28 C
Willemstad
• vrijdag 3 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Vier opties voor ontwikkeling landtong Caracasbaai

HomeMediaAmigoe | Vier opties voor ontwikkeling landtong Caracasbaai
landtong Caracasbaa
Voor de aldaar gevestigde surfschool, Village Marina & Appartments, het illegale bouwwerk van Amparo dos Santos en een vierde onbekende gegadigde

WILLEMSTAD — Domeinbeheer heeft vier initiatieven een optie gegeven voor eventuele ontwikkeling op de ‘landtong’ van de Caracasbaai (vanaf de rotonde tot aan het bewakershuisje naast de volleybalvelden).

Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Suzy Camelia-Römer (PNP) heeft hiervoor onlangs getekend. Het gaat om de daar gevestigde surfschool, Village Marina & Appartments en Amparo dos Santos. Wie de vierde gegadigde is, is nog onbekend.

De vier opties zijn aan noordzijde van de landtong, die langs het Spaanse Water grenst uitgegeven. Enkele van de bestaande bouwwerken in dit gebied en het strandgedeelte worden momenteel door de overheid gedoogd. Dit nadat onder oud-VVRP-minister Charles Cooper een inventarisatie had plaatsgevonden van de, in sommige gevallen illegaal gerealiseerde, bestaande bouwwerken.

Het ministerie stuurde een ‘gedoogbrief’ naar onder meer de surfschool, zakenman Amparo dos Santos en de strandtenten Pop’s Place en Golden Seahorse. In de brief werd bevestigd dat er sprake is van gedoogbeleid zolang de overheid geen duidelijk plan voor het gebied formuleert. Met de twee strandtenten is Domeinbeheer in gesprek over een legalisatietraject.

Aan het Spaanse Water kreeg een bedrijf al in de jaren negentig een terrein in erfpacht voor een periode van zestig jaar. Daarop verscheen vervolgens een roze pand, dat diende als modelwoning. Dit bedrijf is niet een van de vier gegadigden die een optie hebben gekregen.

Gegadigden

Over de naast de rotonde gevestigde Village Marina & Appartments, die zich kenmerkt door houten bouwwerken op palen in het water, drie chalets en een restaurant, wordt gemeld dat het restaurant legaal gerealiseerd is. Eigenaar van de in de volksmond genoemde Caracasbaai Village, Michael Marugg, heeft ook een optie gekregen waarbij een ‘algehele regeling voor de village vanuit Domeinbeheer wordt beoogd’.

Amparo dos Santos, die in het verleden in opspraak kwam omdat hij zonder de nodige bouwvergunningen tot bouwwerkzaamheden overging, heeft ook een optie gekregen.

Domeinbeheer meldt dat zijn illegaal gerealiseerde bouwwerken geruimd dienen te worden alvorens de zakenman conform de door de overheid gestelde normen eventueel tot ontwikkeling over kan gaan. Dos Santos heeft in het verleden tegenover de Amigoe verklaard toeristische ontwikkeling na te streven met plannen voor meerdere appartementencomplexen.

De surfschool behoort eveneens tot gegadigden en heeft een optie gekregen. Verder is aan een vierde gegadigde die volgens Domeinbeheer ‘door de jaren heen meermaals plannen voor deze landstrook heeft gepresenteerd en consequent was in zijn voornemens’, ook een optie verstrekt. De uitvoeringsorganisatie doet vooralsnog geen uitspraken over wie dat is.

6 maanden de tijd

Onder een optie wordt verstaan dat men op eigen kosten conform een ‘bouwenvelop’ – waarin de Terms Of Reference (TOR), bouwkundige en planologische richtlijnen zijn vastgelegd – tot uitwerking van de plannen door een architectenbureau dient over te gaan. De gegadigden krijgen zes maanden de tijd om middels impressies aan te tonen wat hun plannen zijn. Daarbij zijn zij verplicht om een haalbaarheidsstudie te realiseren en aan te tonen dat zij kapitaalkrachtig genoeg zijn om het project te realiseren.

“Voor de opties worden dan in dit halfjaar zogenoemde ‘optievergoedingen’ in rekening gebracht, wat weer extra inkomsten voor de overheid genereert. Overigens hebben van de vier gegadigden er al drie al een sfeerimpressie van een architect laten zien. Het gaat erom dat men laat zien dat men serieus is, dat de bouwplannen in de plannen van de overheid passen, alvorens de overheid tot terreinuitgifte in dit gebied kan overgaan”, aldus de uitvoeringsorganisatie. Bij Caracasbaai is ook de vissershaven gevestigd, die zoals bekend onder het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) valt. Domeinbeheer benadrukt de potentiële ontwikkeling van de landtong, middels overleg met het GMN-ministerie nader te zullen afstemmen.

In de maak

Het Caracasbaai-schiereiland heeft volgens het Eilandelijk Ontwikkelings Plan (EOP) als bestemming gedeeltelijk toeristische ontwikkeling en voor een ander gedeelte conserveringsgebied. Bouwvergunningen zullen pas worden verstrekt – in afstemming met de uitvoeringsorganisatie Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP, voorheen Drov) – als het masterplan gereed is. Zoals eerder gemeld is Domeinbeheer met de opmaak daarvan belast. Het masterplan behelst het gebied vanaf het bewakershuisje naast de volleybalvelden en het gehele schiereiland tot aan de Directeurenbaai. Binnen het masterplan wordt er naar gestreefd orde op zaken te stellen door nieuwe illegale ontwikkelingen, die buiten het gedoogbeleid vallen, tegen te gaan. Het landtong-gedeelte waar nu de vier opties voor verstrekt zijn, vallen buiten het masterplan.

Masterplan schiereiland

Domeinbeheer benadrukt wederom dat de opzet voor het gehele schiereiland blijft, ‘dat dat voor het publiek toegankelijk dient te blijven’. Het plan behelst het opknappen van het koetshuis door de overheid, waarvoor een tijdelijke beheerder aangetrokken kan worden die ervaring heeft met natuurbeheer. Als voorbeeld wordt Carmabi genoemd. De beheerder zou dan het opgeknapte koetshuis kunnen betrekken. Behalve een tijdelijke beheerder zal deze locatie ook een horeca-uitbater op het strand dienen te huisvesten. “Tijdens een tijdelijk beheer van ongeveer twee jaar, zou de overheid zich over de vele aanvragen en reeds ingediende ontwikkelingsplannen kunnen buigen, om vervolgens definitief voor een ontwikkelaar en/of beheerder te kiezen”, aldus Domeinbeheer. Vooralsnog is masterplan nog niet geheel uitgewerkt en zal het na interne afstemming binnen het VVRP-ministerie waaronder ook ROP, aan de minister worden voorgelegd. Een eventuele strand-upgrade zal verder ook in overleg met het GMN-ministerie geschieden.

Op de voorgrond is het illegale bouwwerk van zakenman Amparo dos Santos te zien en op de achtergrond de surfschool.
De twee bestaande strandtenten.

Bron: Amigoe

2 reacties

  1. Dus als ik illegaal bouw krijg ik een optie? Als ik niet illegaal bouw maar wel geinteresseerd ben val ik buiten de boot?

    En wat en wanneer wordt er voor de grond betaald? En is dat conform de marktwaarde?

  2. hoe kan je nu iemand belonen die willens en wetens de regels overtreedt.
    A. Dos S word beloont. Ach ja we kunnen ook niks anders verwachten.
    Ik had ook niks anders verwacht, de mensen met veel geld maken nu nog meer geld en de 5000 arme sloebers die al jaren wachten op gronduitgifte kunnen nog jaren wachten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties