBS is een overheidsorganisatie en als zodanig onderdeel van het ministerie van BPD (Bestuur, Planning en Dienstverlening).
Het bestaat uit twee statistische afdelingen: ministerie van BPD (Bestuur, Planning en Dienstverlening) en Economische Statistieken.
Harrison geeft vanavond tevens een lezing met de titel ‘The role of a National Institute of Statistics in Policy Analysis’ bij de UNA om 20.00 uur.

Advertentie

back home

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in