27.6 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Volgend schooljaar iPads voor Ciclo Basico

HomeMediaAmigoe | Volgend schooljaar iPads voor Ciclo Basico

door Amigoe verslaggever Franciska Groen

Colegio Arubano met Ipads en tweetalig onderwijs aan de slag
Colegio Arubano met Ipads en tweetalig onderwijs aan de slag

ORANJESTAD — De Raad van Toezicht (RvT) van Colegio Arubano heeft groen licht gegeven voor de plannen om in schooljaar 2016/2017 Ciclo Basico 1 te voorzien van iPads en in 2017/2018 het tweetalig onderwijs (TTO) voor het vwo in te voeren.

Rector Hans Timmermans laat deze week in een interne nieuwsbrief weten dat de RvT afgelopen woensdag unaniem voor de plannen en de financiële onderbouwing stemde om volgend schooljaar te starten met de digitalisering van de eerste klas Ciclo Basico. Ook met de invoering van het tweetalig vwo, versterkt talenonderwijs, in schooljaar 2017/2018 ging de raad akkoord.

Timmermans laat Amigoe weten dat de projectgroep de komende tijd de plannen verder zal invullen. Een eerste versie van het plan wordt straks eerst gepresenteerd aan de Onderwijsraad. Daarin zitten alle sectievoorzitters die dienen als klankbordgroep en als adviesgroep van de directie op onderwijskundig gebied, aldus de rector.

Onderzoek

Hij noemt de invoering van tweetalig onderwijs ‘een ingrijpend proces dat uiteindelijk veel voor de school kan betekenen’. De rector maakt duidelijk dat een van de eerste onderzoeksvragen de taalsituatie zal zijn: “De verhouding tussen het Engels als voertaal in het vwo tegenover het Nederlands als instructie- en examentaal, en het Papiaments of Spaans als thuistaal.” Daarnaast moet ook bepaald worden of het Amerikaans Engels moet worden of Cambridge Engels. “Het streven is om in 2016 de sectie Engels uit te breiden met een docent die veel ervaring heeft in het tweetalig vwo.” De bedoeling is dat deze mee gaat in de ‘reguliere formatie’ en dat die docent het TTO ontwikkelt.

iPadklas

Boeken op de iPad is eigenlijk een puur logistiek en organisatorisch proces, zo maakt de rector duidelijk. In plaats van met een zware rugtas vol boeken komen de scholieren met een hoes en een iPad, waar digitaal de boeken op staan, op school. “Voor de iPads voor medewerkers is geld vrijgemaakt, zodat docenten zich de komende maanden kunnen scholen.” Het is de bedoeling dat leerlingen ofwel ouders straks zelf een iPad aanschaffen. “Waarschijnlijk wordt het een keuze voor ouders: of hun kind in een iPadklas of in een gewone klas komt.” Maar dat moet dus nog nader worden bepaald.

Digitaliseringslag

“Wij zouden ook graag een slag willen maken op het gebied van digitalisering. Niet als doel op zichzelf, maar als middel om leren ook weer aantrekkelijk te maken.” In de interne nieuwsbrief maakt de rector duidelijk dat de maanden januari tot juni 2016 in dat teken zullen staan. “Bijvoorbeeld door scholing op het gebied van digitalisering, het ontwikkelen van digitaal leermateriaal en het leren werken op de iPad.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Beste Fox, dit probleem had ik toen ik op de HBO zat. Alles was apple. Je kon niets er tussen krijgen. Ik begrijp precies wat jij bedoeldt. Nu nog. Niet te begrijpen. Wij mochten toen niet zomaar een winows 3 kiezen. Wat een nostalgie.

  2. Ipads? Android tablets, die tenminste nog redelijk betaalbaar zijn en vanwege het open source principe veel extra mogelijkheden bieden, zijn niet goed genoeg? De bedenkers zijn zeker allemaal lid van de Apple-sekte.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties