27 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Zorgen over interne integriteit Staten

HomeMediaAmigoe | Zorgen over interne integriteit Staten

David Dick: Situatie onaanvaardbaar

David Dick: Situatie onaanvaardbaar
Zorgen over interne integriteit Staten. David Dick: Situatie onaanvaardbaar

WILLEMSTAD — De Staten van Curaçao worstelen met een intern integriteitsvraagstuk, terwijl dit hoogste democratisch orgaan van het land zich buigt over een integriteitonderzoek bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

De fracties van de PAR en Pais hebben al duidelijk aangegeven het niet correct te vinden dat parlementariërs die officieel verdachten zijn, de president-directeur van CBCS ervan betichten een dief te zijn zonder dat er een aanklacht tegen hem is ingediend.

Ook oud-Statenlid, -Eilandsraadslid, -minister en –gedeputeerde voor de PAR, David Dick, vindt deze situatie onaanvaardbaar. Dick, die op persoonlijke titel zijn uitspraken doet, vindt het niet kunnen dat de Staten het nalaten om de eigen leden te onderzoeken op hun integriteit en functioneren, maar wel debatteren over de integriteit van anderen.

Het zijn de oppositiefracties van MFK en MAN in de Staten die een openbare vergadering hebben aangevraagd om de regering te instrueren om een integriteitsonderzoek uit te voeren naar de top van de CBCS.

Het verzoek van de twee fracties volgt op een openbare vergadering van de Staten van vorige week maandag, waarin werd stilgestaan bij het rapport van PricewaterhouseCoopers Advisory (PwC) over de CBCS. In dit rapport wordt onder meer aanbevolen om een integriteitsonderzoek uit te voeren.

Het integriteitsonderzoek zal zich moeten richten op leden van de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van de CBCS. Namens de PAR zei Statenlid Armin Konket vorige week al dat de PAR niet blij is met het feit dat er parlementariërs zijn die president-directeur Emsley Tromp beschuldigen van zaken die niet eens bij het Openbaar Ministerie zijn aangegeven.

De PAR neemt hier dan ook afstand van. Fractievoorzitter van Pais, Alex Rosaria, zei het onacceptabel te vinden dat er parlementariërs zijn die zelf officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld (Gerrit Schotte, red) en anderen ervan betichten een boef te zijn.

Pais staat wel achter de uitvoering van de aanbevelingen van het PwC-rapport. Dick zegt dat het overduidelijk is dat er tijdens de regeerperiode van kabinet-Schotte beslissingen zijn genomen bij overheidsnv’s zoals Aqualectra en Refineria di Kòrsou, die niet gunstig zijn voor deze bedrijven en de gemeenschap in het algemeen.

De problemen van vandaag bij Aqualectra met onder meer stakende werknemers, zijn volgens Dick een gevolg van de acties uit die regeerperiode.

Civiele enquête

“Omdat zowel de regering als het parlement in het verleden heeft verzuimd om dit aan de kaak te stellen, is dit door een burgerinitiatief wel gedaan, middels een klacht die bij het Openbaar Ministerie is ingediend. Het OM heeft vervolgens de zaak aanhangig gemaakt bij het gerecht en die wees het verzoek tot het houden van een civiele enquête toe.”

Voor de enquête is een bedrag van 50.000 gulden beschikbaar gesteld. Volgens Dick weet iedereen dat dit budget niet genoeg is voor een dergelijk onderzoek bij de overheids-nv’s.

“Kijk maar naar alle andere onderzoeken die plaatsvinden en hoeveel geld hierin gaat zitten.”

Hiermee doelt Dick onder andere op de onderzoeken naar de moord op politicus Helmin Wiels en het onderzoek naar vermeende witwaspraktijken en fraude waarbij MFK-leider Gerrit Schotte een verdachte is.

Doordat noch de Staten noch de overheid hun verantwoordelijkheid hebben genomen in het onderzoek naar het reilen en zeilen bij overhheids-nv’s, dreigt het ‘momentum’ verloren te gaan, zegt Dick.

“Het duurt te lang en de mensen raken vermoeid.”

Maar belangrijker nog, aldus Dick, de Staten gaan discussiëren over integriteit van anderen terwijl de integriteit van huidige Statenleden niet wordt aangepakt middels het onderzoek naar de overheids-nv’s.

“Hoe is het mogelijk dat de Staten zich buigen over een onderzoek van anderen terwijl ze niet naar de integriteit van de eigen leden kijken.”

Dick hoopt dat de Staten of de minister van Justitie alsnog meer interesse gaan tonen in de civiele enquête die gaande is en er alles aan gaan doen opdat er genoeg financiële middelen vrijkomen om dit onderzoek af te ronden binnen afzienbare tijd.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Kortom een grote bende waar echt de bezem doorheen gehaald moet worden.
  Deze subjecten zitten in de staten bij de gratie van de belastingbetaler en zijn eigenlijk nergens anders geschikt voor.

 2. Op de foto zijn er minmaal de helft zware criminelen verbonden aan de maffia.
  Wanneer gaat NL een keer ingrijpen???
  de helft van deze maffiaclub moet in de gevangenis terecht komen.
  maar hier is de rechterlijke macht een fluuitje van een cent.
  Totaal niets waard…..
  corruptie bij het OM/Politie/Rechters en ratadvokaten….
  daarom kunnen deze maffia gewoon door gaan met de belangrijke meneer en mevrouw uithangen.
  Een bananenrepubliek waardig…

 3. Schotte herhaald veroordeeld voor fraude en nu verdachte in een witwas annex moordzaak.

  Constantia meermaals veroordeeld voor winkeldiefstallen en voor meineed toen ze loog over het feit dat ze haar broer in haar dienstauto over het hele eiland liet rijden nadat hij met die auto een ongeluk veroorzaakt had.

  Thode, verdachte in een afluisterzaak, vader van een groot drugscrimineel en broer van een smokkelaar van autoonderdelen in overheidsdienst.

  Niet toevallig allemaal MFK, al kunnen we er ook Cooper (MAN) aan toevoegen die niet door de oorspronkelijke screening kwam voordat ons MAVO3 onderdeurtje zich ermee ging bemoeien.

  PS is met Wilsoe (de laffe loopjongen van dos Santos), notoir foutparkeerder die zijn aan een ernstige stoornis lijdende en volstrekt ongeschikte zoon aan een baantje hielp bij het Curacaohuis van Fraudelyne Wiels, ook alles behalve schoon.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties