30 C
Willemstad
• maandag 25 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Blog Arthur Donker | Curaçao, wat had kunnen zijn!

HomeBlogsBlog Arthur DonkerBlog Arthur Donker | Curaçao, wat had kunnen zijn!
Arthur Donker – lachen op deze klip

Ik heb om en nabij 50 jaar in ons toerisme gewerkt en heb heel veel gezien, gehoord en mee gemaakt. Ik heb hele goeie mensen meegemaakt die echt met hart en nieren ons toerisme probeerden te pushen en ik heb ook idioten mee gemaakt die dachten dat een promotie trip alleen maar feesten was en op vrouwen jagen en natuurlijk alles wat adem haalden probeerden op te eten.

Ik heb ook ambtenaren, semi ambtenaren, gouvernement bonzen en politici meegemaakt die zich schandalig gedroegen en niet eens met een mes en vork konden eten en ons voor schut wisten te zetten.

Al bij al heb ik dat allemaal overleefd en heb ik wel mooie herinneringen aan overgehouden.

Als ik nu zie dat men bezig is een wanhopige poging te doen om Punda te redden en met het idee komen om van Punda een “Duty Free Area” te maken denk ik terug aan 30 of 40 jaar geleden dat iemand in een CHATA meeting al met dat idee kwam maar dat het vast liep op bureaucratie.

Iemand kwam toen ook met het idee om een wet te veranderen zodat de ingang naar de 2e en 3e verdieping van de gebouwen in Punda aan de buiten kant te kunnen plaatsen door middel van een trap zodat de eigenaars van de gebouwen die konden veranderen in appartementen zodat er meer mensen in de stad konden wonen waardoor er meer leven in de stad was. Dat was 30 of 40 jaar geleden.

Toen van der Valk Plaza Hotel wilde overnemen waren er een heleboel mensen die er tegen waren omdat ze toen geen “rugzak toeristen” en topless oma’s op onze stranden wilden hebben want die spendeerden niet en zou slecht zijn voor ons moraal.

Hij kwam toch en vormde het begin voor ons toerisme uit Nederland maar kreeg toen geen medewerking van de KLM en begon iedereen met bussen naar België te brengen om daar met Sobel Air naar Curaçao te vliegen.

Elke week een plane lading vol toeristen die meer spendeerden dan de Cheapo Amerikanen wat de winkeliers en de stad hopi contentu maakten met de euro’s die ze hier achterlieten.

Ik had een aanvraag voor een café aan de Handelskade ingediend en dat werd door toenmalige gezaghebber Wilsoe geweigerd want (Swear to God) hij zei dat in een paniek situatie de mensen in het Annabaai zouden springen! Toen ik zei dat zoutwater en kroeshaar niet samen gaat heb ik nooit meer wat van hem gehoord! Dat is tegenwoordig Iguana Café.

Ik had een aanvraag ingediend om elke zaterdag een soort van vlooienmarkt te houden op het Wilhelminaplein en de week daarop op Brionplein wat door de meneer van Speciale Diensten werd geweigerd omdat hij vond dat het niet droeg aan de sfeer in de binnenstad (Swear to God) Hij werd boos toen ik zei dat er geen sfeer was in de binnenstad. Nu stikt het van de cheapo rotzooi kraampjes zowel op Brionplein en de Markt in Punda.

We zitten op een goudmijn alleen zien we dat niet en zien beren op de weg zodra iemand met een idee komt.

Nepotisme in alles wat hier gebeurt of moet gebeuren doet ons de das om op het gebied van toerisme, we gaan liever op de amateuristische toer in plaats van klasse, service en kennis van zaken.

Lions Dive Hotel had voor de opening alle werknemers verplicht een duikcursus laten nemen zodat ze met de gasten konden relativeren. Dat had geen ander hotel nog gedaan en het was een gouden zet!

Wat de boer niet kent wat de boer niet eet, dat is de motto hier, er is geen structureel beleid of controle, een snackbar die een stuk terrein pikt mag het houden omdat hij geïnvesteerd heeft in de verbouwing, een tent zonder bouwvergunning mag open blijven omdat de bazin de dochter is van een politie agent, iedereen met een houten hut in de achtertuin noemt het een B & B en de klachten zijn later voor het toeristen bureau.

Als ik die nieuwe ideeën hoor denk ik van waarom is het toen niet door gegaan en dan kom ik altijd op hetzelfde antwoord, bureaucratie, nepotisme, jaloezie, zakkenvullers last but not least politiek!

Ik blijf lachen op deze klip want zo nu en dan benaderen mensen mij met vragen over wie wat deed en wie wat was en staan ze raar te kijken over wat we hadden kunnen doen en groter zouden kunnen zijn dan Aruba.

Arthur Donker

6 reacties

 1. Arthur heeft volledig gelijk, er is in 30 jaar niet veel visie geweest op het gebied van toerisme en sterker nog, alle veranderingen zijn er gekomen ONDANKS de overheid, niet dankzij de overheid.

  We hebben hier helaas niet te maken met echte politici, we hebben hier te maken met opportunisten, die stuk voor stuk bezig zijn met zichzelf te verrijken of de vriendjes en vriendinnetjes aan goed betaalde baantjes te helpen. Die zijn vervolgens volstrekt incapabel voor de functie en dus laten ze het er maar bij zitten: ‘te moeilijk’ is het dan al snel.
  Gisteren stond er een stuk in de krant over de scharreleieren. Het was te moeilijk voor de ambtenaar van MEO, die begreep er weinig van, dus gedoogde hij de situatie maar. Totdat er natuurlijk een klacht kwam en vervolgens ging hij per direct handhaven, alle eieren waren volgens hem 1 pot nat. Dat was in April, vervolgens leed de ondernemer bijna 20,000 NAF per maand verlies omdat er door MEO geen verschil kon worden gemaakt tussen legbatterij kippen en scharrelkippen. Uiterindelijk moest GMN er aan te pas komen om het werk van MEO af te maken, te zot voor woorden, maar zo is het wel.
  En zo zitten de ministeries vol met lieden die totaal geen besef hebben wat hun werk nu eigenlijk inhoudt en gaan studeren om op de hoogte te komen of blijven is er al helemaal niet bij. Ze hebben een mooie functie, auto van de baas, telefoon van de baas, kunnen net doen alsof ze weten waar ze het over hebben en zodra er iemand komt die laat merken dat die persoon wel weet waar het over gaat, dan gaat men al snel over naar intimidatie of totale stilte. Men besluit om maar helemaal niets meer te doen in de hoop dat het probleem vanzelf weggaat. En dat is dan ook vaak het geval, de ondernemer gaat weer van het eiland. Kijk bv naar de Winery, pracht project, hoge investeringen, doch volledig kapot gemaakt door onkunde van overheid en politici.

  En zo gaat het ook met de dames en heren pakjesdragers, die zichzelf politici noemen. Ook zij hebben vrij weinig verstand van zaken, is ook niet nodig, het gaat hen alleen om de ‘plakka’ en wat er daarna met het eiland gebeurt zal hen een rotzorg zijn.

  Het zal hopelijk voor iedereen duidelijk zijn dat we op deze manier nooit enige vorm van vooruitgang zullen boeken. De benodigde investeerders blijven weg en we zakken langzaam weg in het moeras dat we zelf veroorzaken, het moeras van geldgebrek. Dan loopt de rente weer op naar 15 % en moet Nederland weer te hulp schieten, het is een vicieuze cirkel waar we niet uit kunnen komen omdat we simpelweg de capaciteiten niet hebben. Zolang dansleraren, roofovervallers, veroordeelde criminelen, mislukte agenten etc zich hier ‘parlementariër’ mogen noemen, forse vergoedingen kunnen opstrijken en niemand hen kan controleren, zal het nooit iets worden.
  Helaas heeft CTB, Chata etc ook totaal geen benul waarmee ze bezig zijn. Ook daar zitten figuren, die weliswaar hebben gestudeerd, maar die nog nooit de praktijk hebben meegemaakt. Zij zijn volstrekt onbekend met toerisme, hebben er over gelezen, maar daar houdt het dan wel mee op. Zelf zijn ze nog nooit echt toerist geweest en kunnen zich dan ook niet verplaatsen in de geest en spirit van een toerist. Zij zijn van mening dat de toerist maar moet accepteren wat zij hen aanbieden i.p.v. omgekeerd. Ook denken zij dat alle toeristen op zoek zijn naar veel luxe. Dat veel toeristen daar geen donder om geven snappen ze niet en zullen ze ook nooit snappen. Volgens hen is iedereen, die naar Curacao komt, miljonair.
  Met zulke figuren hoef je ook geen goed beleid te vewachten, het zal er nooit gaan komen.

 2. @Nombre: het probleem zijn niet de (gekke) koeien, maar:
  – de totale desinteresse,
  – de onbeschrijfelijke luiheid,
  – het niet oplossingsgericht zijn,
  van de YdK.

  Daarbij het onbeschrijfelijke nepotisme en ziekmakende jaloezie, de lange tenen, het disrespect en ga zo maar door, maken het echt een pretje om hier te investeren.

 3. Als het maar geen gekke koeien zijn want dan kan Curaçao toerisme wel schudden. Niemand wil in koeienstront zwemmen of verrast worden door koeienstront tijdens het zwemmen, om van de stank maar niet te spreken.

 4. “Ik had een aanvraag voor een café aan de Handelskade ingediend en dat werd door toenmalige gezaghebber Wilsoe geweigerd”

  Is dat dezelfde Wilsoe ? Dezelfde don nadie ?

  Ons probleem is dat alles te versnipperd is. Op Aruba is alles meer geconcentreerd.

  Een idee voor Punda en Otrabanda.
  Overdek de gebouwen te Breedestraat, Madurostraat etc.
  Simpel. Bouw een koepel van zijl tussen de gebouwen voor schaduw.
  Er blijft een opening zodat de frisse wind kan stromen.
  Het blijft dan lekker fris en trekt meer publiek.

  Probeer maar overdag in de Breedestraat etc te lopen.
  Het is niet vol te houden. Je huid wordt zo geroosterd man.

  Geef geen bouwvergunning meer voor tiendas buiten de stad.
  Zeker geen chinese troep. Geen stripmalls meer.

  Het is the ongelooflijk dat er helemaal geen beleid is. Geen gran plan.
  Een beetje hier regeren, een beetje daar regeren. Masr en is geen beleid. Geen gran plan.
  Alles is ad hok. Gaatje hier dichten, gaatje daar dichten. Zo kan ik ook regeren.

  Het is zoooo simpel. Een kind kan de was doen.

 5. Arthur Donker, ik ben het helemaal met u eens. Vaak heb ik geschreven over het enorme potentieel van Curaçao op gebied van toerisme. Het is natuurlijk vrij makkelijk om groter te worden dan Aruba. Curaçao heel namelijk zoveel extra: groter oppervlak om van alles mee te doen, een stuk interessante geschiedenis, een prachtige natuurlijke haven, veel landhuizen waar je zeer leuke rondleidingen kan geven, een mooi stadscentrum en dit alles mits het goed, verstandig en met veel elan geëxploiteerd wordt. Levert nog aardig wat banen op ook. Er is zóveel op Curaçao , maar er zijn teveel mensen in de politiek daar die nergens ook maar enig verstand van hebben, behalve van de inhoud van hun portemonnee en dat is heel triest. Eigenlijk is dit dodelijk voor het eiland.
  Het doet mijn echt pijn! De ideeën die in uw blog gegeven zijn , zijn stuk voor stuk prima. Wat moet het vreselijk zijn om te zien dat alles steeds weer wordt afgewezen, frustrerend. De bezem moet er eens goed door. Ik ken uw leeftijd niet, maar raad u twee dingen aan en ik meen dit serieus: ga alsnog de politiek in (minister van Toerisme/ Cultuur) of richt een eigen politieke partij op. Dan is er nog enige hoop. Als we de hoop verliezen is dit pareltje in de Caraïbische Zee verloren.

 6. Het is nooit te laat als je maar een keer begint .
  Ons manier van denken is vaak gebakken lucht . geen visie .
  Vreemd , heel vreemd .

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties