25 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 05:55

Laatste reacties

- Advertentie -

AVC | FAS: Glenn Camelia niet de juiste man voor input aan herziening screeningswet

- Advertentie -

Met aangifte | Dick Drayer

Advocaat Glenn Camelia: een omstreden raadsman, screener en ex-formateur

De screeningswet wordt tegen het licht gehouden en voormalig formateur Glenn Camelia is door de commissie Evaluatie Screeningswet om input gevraagd. Dat blijkt uit een brief van Stella van Rijn, secretaris generaal (SG) van het ministerie van Algemene Zaken aan Camelia. 

De aangifte is in mijn bezit en blijkt ondertekend door FAS, Frente Akshon Sivil, de club die ook en met succes aangifte deed tegen oud-premier Gerrit Schotte.

De burgerbeweging vindt het onacceptabel dat de oud-formateur een rol speelt in de eventuele herziening van de Landsverordening integriteit (kandidaat-) ministers van het wetboek van strafrecht van Curaçao.

Strafbaar

- Advertentie -

FAS is van mening dat Camelia mogelijk strafbaar heeft gehandeld en misdrijven heeft begaan tijdens zijn formatiewerkzaamheden in 2012 en 2013 ten behoeve van de kabinetten Hodge en Asjes I. Maar ook zou Camelia en zijn kantoor, FCW Legal de overheid hebben opgelicht met retainer-opdrachten en aanverwante declaraties. Ik schreef daar eerder al over op deze blog.

De burgerbeweging wil nu dat het Openbaar Ministerie de gemelde zaken in de aangifte grondig gaat bestuderen, nader onderzoek gaat doen om daarna over te gaan tot strafrechtelijke vervolging van Glenn Camelia en eventueel andere betrokkenen.

In de zaak Camelia vs Lichtveld werd geoordeeld dat de kwalificatie ‘louche en onguur advocatenkantoor’ voldoende was onderbouwd | Op de foto George Lichtveld (r) met advocaten Sandra in ‘t Veld en Roel Bijkerk | Persbureau Curacao
Glenn Camelia loopt weg van het gerechtsgebouw na de zaak ‘Lichtveld’| Persbureau

Declareren

Na zijn verkiezingsoverwinning op 19 oktober 2012 had Helmin Wiels aangegeven Glenn Camelia als informateur te wensen. Op dat moment was er volgens FAS binnen verschillende ministeries grote onvrede over de wijze waarop Camelia en zijn kantoor FCW Legal aan retainer-opdrachten was gekomen en over de wijze waarop daaraan invulling gegeven werd.

De onvrede bestond uit het in strijd met de comptabiliteitsregels aangaan van de contracten door de verschillende ministers. Onderzoek van de Algemene Rekenkamer had aangetoond dat verschillende (PS) ministers onbevoegd hebben getekend voor het aangaan van retainer- en advieswerkzaamheden van FCW legal. De onvrede binnen de ministeries tegen FCW Legal zag verder op de bedenkelijke wijze van uitvoering en op het separaat declareren naast de retainer overeenkomst.

Formatie

Glenn Camelia werd desondanks door de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) positief gescreend en als informateur en even later als formateur benoemd. Er waren volgens FAS direct grote vraagtekens naar de rol van Camelia bij de formatie van het kabinet Hodge. De PAR werd buiten de deur gehouden doordat Glenn Sulvaran tot ieders verbazing uit de gele partij stapte en binnen no time steun gaf aan een nieuwe regering met PS signatuur.

Hangende de nieuwe formatie werd Pueblo Soberano partijleider Helmin Wiels op 5 mei 2013 vermoord op het strand van Marie Pampoen. De toenmalig bestuursvoorzitter van de partij, Donny Balentina heeft tegen FAS gezegd dat Helmin Wiels in het formatieproces had aangegeven dat Elmer ‘Kade’ Wilsoe ongeschikt was voor de premierpost. Vooral vanwege zijn scheve schaats gereden in de Bientu -zaak, de vervolging van loterijkoning Robbie Dos Santos.

De positie van Ivar Asjes had Wiels eerder al besproken. Asjes zou voor het premierschap ongeschiktheid zijn, onvoldoende draagvlak hebben binnen de partij en vanwege issues uit het verleden ook niet door de screening komen.

Wiels liet Balentina weten dat hij de voormalige ex-BPD minister Carlos Trinidad als minister-president had voorgedragen. De rest van de Pueblo Soberano ministers en de zittende gevolmachtigde minister zouden blijven zitten. Voormalig gevolmachtigde minister van Curaçao in Nederland, Roderick “Roy” Pieters bevestigt dat tegenover FAS.

Bestuursvoorzitter Balentina werd vervolgens genegeerd door formateur Camelia, die de onderhandelingen vervolgde met Marvelyne Wiels en Ivar Asjes. Deze route werd al duidelijk op de begrafenis van Helmin Wiels. Daar maakte zijn zus Marvelyne bekend dat haar broer Ivar Asjes als premier was voorgedragen en dat haar familie die voordracht steunde.

Laatste brief

2013 04 24 – Brief Helmin Wiels – Ministersposten 24 April 2013 by Black Lion on Scribd

Cruciaal in dit scenario was de brief van 24 april 2013 van Wiels gericht aan formateur Glenn Camelia. De brief kwam pas naar boven na de moord op Wiels. FAS zegt dat er goede redenen zijn om aan te nemen dat de handtekening op die brief vervalst is, dat die niet van Helmin Wiels is.

Op 29 mei 2013 deelden een aantal PS-leden kopieën van die voordrachtsbrief uit aan de pers op Curaçao. daarin stond dat Wiels zijn zus Marvelyne Wiels als gevolmachtigd minister in Den haag wilde, Jaime Cordoba als minister van Sociale Zaken en Ivar Asjes als minister-president.

De briefdatum van 24 april 2013 is volgens FAS opmerkelijk omdat Camelia een deadline had gesteld voor de voordrachten op 22 april. De start van de screening stond gepland op die dag. De brief was bovendien in tegernspraak met wat Wiels besproken had met Donny Balentina.

Aubert Wiels, de broer van Helmin heeft volgens FAS twee handtekening-analyses op de brief losgelaten. Een verricht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Nederland en een door een forensisch instituut in Puerto Rico. De conclusie van beide analyses was dat de handtekening van Helmin Wiels vervalst was. De analyses zouden in het bezit van het Openbaar Ministerie zijn.

Camelia moet volgens FAS geweten hebben dat de brief van 24 april 2013 een vervalsing was. Immers de voordrachten van de coalitiepartners waren 22 april binnengekomen en doorgestuurd naar de VDC voor screening.

Ivar en Marvelyne
Eind mei 2013, zo gaat FAS verder, begonnen geruchten aan te zwellen dat Ivar Asjes niet door de screening zou zijn gekomen. Asjes bood op 1 juni 2013 aan om het resultaat van zijn screeningsrapport openbaar te maken. Asjes’ publieke aanbod werd vrijwel direct in de kiem gesmoord door formateur Camelia, die zich beriep op de screeningswet. In de interpretatie van Camelia mag niemand de gegevens van de screening naar buiten brengen, ook niet als het je eigen screening betreft.

Het Curriculum Vitae van de kersverse gevolmachtigde minister, Marvelyne Wiels, bevatte grote onwaarheden en riepen vragen op over haar screening. Was zij wel gescreend? | Persbureau Curacao

Na de formatie en installatie van het nieuwe kabinet-Asjes ontstond al gauw opnieuw ophef over de screening. Het Curriculum Vitae van de kersverse gevolmachtigde minister, Marvelyne Wiels, bevatte grote onwaarheden en riepen vragen op over haar screening. Was zij wel gescreend?

Aan de Curaçaose pers vertelde Marvelyne tijdens een persconferentie, geflankeerd door Asjes, dat zij door de Nederlandse Veiligheidsdienst AIVD zou zijn gescreend. Dat bleek een leugen, AIVD ontkende.

Ook de screening van de ambtenaar Ivar Asjes als minister-president en de directeur van SMS Curaçao uit de goksector, Stanley Palm als minister van Economische Zaken bleken omstreden. Willens en wetens een kandidaat voordragen die niet gescreend is, is volgens FAS strafbaar.

SMS Curacao directeur Stanley Palm (PAIS) bleek in 2005 een illegale sms-loterijen te hebben aangeboden zonder vergunning. Hij werd echter minister van Economische Zaken en politiek verantwoordelijk voor loterijen toezichthouder FWNK, nadat de veiligheidsdienst VDC en formateur Camelia hem positief hadden gescreend  | Foto Persbureau Curacao

Tenslotte
Voor zover bekend heeft het Openbaar Ministerie nog geen besluit genomen om onderzoek te verrichten of Glenn Camelia te vervolgen. Wel heeft de rechter in een andere zaak geoordeeld dat beschuldigingen geuit door George Lichtveld over het declaratiegedrag van FCW-Legal voldoende feitelijke grondslag heeft. De kwalificatie ‘louche advocatenkantoor’ mocht volgens de rechter gebruikt worden.

Stella van Rijn zou er volgens FAS daarom goed aan doen om Glenn Camelia met enige gereserveerdheid te presenteren en voorlopig even niet van zijn diensten gebruikmaken. Het zou de geloofwaardigheid aantasten van voorstellen die moeten leiden tot een herziene screeningswet.

Wel zo zuiver toch?

Bron: AchterkantVanCuracao

Naschrift KKC

Hier het Antilliaans Dagblad artikel over ex-formateur Glenn Canelia van 26 september 2019: AD | Input Camelia voor evaluatie sreeningswet

2018 04 12 – Aangifte Glen Camelia FCW Legal Met Steple Openbaar Ministerie by Black Lion on Scribd

- Advertentie -

Artikel delen

15 reacties

 1. @Allen:
  Ze kunnen mijn comments weghalen als het ze niet zint….. Maar Obliez…. Jamais!!!!!
  Wie kan Richard “Tricky Dickey” Nixon ooit nog vergeten?

 2. Het gaat steeds beter met Curacrim. Nu laat de regering Ruggehollie al niet integeren figuren zoals Stella van Rijn uit maken of iemand wel of niet integer is, het word tijd dat er eens iemand opstaat die de moed heeft om dat hele curupte zooitje ministers lozers & co uit te r..ien, als de uitslag van mijn arts integer is, maar niet heus, ga ik er voor. Trouwens zeg mijn lidmaatschap bij de PAR direct op, wat een stelletje miskleuners zijn dit op het moment ze lijken wel net zoals de currupte MFK met als leider de beroeps leugenaars Gerrit de Raaf, PIK & holkruiper tuinkabouter Erol Cova.

 3. Kruistochten of niet. Het is de taak van journalisten om met gefundeerde argumenten, dingen aan de kaak te stellen. In dit geval ook weer goed dat een en ander verduidelijkt wordt. Van de plaatselijke journalisten kan en zal je dit verwachten. Zover mij duidelijk is geworden, heeft die mevr van rijn het hele politieke proces in handen en zal het niet integer zijn in stand worden gehouden. Kortom zou ik als Nederland zijnde rughenaat toef luisteren om die van rijn te lozen.

 4. Advocaat Glenn Camelia: een omstreden man
  Alweer zo’n advocaat die de overheid ( lees: burger) probeert te flessen met zijn oplichtpraktijken.

 5. De vraag is, of Glen Camelia niet de bak in moet? Wiels had het altijd over een andere kandidaat als het om de post in Den Haag gaat ook voor de groep die zich van de PS heeft afgesplitst kwam de naam van Marvelyne Wiels als een complete verassing.

 6. Een persoon met een integriteitssmet op zijn blazoen die verbonden is aan een politieke familie met een nog grotere integriteitssmet op het blazoen en partner van een advocatenkantoor die buiten het retainercontract om uren declareert de integriteitswet laten doorlichten.

 7. Het is toch te idioot voor woorden dat Gerrits geisha alias Schottes sloerie door Ruggenaath gevraagd is de portefeuille integriteit over te nemen.

  Er is werkelijk helemaal niets integer aan deze ‘dame’ die als koffiejuffrouw van de aannemersvereniging door Schotte de post van secretaries general kreeg aangeboden als dank voor het feit dat ze helemaal in zijn kont gekropen was en samen met hem en de malloot van een privefotoslaaf Ramsay Soemanta publieke middelen verkwistend de hele wereld over reisde.

  En dan reageren we geschokt als zij de louche Carmelia de screeningswet laat beoordelen?

  Hoe kan deze MFK slet al 1o jaar in Forti zitten?!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -