AntilliaansDagblad | Avondklok weer ingevoerd op Aruba

Premier van Aruba Evelyne Wever Croes ‘Vier nieuwjaar zonder spijt achteraf’ | Antilliaans Dagblad

Oranjestad – Minister-president Evelyn Wever-Croes is zwaar teleurgesteld over de oplopende coronacijfers.
Ze maant de bevolking om het begin van 2021 terughoudend te vieren. Ze vreest dat Aruba anders medio januari met de derde coronagolf wordt geconfronteerd.
De regering heeft nieuwe maatregelen afgekondigd, waaronder een avondklok, maar Wever-Croes houdt de bevolking voor dat de strijd tegen Covid-19 vooral te maken heeft met gedrag.

,,Natuurlijk mogen families nog bezoek ontvangen. Doe dat echter met mate. Alleen als er ruimte is voor sociale afstand, mogen er maximaal tien mensen binnen zijn. Voor buiten geldt een maximum van 25 mensen, mits daar plaats voor is.”

Ze waarschuwt dat de politie de bevoegdheid heeft om op te treden tegen familiefeesten waar de coronaregels worden geschonden.

Over de traditionele dande zegt ze: ,,Met die traditie zijn we opgegroeid. Helaas is het enorm riskant als muzikanten van huis naar huis gaan. Ze kunnen onderweg het virus oppakken en het over veel families verspreiden. Zo kan een dandegroep een super spreader worden. We kunnen dit dus niet toestaan.” Ze adviseert de bevolking om naar dande te luisteren via de radio of sociale media. ,,Wat we niet willen is dat dande dit jaar ongeluk brengt, in plaats van geluk.”
De regering heeft besloten om strengere maatregen te treffen om de opmars van Covid-19 te stoppen. Omdat tijdens de kerstdagen onvoldoende rekening werd gehouden met wat wel en niet mag, is besloten de regels aan te scherpen met ingang van 30 december.

De avondklok wordt weer ingevoerd. Tussen 23.00 en 5.00 uur mogen mensen niet op straat zijn. Uitzondering is oudjaarsavond, 31 december. In verband met het traditionele vuurwerk gaat de avondklok in de nieuwjaarsnacht pas om 2.00 uur in.

Evenementen met livemuziek of dj’s mogen niet. Dansen is verboden. In restaurants mogen binnen muzikanten spelen, maar met hooguit drie. Voor restaurants geldt dat binnen maximaal acht mensen aan een tafel mogen zitten en buiten tien. Alle gasten moeten blijven zitten en de wachtrij voor een tafel mag uit hooguit vijf mensen bestaan.

Voor alle bedrijven geldt een sluitingstijd van 22.00 uur, behalve voor hotels.
Ten aanzien van pagara’s geldt dat die op 31 december alleen overdag mogen worden afgestoken, van 12.00 tot 15.00 uur. Daarbij mogen geen groepen mensen aanwezig zijn.

Voor feestjes thuis geldt dat binnen maximaal tien mensen aanwezig mogen zijn en buiten maximaal 25. Daarbij geldt dat er voldoende ruimte moet zijn om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Ook gelden alle andere coronaregels.

De politie heeft instructies om streng te handhaven en bij overtredingen boetes uit te schrijven. Bedrijven die op een overtreding worden betrapt, moeten rekening houden met sluiting voor de duur van enkele dagen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *