27.5 C
Willemstad
• zaterdag 27 november 2021 14:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Vergrijzing groot probleem op Curaçao

pensioen
Vergrijzing groot probleem op Curaçao

WILLEMSTAD — Vergrijzing is een groot probleem op Curaçao en als er niets aan wordt gedaan, zal dit niet alleen de beroepsbevolking doen krimpen, maar ook de economische groei doen dalen, of in ieder geval niet doen groeien.

Dit staat vermeld in een presentatie van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) vanochtend tijdens een vaste commissie-vergadering in de Staten. Een mogelijke oplossing voor deze problematiek zien de statenleden in een commissie die zich specifiek moet richten op manieren om de bevolking op Curaçao te doen toenemen.

In het rapport staat vermeld dat de vergrijzing ook een impact zal hebben op de sociale zekerheid en de overheidsfinanciën. “De vergrijzing zal de overheidsfinanciën onder grote druk zetten. “Begrotingstekorten kunnen de sociale zekerheidstelsels uit balans brengen en zelfs het potentieel voor economische groei ondermijnen.”

In het rapport wordt gesteld dat Curaçao per 1 januari 2014 in totaal 154.843 inwoners had. In vergelijking met 1 januari 2011 is dit een toename van 4599 personen in drie jaar. Dit komt neer op een gemiddelde groei van 1 procent.

- Advertentie -

Het percentage jongeren in de leeftijd van nul tot veertien jaar is sterk afgenomen van 41,5 in 1960 naar 19,5 in 2011. Tegelijkertijd is het aandeel van ouderen van 65 jaar en ouder in deze periode enorm toegenomen van 4,3 procent in 1960 naar 13,8 procent in 2011. Aan de andere kant is de levensverwachting toegenomen in de afgelopen decennia en bedraagt in 2013 75,4 procent voor mannen en 81 jaar voor vrouwen, kan uit het rapport worden opgemaakt.

Als een van de mogelijke oplossingen voor het vergrijzingsprobleem op Curaçao wordt het stimuleren van bevolkingsgroei gezien, geeft Pais-Statenlid Eugène Cleopa (Pais), voorzitter van de vaste commissie VVRP van de Staten aan. “Dit is iets waar wij ons als Statenleden sterk voor maken. Wij hebben met de minister (partijgenoot Etienne van der Horst, red.) afgesproken dat er een commissie zal moeten komen, die met een conceptbeleidsnota bevolkingsgroei zal opstellen.”

In de commissie zullen experts zitting moeten krijgen, aldus Cleopa. Hij benadrukt dat er vanuit de Staten stemmen zijn opgegaan om niet weer dezelfde bekende gezichten in de commissie te benoemen. “Want als je steeds dezelfde mensen in commissies benoemt, krijg je op den duur steeds weer dezelfde aanbevelingen.”

Afgesproken is dat Van der Horst binnenkort een presentatie in de Centrale Commissie zal houden waarbij hij in zal gaan op de commissie, wat haar taken zijn en wanneer de aanbevelingen gereed moeten zijn. Uiteindelijk zal een voorstel in een openbare vergadering van de Staten aan bod moeten komen, dat door alle 21 Statenleden geaccordeerd zal moeten worden.

- Advertisement -

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

RO | Benoeming president Gemeenschappelijk Hof van Justitie

De heer mr. M.J. de Kort wordt president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie. De Rijksministerraad heeft ingestemd met de voordracht voor benoeming op voorstel van minister...

Democracy now! | Friday, November 26, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 26 november 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PB | Kanselarij der Nederlandse Orden bezoekt Saba

SABA—Een delegatie van de Kanselarij der Nederlandse Orden bezocht Saba op donderdag 25 november om, onder meer, te spreken met gezaghebber Jonathan Johnson over de voordracht van...

PB | Makana ferry service to Saba, Statia starts December 1

SABA/STATIA—The new Makana ferry service starts on December 1, 2021 with the inaugural run to Saba and St. Eustatius scheduled for this Sunday, November 28, the Public...

DH | Louis-Constant Fleming Hospital can now offer cancer treatment

MARIGOT--After a very long wait, Louis-Constant Fleming Hospital has finally obtained authorisation to treat cancer, a release from the hospital disclosed. The hospital now has a “clean”...
- Advertentie -