25 C
Willemstad
• dinsdag 31 januari 2023

NOS | Bezoek Oranjes aan Aruba: warm ontvangst met cadeautjes

De koning, koningin Máxima en de prinses van Oranje zijn vandaag aangekomen op Aruba. Het was voor het drietal dag vier van de rondreis door het Caribisch...

AD | Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale...

Democracy now! | Monday, January 30, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 30 januari 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Godett wil Cicely van der Dijs vrij krijgen door oproep aan de koning

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Anthony Godett spant zich in om Cicely van der Dijs vrij te krijgen. Hij doet een oproep aan koning Willem Alexander om gratie te...

PBC | Thierry Baudet spreekt vanavond op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Thierry Baudet is op Curaçao. Vanavond spreekt hij in de Papagayo Beach Club over de visie van de partij voor Caribisch Nederland, zo twittert...

PBC | Bonaire: Wie gekozen wil worden om daarna voor de Eerste Kamer te stemmen, moet zich vandaag geregistreerd hebben

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vandaag kunnen de namen van de mensen die zich kandidaat stellen voor de eilandraadsverkiezingen voor Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden ingeleverd, zij vormen drie...
- Advertentie -

Betaling nog ‘on hold

Statuten en precaire financiën staan uitbetaling RdK aan SSC niet toe

           Advertentie
Advertentie

Willemstad – De laatste uitbetaling van circa 6,3 miljoen gulden die overheids-nv Refinería di Kòrsou (RdK) in het kader van het vrije onderwijs aan de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) moet overmaken, blijft vooralsnog ‘on hold’. Eerder werd (ten tijde van het kabinet Schotte) al ongeveer 10 miljoen door RdK aan SSC overgemaakt.

Dat valt op te maken uit gesprekken die deze krant met deskundigen voerde.
De precaire financiële situatie van RdK vormt, in combinatie met de statuten van het overheidsbedrijf, een ernstige belemmering om het geld te storten.
Het demissionaire kabinet Hodge wordt morgen geïnformeerd over de verslechterde financiële situatie bij RdK.
De situatie heeft hoe dan ook gevolgen voor het al dan niet beschikbaar stellen van de gelden in het kader van het vrije onderwijs.
Het uitblijven van de betaling voor het al lopende schooljaar 2012-2013 is niet te wijten aan een gebrek aan goodwill.
Het is eerder zo dat zowel de nieuw aangetreden Raad van Commissarissen als de directie ervoor waakt om buiten hun boekje te gaan, zo merkt een goed ingevoerde bron op.
Het vrije onderwijs laat zich, los van de wellicht nobele gedachte die eraan ten grondslag ligt, moeilijk rijmen met de primaire doelen van RdK, zoals in de statuten verwoord.
Een juridisch adviseur opperde dat de directeur van de overheids-nv gebruik zou kunnen maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de laatste tranche als interim-dividend uit te keren.
Zelfs in het geval de RvC dit zou goedkeuren, zou het dividend op grond van de statuten echter niet uitgekeerd kunnen worden.
Het interim-dividend kan namelijk alleen uitgekeerd worden indien de reserves als gevolg daarvan niet lager uitvallen dan het nominale kapitaal.
De onderhoudskosten die RdK heeft ten aanzien van CRU (voorheen BOO genoemd), de achterstallige betalingen aan bijvoorbeeld aannemers, en alle andere uitgaven, maken het op dit moment moeilijk zo niet onmogelijk om interim-dividend uit te keren.
Volgens een geraadpleegde bron is het nu aan de regering om samen met RdK en juridisch adviseurs te bekijken welke alternatieven er op dit moment nog zijn.

Tot nu heeft de politiek zich blind gestaard op de financiering van het vrije onderwijs vanuit RdK, zo merkt een deskundige op.
Toenmalig premier Gerrit Schotte (MFK) stelde vorig jaar in een uitgelekte brief voor om de middelen beschikbaar te stellen als voorschot op toekomstig uit te keren dividend.
Schottes motivering voor deze ingreep was niet overtuigend en ook niet in overeenstemming met de statuten van de nv, aldus een specialist.
 Het woord is nu aan de demissionaire regering Hodge om samen met de RdK-top een oplossing te vinden voor de erfenis van het kabinet Schotte dat tegelijkertijd het paradepaardje is van regeringspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -