DolfijnFM | Acht nieuwe besmettingen erbij

Dit weekend zijn er acht nieuwe coronabesmettingen bijgekomen op Curaçao. 993 mensen werden getest, zodat de testratio op 0,8 procent uitkwam. Eén patiënt in het CMC overleed...

DolfijnFM | Man ernstig gewond na val van dak

Een man is zondagochtend ernstig gewond geraakt nadat hij van het dak viel. Dat gebeurde bij een schoolgebouw in Ronde Klip. Uit onderzoek is gebleken dat de man...

DolfijnFM | Milicien trapt bestuurder van zijn scooter

De Marechaussee onderzoekt een incident tussen een burger en een milicien van de Curmil van de kazerne van Suffisant. Afgelopen maandag zou de milicien op de kaya...

PBC | 80.000ste prik vandaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Als alles goed gaat, wordt vandaag de 80.000ste prik gezet. De teller staat daar vanochtend net iets onder. Ruim 44.000 mensen zijn al volledig...

PBC | TUI gaat weer vliegen op Aruba en Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – TUI breidt het aantal vluchten verder uit naar Curaçao en Aruba. Deze week wordt er alleen op donderdag en zaterdag gevlogen. Volgende week wordt dat...

PBC | Bonaire krijgt gouden postzegel van Máxima

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van koningin Máxima geeft FXDC Post een 24-karaats gouden postzegel uit. Als je er een wilt hebben, moet je...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Rendement Caribische student laag

HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Rendement Caribische student laag

De studieresultaten vallen zoals bekend tegen. Ook de uitval is hoog en Caribische studenten switchen vaak.

Den Haag – Studenten uit Sint Maarten doen het in Nederland in het hoger beroepsonderwijs (hbo) het beste. Arubaanse studenten in het wetenschappelijk onderwijs (wo) doen het duidelijk slechter en hun rendement daalt bovendien. Studenten uit Curaçao doen het in het wo juist iets beter.

De Nederlandse minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs verwacht eind dit jaar de resultaten van een onderzoek naar de aansluiting van het onderwijs in het Caribische deel van het Koninkrijk op het Europees-Nederlandse hoger onderwijs.

Uit de onlangs aan de Tweede Kamer gestuurde Monitor beleidsmaatregelen hoger onderwijs blijkt dat het rendement van Caribische studenten in Nederland laag is.

Dit wordt al jaren geconstateerd. Daarom hebben de vier ministers van Onderwijs van het Koninkrijk eerder dit jaar samen opdracht gegeven voor een breed onderzoek naar de ervaringen van Caribische studenten en van de onderwijsinstellingen met die studenten. Ze willen weten wat de oorzaken zijn van het lage rendement van de Caribische studenten. In januari 2021 bespreken de ministers de resultaten van het onderzoek.

In de monitor staat dat er jaarlijks 800 tot 1.000 studenten met een Caribische vooropleiding naar Nederland gaan voor een hbo- of wo-studie. De meeste studenten komen uit Curaçao en Aruba en het aantal studenten vertoont een licht stijgende trend.

De studieresultaten vallen zoals bekend tegen. Ook de uitval is hoog en Caribische studenten switchen vaak. Dat gebeurt vaak tijdens of na het eerste studiejaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

 1. @ AJW,

  Dus je hebt net 6 jaar VWO achter de rug, maar Nederlands heeft niet je aandacht ? En vervolgens wil je gaan studeren in Nederland ? Dat zit er toch wel een steekje los.

  Een aantal jaren geleden bleek dat de eindexamens hier voor velen onhaalbaar waren, dus wat deed men ? Men verlaagde de eisen ! Gevolg ? Iedereen heeft nu een achterstand wanneer ze in Nederland willen gaan studeren. Hoe dom kun je zijn ?

  En voorbereiden op een studentenleven ?
  How about gewoon eigen verantwoordelijkheid nemen en niet je gaan verschuilen achter het eeuwige: ‘ik wist het niet’.
  Ja, je bent ver van huis, maar dat is iedereen. De meeste studenten gaan alleen naar huis om de was te laten doen en de rest van het weekend zitten ze in de kroeg. Ze zitten echt niet bij vader en moeder op schoot in het weekend. De meesten zijn blij dat ze weg zijn uit het ouderlijk huis.

  Het valt mij op dat velen op het eiland nog gewoon echt kinderen zijn wanneer ze naar Nederland gaan om te studeren. Totaal niet zelfstandig, ook niet assertief, het moet ze allemaal op een presenteerblaadje worden aangereikt. Zo werkt de echte wereld helaas niet.
  Oftewel, het schort, zoals zo vaak aan mentaliteit en doorzettingsvermogen. Maar dat ontbreekt bij een groot deel van de bevolking. Wanneer het even fout gaat kijken velen om zich heen, hopend dat er iemand is die hen kan komen helpen. Zelfredzaamheid bestaat hier vrijwel niet. Dat is een gebrek in de opvoeding, een mentaal probleem.

  Alle ouders, die hun kinderen graag naar Nederland willen sturen doen er daarom goed aan om hun kinderen wat harder op te voeden. Maar geen watjes van je kinderen, vertel ze gewoon de waarheid en leer ze op eigen poten te staan. Zo moeilijk is dat nu ook weer niet. Geloof niet dat er ooit iemand is overleden omdat hij of zij moest gaan studeren.

 2. De eerste maanden in het wo zijn van enorm belang voor het welslagen van een studie. Het zijn net die cruciale maanden, die de meeste problemen oproepen voor een groot aantal studenten, omdat ze naar mijn mening onvoldoende zijn voorbereid op deze periode, ondanks de voorlichting en introductie activiteiten, die door de scholen en verdere organisaties worden georganiseerd. Een “kind” wordt uit zijn vertrouwde omgeving overgeplaatst naar een volstrekt onbekende omgeving en moet daar meteen presteren, zonder hulp en bijstand van familie en bekenden. Niet te vergelijken met de Nederlandse kinderen, die weliswaar ook in een enigszins vreemde omgeving terecht komen, maar zich niet op zoveel manieren en terreinen moeten aanpassen. Het zou daarom beter zijn als de kinderen uit het Caribisch gebied, die een vervolg studie in het buitenland willen gaan en kunnen volgen, een half jaar na hun eindexamen op het eigen eiland te laten blijven en daar de mogelijkheid te bieden om de taal [talen] waarmee ze te maken krijgen te kunnen trainen. En de ervaring te kunnen opdoen zichzelf te kunnen verzorgen en voeden. Leren organiseren van hun huishouden, gelden, tijd voor studie en andere activiteiten. Kortom een reeks van zaken, die voorwaarde zijn voor het overleven in een situatie, die grotendeels afwijkt van het beschermde en verzorgde bestaan, van wat ze op hun eiland in hun eigen culturele omgeving gewend zijn. Bovendien kunnen ze onder begeleiding kennis maken met de leerstof, waarmee ze in het eerste jaar zullen worden geconfronteerd. Vervolgens kunnen ze in een vroeg stadium naar het land van de studie vertrekken om woonruimte te zoeken en ervaring op te doen met de cultuur, gewoonten, en alle overige van de eigen ervaring afwijkende aspecten, die van belang zijn om zo snel en gemakkelijk mogelijk zich aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden, waarbij ondersteuning wordt gegeven, door de ter plaatse aanwezige begeleiding. Het is niet het gebrek aan intellectuele capaciteiten, die een rol spelen, maar de veranderende leefomstandigheden en veelal gevoelens van heimwee en een zekere opgedrongen minderwaardigheid, die zwaarder wegen in het falen. En dit falen kost veel meer dan het extra jaar van voorbereiding. Dit is slechts een klein deel van mijn concept voor de verbetering van de bestaande situatie.

 3. De oorzaak?

  Combinatie van dj Doran domheid en Menki Rojer luiheid.

  En het feit dat je in Nederland, in tegenstelling tot bij de UoC/UNA, geen punten krijgt voor aanwezigheid in de lessen.

  Te idioot voor woorden. Als je punten wilt voor aanwezigheid moet je naar de kerk.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties