29 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Wetsvoorstel aanpassing eisen getinte ruiten

HomeMediaAmigoe | Wetsvoorstel aanpassing eisen getinte ruiten
Ingediend door PNP-leider Humprey Davelaar
Ingediend door PNP-leider Humprey Davelaar

WILLEMSTAD — Humphrey Davelaar, Statenlid en leider van de politieke partij PNP, heeft gisteren een voorstel voor een wetswijziging ingediend. Het gaat om een wijziging van de Wegenverkeersverordening Curaçao 2000 (A.B. 2000 no.54), specifiek het aanpassen van de wet voor donker getinte autoruiten.

Dat laat de politicus weten.

De wetsvoorstel houdt in dat de lichtdoorlaatbaarheidsnorm voor voorzijruiten, waar momenteel een norm van 70 procent voor geldt, verlaagd wordt naar 35 procent.

Davelaar meent dat de wetswijziging zal helpen bij de instandhouding van de volksgezondheid. In het wetsvoorstel staat dat blootstelling aan ultraviolet-stralen (UV) schadelijk is voor de huid en ogen.

Het aanbrengen van de film zorgt voor een blokkering van 99 procent van de stralen: een ‘uitkomst’ voor personen met bijvoorbeeld een huidziekte. Het vermindert ook het risico op huidkanker op een ‘betrouwbare manier’. Davelaar stelt dat het nu zo is dat mensen die last hebben van de UV ontheffing moeten vragen van de wet.

“Maar moeten mensen dan wachten totdat ze huidkanker krijgen om een ontheffing voor getinte voorzijruiten te krijgen? Het wordt nu door specialisten aangeraden om zonnebrandcrème in de open lucht aan te brengen als bescherming tegen de schadelijke UV-stralen”,

aldus het Statenlid. En:

“Wij moeten ook preventief te werk gaan.”

Volgens Davelaar heeft het aanbrengen van de film ook voordelen voor de criminaliteitsbestrijding op Curaçao. Hij stelt dat criminelen niet zo snel in een auto in zullen breken als niet zichtbaar is wat men in de auto heeft liggen. Als er onverhoopt wel wordt ingebroken in de auto vangt de folie de scherven op. Daarnaast heeft het aanbrengen van de film een economisch voordeel voor een auto-eigenaar.

“De binnenkant van de auto krijgt niet zoveel schade door de zon”, aldus Davelaar.

Ook zou het andere voordelen hebben: de airco hoeft minder gebruikt te worden daar er sprake zal zijn van temperatuurverlaging. Het brandstofverbruik zal dan minder zijn.

Vooralsnog is het op Curaçao toegestaan om ‘enig materiaal aan, op of tegen de voorzijruiten te hechten, te plakken of aan te brengen, met dien verstande dat een lichtdoorlaatbaarheidsnorm van 70 procent wordt gehandhaafd’. Wel is het verboden om materiaal op de voorruit aan te brengen of om spiegelend, reflecterend of verblindend materiaal op de voorzijruiten, de achteren de achterzijruiten aan te brengen.

Davelaar hoopt dat de wijziging binnenkort behandeld en aangenomen zal worden door het parlement.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. “Davelaar meent dat de wetswijziging zal helpen bij de instandhouding van de volksgezondheid. In het wetsvoorstel staat dat blootstelling aan ultraviolet-stralen (UV) schadelijk is voor de huid en ogen.”

  Davelaar heeft groot gelijk. Iedere vorm van blootstelling aan het zonlicht – UV – is zéér schadelijk. De aanmaak van vitamine D weegt niet op tegen de kans op kanker. Dat bij een eventuele wetswijziging ook minder scherven van ingeslagen ruiten op de openbare weg komen, vind ik ook erg positief. Inbrekers van auto’s zullen dit ook appreciëren, zij kunnen nu ook geruislozer “aan de slag” gaan.

  In het kader: “verbeter de wereld, begin bij Curaçao” zou ik de heer Davelaar aanraden om ook een wetsvoorstel in te dienen dat lopen, liggen, zitten en staan in zon verbiedt. De wetstekst, sanctie en handhaving kan simpel zijn: “Hij die zich in de zon begeeft wordt onmiddellijk gestraft met huidkanker”

  Zet hem op, Davelaar. En als mensen zeggen dat een IQ hebt, gelijk aan je schoenmaat: dát is niet je eigen schuld. Troost je met de gedachte dat je eigen voeten niet hebt geschapen!

 2. Wat een kul-argumenten van die Davelaar. Hoe verzin je het? Niet geblindeerde voor- en voorzij ruiten heeft vooral te maken met verkeersveiligheid. Nu kan je zien in welke richting de bestuurder van het andere voertuig kijkt en of hij jou mogelijkerwijs heeft opgemerkt. Maar ja, verkeersveiligheid heeft op dit eiland nu eenmaal een lage prioriteit. Richtingaanwijzers worden niet gebruikt. Door rood rijden en telefoneren achter het stuur zijn gemeengoed.

 3. we hebben niet voor niks deze landsverordering genomen dat de auto’s niet geblindeerd mogen zijn. E.e.a. had te maken met criminaliteit.
  Nu kan ik me voorstellen , helemaal de recente ontwikkelingen dat criminelen graag niet herkenbaar rondrijden, voordat je het weet schieten ze. Ook de ciminelen die willen schieten hebben liever niet dat de personen waar ze op willen schieten het al zien voordat de trekker word over gehaald. De PNP is nog zo slecht niet , deze zorgen ervoor dat er een natuurlijke opruiming komt.
  Voor de politie die altijd een risico analyse moet doen welke auto ze willen controleren is het ook makkelijker, geblindeerd wil zeggen verdacht.
  Dus laten we als eerbare burgers dit afspreken, wij blinderen niet hij/zij die blinddeerd is een crimineel

 4. Heel handig voor een crimineel want niemand kan zien dat hij een wapen of drugs in de auto heeft en je kan lekker rommelen met je byside in de auto want niemand kijkt naar buiten. Maar hoe zit het dan met mensen die in en tuin werken en op straat? Die mogen wel kanker krijgen?

 5. Dit is een goed voorbeeld van het niveau van de politiek op Curaçao. Er is nog zoveel niet geregeld op Curaçao maar waar zouden we ons druk over moeten maken? Donkerder ruiten natuurlijk!

 6. Deze arme stakker heeft een IQ zo groot als zijn schoenmaat en dan heeft hij nog geluk dat hij grote voeten heeft. Als dit het niveau is van de politici op Curaçao, dan kan er ook niets van terecht komen. Ik ben blij dat ik deze klip vorig jaar heb verlaten. Veel succes.

 7. Huidkanker? En waar blijven de wetten tegen milieuverontreiniging? Of wordt de PNP ook door Isla / PDVSA’s kankerfabriek gesponsord?

 8. Zo’n dom verhaal had ik nu echt van die slemiel van een Godett verwacht om te denken hier mee politie voordeel mee te zaaien, wand dit stomme verhaal kan alleen van een of andere stakker in de mist komen zou ik zeggen.

 9. Het was mij niet bekend dat het volk van Curacao het grootste deel van de dag doorbrengt achter een zijruit van een auto, en daarmee de gezondheid schade toebrengt. .
  Dit is de grootst mogelijke onzin, die de veiligheid van het verkeer verder in gevaar brengt. Een opsteker voor criminele elementen die niet langer herkenbaar in beeld komen als ze vluchten na een atrako of ander misdrijf.
  Jammer dat een politieke partij met dit soort onzin de krant opzoekt.

 10. Zelden zo een onzin voorstel gelezen, Ruiten donkerder maken om huidkanker te voorkomen? UV stralen worden voor 99% niet doorgelaten? De auto is koeler aan de binnenkant? Er zal niet zo snel worden ingebroken? Waar haalt deze man dit soort nonsens vandaan? Of heeft hij een familielid die in deze branche zit en klanten wil hebben.
  De polite denkt in andere termen, die willen gewoon graag weten wie, en hoeveel personen er in en auto zitten en zouden graag deze handel het liefst helemaal niet zien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties