30 C
Willemstad
• zaterdag 23 september 2023

PBC | Postuum erepenning voor Jan Zwartendijk: de man die duizenden joodse levens redde met Curaçaose visa

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Demissionair premier Mark Rutte heeft afgelopen donderdag een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in goud uitgereikt aan de nabestaanden van Jan Zwartendijk. Zwartendijk, voormalig Philips-directeur...

PBC | Afvalkoningin Frouwkje Smit maakt Haute Couture uit Nederlands en Curaçaos’ afval

Persbureau Curacao AMSTERDAM – Kunstenaar Frouwkje Smit transformeert weggegooid afval in koninklijke Haute Couture. Als de Afvalkoningin gebruikt ze versleten paraplu’s, plastic zakken en meer om niet alleen...

ParadiseFM | Curaçao gezakt op Fifa ranglijst

Het Curaçaos voetbalelftal is gezakt op de Fifa ranking. Daar staat het nu op de 90e plaats. De selectie van interim-bondscoach verloor deze maand nog twee wedstrijden...

ParadiseFM | Kunneman weg bij VanEps

De bekende advocaat Frank Kunneman is zijn eigen kantoor begonnen. Dat meldt het Antilliaans Dagblad. Kunneman is na bijna een kwart eeuw niet langer werkzaam bij VanEps....

NTR | Jongeren helpen mee met koraalherstel

  Melissa Stamper Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) wil het koraal op Aruba herstellen. Hiervoor worden de komende tijd 400 kunstrifstructuren in beschermde mariene gebieden geplaatst om meer onderwaterleven...

CC | Public Prosecution Service confirms ongoing criminal investigation into Ennia

WILLEMSTAD - The Public Prosecution Service has initiated a criminal investigation into the insurance company Ennia and individuals affiliated with Ennia. The report filed by the Central Bank...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Wetten op ‘negatieve lijst’ wel van kracht

HomeMediaAmigoe | Wetten op ‘negatieve lijst’ wel van kracht
Wetten op ‘negatieve lijst’ wel van kracht
Wetten op ‘negatieve lijst’ wel van kracht

WILLEMSTAD — Het Hooggerechtshof heeft op 20 november jl. een onherroepelijk vonnis uitgebracht, dat stelt dat wetten die vóór 10-10-‘10 de status van eilandverordening hebben gekregen, maar op de ‘negatieve lijst’ zijn geplaatst (en dus geacht worden niet meer van kracht te zijn), nog altijd van kracht zijn.

Dit meldt het Bureau Ombudsman in zijn maandblad van november.

Het feit dat deze wetten op de negatieve lijst staan, betekent dus niet dat ze niet meer van kracht zijn. Het Hooggerechtshof concludeerde dat als gevolg van dit misverstand de betreffende eilandverordeningen niet meer door de regering worden gehandhaafd in de praktijk, maar dat die nog wel van kracht zijn.

Norberto Ribeiro, directeur van Wetgeving en Juridische Zaken, benadrukte dat het vonnis niet ‘voor alle wetten’ op de negatieve lijst gelden, en dat hier meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Het Bureau Ombudsman hoopt ook dat de regering het huidige justitiële kader goed evalueert, om zo wettelijk gegronde beslissingen te kunnen nemen. PAR-partijleider Zita Jesus- Leito, die vijf jaar geleden als gedeputeerde betrokken was bij de overgangsregeling, stelt nog niet de kans te hebben gekregen zich te verdiepen in deze uitspraak. Daarom wilde zij ook geen commentaar hierover geven.

Het vonnis waar het Bureau Ombudsman naar verwijst (dat specifiek over de voortzetting van de werkzaamheden van de Pain Clinic ging, red.), stelt dat er ‘ten onrechte’ is overwogen dat de ‘Landsverordening Inspectie niet in Curaçao van kracht is’.

Het vonnis stelt verder dat de landsverordening weliswaar is opgenomen in ‘de bij de Lv AOWB behorende bijlage A’ (de negatieve lijst, red.), maar dat voorafgaand aan 10 oktober 2010 deze landsverordening de status van eilandverordening heeft verkregen. De eilandverordening is vervolgens van kracht gebleven en heeft de status van landsverordening van Curaçao verkregen.

Er zou dan voor alle verordeningen die voor 10-10-‘10 de status van eilandverordening hebben verkregen, naar dit vonnis verwezen kunnen worden.

De ‘negatieve lijst’ maakt onderdeel uit van de Landsverordening Algemene Overgangsregeling Wetgeving (Lv AOWB) en Bestuur van het land Curaçao, en had als doel om aan te geven welke wetten toen prioriteit hadden om per 10-10-‘10 van kracht te worden en welke niet meer van toepassing waren of konden wachten.

Later bleek dat veel wetten die op de lijst werden geplaatst echter wel van belang waren voor de justitiële wereld op Curaçao.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties