28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AVC | Zelfbeschikkingsrecht in Nederland is vooral locker-roomtalk

HomeMediaAVC | Zelfbeschikkingsrecht in Nederland is vooral locker-roomtalk

Door Dick Drayer

Grab ’m by the pussy….kent u die uitdrukking? Grab ‘m by the pussy… De vraag is uiteraard retorisch. U volgt het nieuws, net als ik. U weet dus wat er speelt in het land dat de wereld de komende vier jaar weer moet gaan leiden en een lichtend voorbeeld zal zijn voor beschaving en democratie.

Grab ‘m by the pussy….

Mocht u verontwaardigd zijn over Donald Trump en zijn lockerroomuitspraken, ga vooral uw gang, ik was het ook. Maar Vergeet niet dat de uitspraak an sich een weergave is van een veel dieper probleem, een probleem dat gaat over macht. Grab ‘m by the pussy kan geen onschuldige lockerroomtalk zijn van onschuldig seksisme. Grab ’m by the pussy is een uitspraak van een man en een denkwijze die ontstaat door hoogmoed en macht.

Pluche
En we hoeven er niet voor naar Amerika. In het PWC rapport over integriteit op Sint Maarten, van twee jaar terug, verzuchtte een anonieme minister in het kabinet van Sarah Wescot-Williams, dat zijn eerste werkdag op het ministerie een horror-ervaring was, toen hij besefte dat er vier jaar lang geen nee meer tegen hem zou worden gezegd. De minister krijgt de absolute macht in zijn toko. Ambtenaren buigen zonder ooit te barsten en zijn wil is wet. Een beetje wat Tromp moet hebben gevoeld in zijn toren, waar ook al niemand hem ooit tegensprak. Grab ‘m by the pussy.

Het is wat een doorsnee minister op ons eiland ook ervaart: de stoelendans om het pluche gaat niet om de problemen in het onderwijs of de tekorten in de gezondheidszorg, nee. Die gaat uiteindelijk om the pussy. In ieder politicus zit een beetje Tromp.

VVD/SP willen naar de VN

Locker-roomtalk
Diezelfde gedachte had ik gisterochtend, toen ik het Antilliaans Dagblad opensloeg en de kop mij toeschreeuwde: VVD en SP willen naar de VN. Beide partijen vinden dat Curaçao, Aruba en Sint-Maarten onafhankelijk moeten worden. En dat Plasterk dat maar aan moet kaarten in New York. Grab ‘m by the pussy. Niet het voornemen stuit mij zozeer tegen de borst, maar de woorden die gebruikt worden om het voornemen recht te praten. Locker-room talk.

VVD-er André Bosman betoogde dat het de plicht van Nederland zou zijn om Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, maar ook Bonaire, Sint Eustatius en Saba naar de uitgang van het Koninkrijk te leiden. In zijn eigen woorden: “Het VN-Handvest legt ons de actieve plicht op zelfbestuur te ontwikkelen door de landen naar volledige onafhankelijkheid te begeleiden.” En nu komt het: “Dat is niet wegduwen, maar samen toewerken naar de definitieve vervulling van het zelfbeschikkingsrecht.” Grab ‘m by the pussy. Dit gaat net als bij de slachtoffers van Donald over zelfbeschikkingsrecht.

Creatie
Er is nogal wat aan te merken op het gedrag van Bosman en Van Raak. Ze zijn dus juridisch niet onderlegd en ze zijn historisch niet onderlegd. Bosman heeft tot twee keer toe de kous op de kop gekregen van de Raad van State voor zijn Bosman-wet. Hij wist dat het inperken van vestigingsmogelijkheden van Koninkrijk burgers niet kon en toch ging hij er mee door. Grab ‘m by the pussy.

Hoogmoed komt voor de val
Hoogmoed komt voor de val

Hij weet dat de eilanden nooit om kolonisatie hebben gevraagd, dat de slaven nooit om een overtocht hebben gesmeekt en dat de situatie waarin zij zitten geheel op het conto van Nederland is toe te schrijven. Inclusief de staat waarin de eilanden zijn achtergelaten toen er een semi-autonomie in 1954 geregeld werd en in 2010 opnieuw, maar versplinterd, werd herijkt. Curaçao is een creatie van Nederland. ‘Grab m by the pussy.’

Hoogmoed
Het is van eenzelfde gevoel van macht waardoor je als politicus tegen beter weten in de ander probeert te naaien en het dan hebt over samen toewerken aan een definitieve vervulling van het zelfbeschikkingsrecht.

De locker-roomtalk van Bosman en Van Raak is net als Grab ’m by the pussy een weergave van een denkwijze die ontstaat door macht en door hoogmoed.

Gelukkig komt die laatste altijd voor de val.

Bron: AchterkantVanCuracao

10 reacties

 1. Denk dat het dokken wel eens vies tegen kan gaan vallen oftewel je zult geen cent meer zien.
  Nederland heeft inmiddels miljarden in deze eilanden puinhoop gedeponeerd, iedere keer verdween het geld in de achterzak van zogenaamde politici en hun vriendjes.
  Wanneer je kijkt naar wat er is neergezet en gebouwd op Curacao, hoe het er nu bijstaat, hoe de wegen erbij liggen, hoe we omkomen in het vuilnis op straat, electriciteit een soort van roulette spelletje is, de arbeidsproductiviteit zo ongeveer onder nul ligt etc etc, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat we er een zooitje van hebben gemaakt.
  Kijk dan bv eens naar een eiland als Bermuda en zie het verschil.

  We moeten eens leren om eerlijk tegenover onszelf te zijn en gewoon toe te geven dat we niet in staat zijn om voor onszelf te zorgen. Curacaoenaars zijn geen volk van leiders, we zijn een volk van geleid worden. We kunnen volgen, maar leiden kunnen we absoluut niet, hooguit lijden met een lange IJ.
  Op zich is dat geen schande, dat wordt het namelijk pas op het moment dat je het probeert te ontkennen of dat je probeert te doen alsof je het wel zelf af kunt handelen. Dan gaat het namelijk gierend verkeerd en hoe dat eruit ziet kunnen we dagelijks aanschouwen.

  Het zou daarom goed zijn om eens een toontje lager te zingen richting Nederland. Dat land draait goed, staat in de top 10 van wereld economien en dan doe je toch iets goed. Ja, ze doen daar ook een hoop fout, maar die fouten ruineren het land niet. En dat is het grote verschil met Curacao, het gedrag van veel politici ruineert het land hier wel.

  Oftewel, inbinden en nu eens echt aan het werk gaan i.p.v. alleen maar kankeren op makamba’s en Nederland. Steek de hand eens in eigen boezem en geef toe dat we eigenlijk liever lui dan moe zijn en dat we graag overheidsgeld in onze achterzak willen duwen. Liefst zoveel mogelijk.

 2. als we nu eens van een ander standpunt bekijken, in plaats van het standpunt dat Nederland ons er uit wil werken.
  maar ons nu eindelijk ziet als een land dat op eigen benen kan staan. dat werd ook wel eens tijd , sinds 1954 zijn wij bezig onze eigen zaakjes op poten te krijgen en nu 62 jaar later moeten we wel kunnen.
  Eigenlijk zeggen onze neven aan de overkant van de grote plas, ze zijn er klaar voor. Eindelijk eens iets positiefs van die jongens.
  Vergeet niet, dat net zoals de afgelopen keren er een boedelscheiding komt het Koninkrijk der Nederlanden zal alles moeten verdelen.
  Laat de VN maar een oordeel uitspreken, denk dat ze behoorlijk moeten dokken.

 3. Beste Curacao independiente wat bedoel je met : Geen enkele regering heeft tot nu toe echt zijn best gedaan om aan een onafhankelijke staat te werken,…. .?

  Welke regering heeft die mandaat gekregen ?
  Was de bevolking niet duidelijk bij de vorige referendum ?

  By the way ik moest lachen toen ik dit las:
  Hij weet dat de eilanden nooit om kolonisatie hebben gevraagd, dat de slaven nooit om een overtocht hebben gesmeekt .

 4. Goed verhaal van de door mij gewaardeerde Dick Drayer.
  Hij behoort wel dan de andere kant te belichten : de spagaat waar Nederland zich bevindt. Eilanden die veelal niets te maken willen hebben met die Nederlanders, hun eigen gang gaan, Den Haag vervloeken,de hulp van Den Haag inroepen als dat beter uitkomt, Nederland van alle ellende de schuld geven.
  (het Koninkrijk der) Nederland(en) wordt uiteindelijk wel verantwoordelijk gehouden voor het wel en wee op de eilanden.
  Het is ook voor Nederland om moedeloos van te worden.
  Beste Dick Drayer, u als onafhankelijke journalist, misschien kunt u ook die zijde van de medaille eens belichten?

 5. je vergeet wel te melden, dat de politci van curacao steeds tegen NL aan schoppen.
  en roepen om onafhankelijkheid en steeds wordt NL de grote kolonisator genoemd. de racisten zijn makamba”s, en de YDK zijn heilgen.
  actie geeft reactie…

 6. Hij weet dat de eilanden nooit om kolonisatie hebben gevraagd, dat de slaven nooit om een overtocht hebben gesmeekt en dat de situatie waarin zij zitten geheel op het conto van Nederland is toe te schrijven. […]

  En als zij niet daar waren geweest waren wij ook niet hier.
  Hoogmoed komt voor de val idd. Wilders hoeft SP niet kapot te maken dat doet van Raak zelf. Destructie komt van binnenuit, net als steenpuisten dicht bij de anus.

 7. Heel goede redenatie, het is een manier om ons te verenederen, afkomstig van de ABC en SSS eilanden. Van een PVV en VVD zou men soortgelijke initiaven kunnen verwachten maar dat SP zich hiervoor ook heeft laten gebruiken is een grote telleurstelling. Maar is ook een wake-up call en is ook werk aan de winkel voor de nieuwe te regering van Curaçao. Geen enkele regering heeft tot nu toe echt zijn best gedaan om aan een onafhankelijke staat te werken, waar zij beter dan de bevolking hadden moeten weten dat wij niet welkom zijn in de Koningkrijk der Nederlanden. Mischien zou een eerste stap zijn on onze intelectuelen naar andere gebieden te sturen voor hun studie, zelf zorg te dragen voor onze kust grenzen en gestationeerde mariniers terug te sturen, in één worde onze ‘verantwoordelijkheid’ nemen, maar het meest belangrijkst ons niet en never nooit meer door Nederlanders zo laten vernederen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties