28 C
Willemstad
• zondag 28 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vos: ‘Gouverneur houdt 80/20-wet tegen’

HomeMediaAmigoe | Vos: ‘Gouverneur houdt 80/20-wet tegen’
‘Gouverneur houdt 80/20-wet tegen’
Tico Vos: ‘Gouverneur houdt 80/20-wet tegen’

WILLEMSTAD — De gouverneur van Curaçao, in haar rol als vertegenwoordiger van Nederland op Curaçao, houdt de (publicatie van de) 80/20-regeling tegen. Dat stelt Tico Vos in een analyse van de regeling.

Hij is woordvoerder van het ministerie van Onderwijs, Cultuur, Wetenschap en Sport, dat valt onder minister Irene Dick (PS). Haar partij is initiatiefnemer van de regeling. Vos stelt op persoonlijke titel de analyse te hebben gedaan.

De Amigoe heeft vanochtend geprobeerd in contact te komen met de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw) Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS), die de wet heeft ingediend. Helaas was zij niet bereikbaar om vragen over de status van deze controversiële wet te beantwoorden. Het is de vraag of de wet voor de verkiezingen van 30 september nog gepubliceerd zal worden. Velen zijn van mening dat de wet discriminerend op basis van nationaliteit is. Hoogleraar staatsrecht en staatkundige vernieuwing aan de University of Curaçao (UoC) Arjen van Rijn suggereerde onlangs ook in een opinie in het Antilliaans Dagblad ‘om na te gaan of er in de nieuw te kiezen Staten nog wel een draagvlak bestaat voor de 80/20-regeling en zo ja, wat er nodig is om die regeling alsnog discriminatieverbod-proof te maken’.

Regio

Vos stelt na onderzoek te hebben gedaan ontdekt te hebben dat diverse landen in de regio soortgelijke regelingen hebben ingezet om hun lokale arbeidsmarkt te beschermen. Hij is van mening dat een land dat in ontwikkeling is, waarvan de economie geactiveerd dient te worden en waarbij sociale stabiliteit gecreëerd moet worden, het zich niet meer kan veroorloven dat vreemdelingen ‘banen die het land creëert, innemen’.

Volgens Vos hebben Honduras, Guatemala, Mexico, El Salvador, Panama, Nicaragua en Costa Rica een 90/10-formule ingezet. “Er wordt een nationale verantwoordelijkheid op het volk, de regering en lokale ondernemers gezet om op hun arbeidsbehoefte te anticiperen en deze te plannen. Zo wordt het onderwijstraject ook precies gekoppeld aan de arbeidsmarkt. Deze wet verstoort de economische ontwikkeling of toerisme niet. Het toerisme in Costa Rica en Mexico is bloeiend”, aldus Vos. Volgens hem bestaat er een ‘Nederlandse agenda’ om deze ‘belangrijke wet’ tegen te houden.

Volgens Vos past Chili een 85/15-formule toe en hebben ook de Bahama’s, Trinidad & Tobago en Barbados maatregelen ingezet om te garanderen dat ingezetenen in aanmerking komen voor banen. “Zelfs als er een tijdelijke werkvergunning wordt afgegeven aan een vreemdeling omdat er geen lokale arbeiders geschikt waren voor de baan, is de werkgever verplicht om gedurende die periode een lokale persoon in te werken om de betreffende baan uiteindelijk over te nemen”, stelt Vos. Ook de invoering van de 80/20-regeling in de Dominicaanse Republiek is volgens hem gerechtvaardigd.

Productieve arbeiders

Vos stelt verder dat werknemers aan de andere kant een ‘mind shift’ moeten maken om productief te zijn voor zichzelf en voor hun werkgever: “Alleen dan zullen we een beter land ontwikkelen. Er is geen tijd om je zogenaamd ziek te melden en om een clandestiene bijbaan te hebben.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

6 reacties

  1. Men moet de woorden van Tico Vos niet serieus nemen. Wie is die man. Begrijp toch niet waarom ze deze figuur als woordvoerder hebben aangenomen. Betweter.

  2. Sinds wanneer houdt een ambtenaar zich bezig met het bedrijven van partij politiek ?
    Het beschuldigen van Nederland, door een ambtenaar, is een zeer ernstige zaak. Een politiek verantwoordelijke zou dat kunnen doen, doch een ambtenaar hoort zich daar ver van te houden.

  3. ik ga er van uit dat de Hr Vos goed zit met zijn cijfers en de facts heeft onderzocht.
    Alleen er is 1 ding die hij heeft vergeten te melden dit zij landen en onafhankelijk. Wij kunnen het ook wel doen, alleen dan moeten we eerst een andere stap doen gaan voor onafhankelijkheid.
    Vervelende is dan dat we dan wel de 80-20% regeling krijgen alleen we komen geen enkel ander land in zonder visum en we zijn dan slechts op bezoek.g we lid zijn van
    Zolang we lid zijn van het Koninkrijk moeten we aan de regels houden, de Hr Vos kan veel zeggen en de GVC aanvalleen Maar de GVC houdt zich alleen aan de geldende regels.

  4. Tico Vos liegt en misschien wel iets te overduidelijk.
    Panama is een land wat veel buitenlanders toelaat. Onder president Martinelli is juist een heel open beleid gevoerd. Een ‘Friendly Nations Visa’ (een van de 47 landen die daarvoor in aanmerking komen, zoals Nederland) is moeiteloos te krijgen en dan kun je gewoon werken in Panama. Er is geen sprake van een 90/10 regeling. De metro, luchthaven uitbreiding, etc is door Brazilianen gedaan. Het land zit vol met EU, Zuid Amerika en Zuid Afrika onderdanen die legaal werken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties