29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 21:55

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Consul-generaal VS: Waarheid basis gezonde democratie

‘Meningen zijn geen feiten’

Willemstad – Dat een land wordt geregeerd op basis van democratische principes is geen vanzelfsprekendheid. Maar de wortels van een democratie kunnen alleen gezond blijven als die zijn geplant in een voedingsbodem van waarheid.

Dat is een van de lessen die Allen Greenberg, consul-generaal van de Verenigde Staten (VS), heeft geleerd van de rellen bij het Capitool in Washington, waar zowel de Amerikaanse Senaat als het Huis van Afgevaardigden is ondergebracht.
Gisteren was de inauguratie van Joe Biden als de nieuwe president van de VS. Daarmee komt de macht in handen van de Democratische Partij. Of de benoeming van Biden gevolgen heeft voor Curaçao, is nog moeilijk te zeggen. ,,Dat zullen we de komende weken gaan zien”, laat woordvoerder Willem Remie desgevraagd weten. ,,We verwachten weinig veranderingen, maar elke regering heeft zijn eigen prioriteiten.”

Zoals bekend ging daaraan een roerige tijd vooraf waarin president Donald Trump en een groot deel van zijn Republikeinse achterban de verkiezingsuitslag frauduleus noemden en de uitslag weigerden te accepteren. De onvrede onder een harde kern van de Trump-aanhangers kwam op 6 januari tot een voorlopig hoogtepunt met de bestorming van het Capitool. Tijdens de vernielingen en plunderingen vielen er vijf doden. Greenberg zegt dat hij geschokt was na het zien van de beelden en ‘zeer bezorgd over wat er gebeurd is met de democratie in Amerika’. ,,Protesteren is een legitieme vorm om in een democratie verandering teweeg te brengen, maar het is het meest effectief als het vreedzaam gebeurt.”

- Advertentie -

In een persbericht benadrukt de consul-generaal en ‘Chief of Mission to the Dutch Caribbean’, dat waarheidsvinding de basis is voor een gezonde democratie. Daar ligt een taak voor de media. ,,We hebben een vrije en levendige pers nodig om naar de feiten te zoeken en die zonder angst te presenteren.” Alhoewel de mening van een ander gerespecteerd moet worden, ‘zijn meningen geen feiten en we moeten weten wat het verschil is’.

Om te overleven moet een democratie kunnen steunen op een volledig onafhankelijke rechterlijke en volledig onafhankelijke wetgevende tak. ,,Rechters die hun positie hebben verdiend op basis van een master in de rechten en niet vanwege hun loyaliteit aan een partijkoers.” Greenberg noemt als voorbeeld van dergelijke onafhankelijke rechtspraak de herhaaldelijke bevestigingen in de rechtszaal dat de resultaten van de verkiezingen in november 2020 betrouwbaar waren.

Ook de wetgevende poot van de democratie moet uitstijgen boven partijpolitiek. Dat draagt bij aan noodzakelijke en deugdelijke ‘checks and balances’ wat betreft de macht van de president van het land. Greenberg noemt als recent voorbeeld een Republikeins Congreslid dat na het oproer van zes januari opriep tot het afleggen van verantwoording. Meerdere Republikeinen volgden zijn stap om ‘over de partijgrenzen te stappen’ en het voorstel van de Democraten voor een afzettingsprocedure (impeachment) van president Trump te steunen, aldus Greenberg. Maar de belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij de bevolking.

,,Wij hebben allemaal een eigen verplichting om dit waardevolle experiment van de mensheid dat democratie heet, te verzorgen en te ondersteunen.” De consul-generaal noemt je laten informeren, verantwoord stemmen en de zorg voor de democratie vertalen in acties ‘op jouw eigen manier’.

- Advertisement -

Rhuggenaath feliciteert Biden en Harris
,,Namens het volk en de regering van Curaçao wil ik de nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika, de heer Joe Biden, en de nieuwe vicepresident van de Verenigde Staten, mevrouw Kamala Harris, van harte feliciteren. Curaçao en de VS hebben jarenlang een sterk partnerschap gestimuleerd over veel onderwerpen als stabiliteit en vrede in de regio, investeringen en het opbouwen van veerkracht. Tijdens de pandemie is deze band sterker geworden en ik kan niet genoeg benadrukken hoe enthousiast we zijn om onze samenwerking voort te zetten. We zijn misschien een klein eiland, maar we zijn veerkrachtig, omdat we weten hoe we onze strijd moeten winnen. De mensen van Curaçao zouden vereerd zijn u beiden op het eiland te mogen verwelkomen en de grote geschiedenis tussen Curaçao en de VS met u te delen. We kijken ernaar uit om verder te werken aan de verschillende onderwerpen die ons verbinden en ook om in de nabije toekomst een uitgebreidere samenwerking te verkennen”, aldus premier Eugene Rhuggenaath.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -